Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ogrodzeniem

Recommended Posts

Witam z racji tego ze jestem tutaj nowy to Dzien dobry wszystkim . Mam problem z ogrodzeniem . w tamtym roku skonczono u mnie ogrodzenie siatka plus furtka i brama dwuskrzydlowa .Sprawa jest taka ze schodzi mi ze słupków furtki i bramy farba ( wszystko w ocynku ) ,dzwoniłem do wykonawcy to uslyszalem ze to nie jest jego wina i ze on nic nie pomorze , dodam tylko ze na umowie nie ma nic o malowaniu z jego strony .Wiec moje pytanie czy jestem coś w stanie zrobic zeby on mi to poprawił . Jak sie nie da nic zrobić bede sie musiał do tego zabrac sam tylko mam pytania jak i czym zmyć farbe z elementow ocynkowanych , czym odtłuścic pozniej i jaka farba najlepiej malowac .Prosze o wasze rady

https://zapodaj.net/26e3945f93a60.jpg.html tak wyglada moja umowa .Wykonawca powiedział ze w umowie nie ma nic napisane ze to on malował ogrodzenie i ma własnie taka wymowke .Czy z takiej umowy dam rade cos zrobic zeby on to poprawił

Prawnikiem nie jestem, ale jak dla mnie nic jie wywalczysz jezeli wykonawca taka swinia ze sam nie chce poprawic. Bo na umowie jest ze siatka powlekana reszta ocynk i tyle. Przed jakimkolwiek sadem powie ze zostawil ocynkowane a sam pomaziales jakims dziadostwem i odlazi. Ocynk jest o tyle wredny ze ciezko sie go maluje, sa specjalne farby do tego.

To moj wykonawca ogrodzenia spoko gosc, po ulozeniu kostki cale ogrodzenie bylo zawalone kurzem z docinek i sie juz wżarlo. Jak to zobaczyl to powiedzial ze tak nie moze byc, postawil goscia co caly dzien czyscil szczotka druciana i pomalowal cale ogrodzenie. I nie wzial ani zlotowki, mimo ze w ogole nie zawinil.

Takze mozna spotkac spoko ludzi, jednsk Ty nie miales tyle szczescia :(

Wlasnie tez tak myslalem ze nic mi sie nie uda wskórac jeszcze w poniedzialek podejde do rzecznika praw konsumenta i zapytam .Gdybym jednak musial to sam robic czym najlepiej zmyc ta stara farbe z ogrodzenia ocynkowanego i jaka najlepiej farba malowac na ocynk czy wogole daje sie jakiś podklad pod farbe?

Wrzuciłbyś jakieś zdjęcie.... Ocynk jest o tyle marny, że przed malowaniem najlepiej jeśli już się trochę utleni, a najlepiej wg mnie jak sobie trochę poleży na świeżym powietrzu... Jakieś trzy lata temu mieliśmy taki boom u siebie na ogrodzenia ze sztachet metalowych ocynkowanych... Zazwyczaj te sztachety leżały co najmniej miesiąc na świeżym powietrzu, i dopiero po tym czasie to malowaliśmy... a i dodatkowo dobrze jest go potraktować jakimś drobnym papierem ściernym... Wtedy jest pewność że farba będzie miała czego się trzymać...

Ocynk sam w sobie jest taki tlustawy i generalnie farby slabo sie go trzymaja, nawet po zmatowieniu. Sa specjalne do ocynku, u mnie taka malowali, mozna malowac zaraz po wyjeciu z cynkowni i nic nie odlazi, u moich rodzicow 10 lat juz jest a u mjie rok. Te same chlopaki plot robiky i ta sama technologia

Patalach pomalowal zwykla farba jaka mozna pomalowac jak stal jest zabezpieczona minią a nie ocynkiem. Bie wiem czy jak jest ocynkowane mozna piaskowac, jak mozna to na miekscu bez sciagania ci wypiaskuja i pomaluja. Tylko musialbys znalezc kogos kto ci to zrobi. Szkoda ze tak daleko jestes yo bym ci podeslal tych moich, mialbys zrobione cud miod.

A teraz jezeli twoj wykonawca jest znany w okolicy machnij na plot baner, to ogrodzenie stawiala firma xyz. I wyslij mu zdjecie z podpisem ze jeates tak zadowolony z jego uslug ze musiales mu dobra reklame zrobic

Szczerze ta wątpie zebym w mojej okolicy znalazł kogoś kto piaskuje na miejscu .Pewnie bede musiał sie zabrać do tego sam tylko nie zabardzo wiem czym ta stara farbe najlepiej usunąć moze wy macie jakieś pomysły . A co do farby to niby specjalna do ocynku bo nawet na nią czekał w sklepie bo jej akurat nie było , przynajmniej tak mowił

Skoro trafiłeś na cwaniaka to zastosuj poniższą metodę:

1. Poproś rzecznika, do którego się wybierasz, o wzór pisma reklamacyjnego na podstawie rękojmi (nie gwarancji z umowy!) - ewentualnie poszukaj w google.

2. W piśmie jako sposób usunięcia wad zażądaj wymiany towaru na wolny od wad.

3. Wyślij to poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru (na adres firmowy wykonawcy z rejestru firm).

W ciągu 14 dni kalendarzowych musi pojawić się u Ciebie odpowiedź o przyjęciu lub odrzuceniu reklamacji.

Jeśli ustalisz z nim coś przed tym terminem to tylko na piśmie.

Jeżeli w podanym terminie nie otrzymasz odpowiedzi to reklamacja z mocy prawa będzie uznana (jest pewna szansa, że zignoruje Twoje pismo).

Jak już będziesz w tej sytuacji to można się zastanawiać nad dalszymi krokami.

Sąd to droga i niepewna zabawa. Biorąc pod uwagę wartość sporu może to nie mieć sensu.

Dlatego traktuj powyższe raczej jako formę "straszaka".

Uznanie reklamacji z mocy prawa ustawia Cię jednak na dobrej pozycji.

Poza tym zastanów się, czy nie masz zdjęć z montażu, albo malowania.

Kogoś kto mógłby wystąpić w roli świadka.

To tak na później.

Z tym malowaniem to jeżeli nie masz nic na piśmie to zapomnij. Nawet jak malował i są zdjęcia to powie ,że w ramach gestu handlowego pomalował farbą dostarczoną przez inwestora. I taka to zabawa . Widać,że robota budżetowa i po taniości. Spróbuj kupić środek chemiczny do usuwania farby. Machnij pędzlem , odczekaj chwile i karcher pod ciśnieniem i może zejdzie.

Mam pytanie co do pomysłu jacek.zoo czy jak bym zrobił jakies zdjecia jak odłazi farba i zamiescił ponizej tekst ze jestem na tyle zadowolony z firmy ze postanowiłem zrobic reklame i zamiescił to na internecie nie wiem na fb na lokalnej stronie Krosno24 .Tylko czy nue miał bym pozniej jakiś problemów ze strony prawnej z jego strony

• 3 weeks później...