jammo 17.02.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Na co się zdecydować , okna Adams czy Abakus . Zbliża mi się termin podjęcia decyzji co do wyboru producenta okien , co byście polecali z tych dwóch firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.02.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Tą, która ma lepszego przedstawiciela. Chociaż Adams w środowisku branżowym jest wyżej notowany niż Abakus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 18.02.2017 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 No tak , tylko że obydwaj przedstawiciele handlowi są około 70km od mojego miejsca zamieszkania i kontakt z nimi miałem jak na razie tylko telefoniczny. Żeby było ciekawiej, to w mojej ocenie po naszych rozmowach obaj zasługują na wysokie noty przez życzliwość , doradztwo , oraz chęć pomocy i odpowiedzi na każdy problem. Niestety w obydwu przypadkach nie wiem faktycznie jak wygląda jakość montażu u każdego z nich, gdyż nie posiadam żadnych opinii na ten temat, ani nie widziałem jak to wygląda w naturze .. Co do Abakusa, to przedstawiciel z którym się kontaktowałem, dostał wysoką recenzję od przedstawiciela regionalnego producenta i to jego mi polecono w moim regionie. Adams jak poinformowano mnie w firmie nie ma tzw. autoryzowanych przedstawicieli , natomiast firma-sklep , która robiła mi wycenę okien ( prowadzi tylko Adamsa) korzysta przy montażu z jakiejś zewnętrznej firmy z którą współpracują w tej kwestii. Osobiście bardziej skłaniałem się ku Adamsowi , bo widzę że mają b.dużo pochlebnych recenzji a w rankingu są na 2 miejscu po Vertexie i co o dziwo są nieco tańsi od Abakusa. Jako alternatywę dla tych dwóch firm mam okna Vertex, którego przedstawiciela mam niby u siebie w mieście , niestety na razie cena przemawia za tamtymi dwoma (ponad 3000 zł), i decyzja nie jest jeszcze podjęta, chyba, że ktoś mi da jakieś argumenty co do jakości przeciw tamtym firmom to jestem skłonny zaakceptować tą droższą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.02.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Serio oceniasz po pozycji w rankingu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 18.02.2017 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 No a po czym kolego Jareko mam oceniać jak nie po opiniach i to głównie tu na forum , gdzie między innymi przewijał się link do strony na której pokazany był ranking firm produkujących okna. Może i nie jest to dokładne odniesienie do ich jakości , ale jak by nie było , to taki ranking tworzony jest chyba na podstawie jakichś danych lub opinii i chyba coś nie co świadczy o pozycji zajętej przez daną firmę .Sprawa druga , może dla was fachowców w tej branży od lat mających osobiście do czynienia ze stolarką okienna, jest to mniejszy problem , bo macie dużo większą wiedzę w temacie, ale osoby takie jak ja i wiele podobnych tu na forum , głównie sugeruje się opiniami i ceną. Co do ceny, to wiadomo, że nie jest ona zawsze wyznacznikiem jakości , bo można czasem przepłacić za coś co było dobre dawno temu a teraz jedzie na marce z ostatnich lat i przedstawia się przeciętnie , natomiast wiele jest firm dość młodych o nieugruntowanej jeszcze pozycji, które oferują dobre ceny i również niezłą lub porównywalną jakość , jak i też takie gdzie jak nieraz piszecie CCC , ale tu trzeba się na tym znać aby to ocenić , albo dostać opinię fachowca, który powie bierz, bo naprawdę warto. W innych sytuacjach jest tylko niepewność.....Wiadomo dla kupującego 1 lub 2 okna problem jest dużo mniejszy, ale jak się ma wydać 30 tyś zł lub więcej to jednak chciałoby się usłyszeć konkretną opinię, pozdrawiam i czekam na taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 18.02.2017 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 My zdecydowaliśmy się na Adamsa. Mieliśmy możliwość obejrzenia wyrobów kilku firm, firma z którą podpiszemy umowę ma na stanie okna kilku różnych producentów. Najlepsza moim zdaniem metoda wyboru to: - obejrzenie na żywo okien różnych producentów - zapoznanie się z tymi wszystkimi współczynnikami i innymi U oraz okuciami, sposobem wykończenia itp. - porównanie kolorów i możliwego wyposażenia dodatkowego - wybór dobrej ekipy, biorącej odpowiedzialność za prawidłowy montaż - porównanie opinii (nie wierz we wszystko co podawane jest w necie) - myśl, myśl, myśl i wyciągaj wnioski - wybór okien Tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 18.02.2017 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Chyba właśnie muszę się wybrać gdzieś dalej od domu i obejrzeć tego Adamsa i Abakusa osobiście . Co do współczynników to powiem szczerze , że z tego co widzę po ofertach które otrzymałem, to praktycznie niczym wiele się nie różnią jedne od drugich . Jeżeli są robione na podobnych profilach tu chodzi mi o szerokość , mają podobne pakiety szybowe, ilość uszczelek to wszystko jest zbliżone do siebie.. Koło siebie oglądałem kilka ofert producentów okien, ale akurat tych producentów, których okna bardziej mnie interesują nie ma koło nas. Koło mojego miejsca zamieszkania , są takie jak Dako, Pagen, KNS , Inwest Profil, dostałem też oferty od EuroKolor ,ale akurat do tych firm nie mam jakoś przekonania, zresztą po poczytaniu opinii i tak je sobie odpuściłem. Na wygląd wszystko jest niby ładne , ale jak to jest po jakimś czasie to trudno tak określić. Oglądałem też Vetrex , i szczerze powiem , że chociaż firma jest z górnej półki ja nie widzę specjalnej różnicy w porównaniu z innymi oknami. Wtajemniczeni twierdzą , że o klasie okna nie tylko wygląd świadczy, no ale to już potrafi ocenić tylko fachowiec.Ja do niedawna nie wiedziałem , że obecnie jest np. tylu producentów okuć . Jak dla mnie okucie to okucie , a tu teraz dopiero po zagłębieniu się w temacie dowiedziałem się, że to jednak jest różnica i bądź tu mądry. Czym więcej ofert by człowiek nie dostał to ma w głowie tylko większy mętlik. Edytowane 18 Lutego 2017 przez jammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts