Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biawar PELLUX K-PAA 20 + palnik PBMAX 20 spalanie owsa

niecny_zloczynca

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam od pół roku kocioł BIAWAR PELLUX 100 z w/w palnikiem. Jestem bardzo zadowolony z jego pracy i spalania peletu z tartaku Karoń. Ostatnio po rozmowie ze znajomym stwierdziłem, że spróbuję odpalić kocioł z owsem zamiast peletu. Niestety, przy próbie różnych ustawień nadmuchu, dawki i samoczyszczenia rusztu kocioł nie chce współpracować. Trochę lepiej jest kiedy zmieszam pelet z owsem w proporcji 40% owies 60% pelet, chociaż to też mnie nie zadowala. Przy spalaniu samego owsa po kilku minutach robi się zgorzel i blokuje zsyp, przy spalaniu "dobranego" paliwa zgorzel robi się rzadziej. Czy ma ktoś może doświadczenie z tym kotłem? Czy warto się w to bawić, czy lepiej dać sobie spokój, bo to nie ruszy tak jak powinno?

Moje ustawienia na pellet (modulacja FL2):

powietrze min (30%): 9

powietrze max (100%): 40

podawanie max (100%): 7,6

Tlen MIN (30%): 13,2

Tlen MAX (100%): 8,2

Przy mieszance mam ustawione na (też FL2):

powietrze min (30%): 14

powietrze max (100%): 47

podawanie max (100%): 6,5

Tlen MIN (30%): 14,1

Tlen MAX (100%): 9,2