Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niezgodności z projektem czy błędy wykonawcze

Recommended Posts

Dzień dobry kupiliśmy mieszkanie w stanie deweloperskim w którym stwierdziliśmy szereg wad/niezgodności. Chciałbym wiedzieć które z nich wymagają usunięcia/poprawek.

- brak kołnierzy uszczelniających w miejscach przejścia kabli elektrycznych przez folię paroizolacyjną

- pojedyncza zamiast podwójna płyta G-K – niezgodność z projektem

- brak paroizolacji bocznych czesci sufitow G-K dwupoziomowcyh

– kable w sufitach G-K rozprowadzone bez peszli (niezgodność z projektem) –to jest strop w konstrukcji drewnianej

- folia paroizolacyjna położona bezpośrednio nad płytami G-K (czyli między płytami G-K a profilami)

- mosty termiczne (badanie termowizyjne).

Deweloper całkowicie niewspólpracujący (nawet projekt musiałem uzyskać w urzędzie, doświadczenia innych mieszkańców podobne) - jeżeli będą potrzebne poprawki to usunięcie tylko drogą sądową więc chciałbym wiedzieć jak się przygotować. Czy potrzebna będzie przedsądowa ocena rzeczoznawcy?

Edytowane przez Muratu
poprawki

Ja mam pojedynczą płyt, szczerze to nie widziałem żeby ktoś dawał dwie płyty, kołnierzy też nie widziałem żeby ktoś dawał, to jest tak mała dziurka że nie za wiele ciepła ucieknie.

Folia paroizolacyjna powinna być na całości

Moim zdaniem i nawet nie wiem czy takich przepisów nie ma że przewody powinny iść w peszlach, u mnie wszędzie w peszlach

Ja mam folię przyklejoną bezpośrednio na stelaże z tego co widzę to większość też tak ma

Proponuję wynająć rzeczoznawcę

Czy potrzebna będzie przedsądowa ocena rzeczoznawcy?

No a jak to sobie inaczej wyobrażasz? Pójdziesz do sądu i co powiesz? Że na FM przeczytałeś?

Z tego co piszesz, to jest tam paru właścicieli, którzy mają podobne obiekcje, także koszt wytoczenia sprawy nie będzie zbyt wysoki na jednostkę.

Powodzenia!

kołnierzy też nie widziałem żeby ktoś dawał, to jest tak mała dziurka że nie za wiele ciepła ucieknie.

Folia paroizolacyjna powinna być na całości

Ciepła niewiele, ale z ciepłym powietrzem dużo wody przez taką dziurkę ucieknie i wykropli się w ociepleniu. Nie bez powodu ta folia się nazywa paroizolacyjna, a nie ocieplająca.

Ciepła niewiele, ale z ciepłym powietrzem dużo wody przez taką dziurkę ucieknie i wykropli się w ociepleniu. Nie bez powodu ta folia się nazywa paroizolacyjna, a nie ocieplająca.

Wiem jak nazywa się ta folia ale ne będę z Panem polemizował żeby nie zaśmiecać tematu przepychankami o małą dziurkę.

pozdrawiam