Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam ekogroszek (4tony na rok) czy jest sens dołożyć pompę ciępła powietrzną ?

root

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do znających temat.

Mieszkam w domu z lat 70tych. (ok 120m2). Ocieplony (podłogi różnie od 5 do 15cm aby wyrównać poziomy, ściany 14cm styro 0,36, dach 30cm styro 0,44).

Ogrzewanie i ciepła woda z kotła na ekogroszek. (4 tony rocznie). Wiosna - jesień zasyp 1 raz na miesiąc, w zimę przy mrozach zasyp co tydzień. Na parterze podłogówka która praktycznie wystarcza. Sporadycznie odkręcane są grzejniki. Temp. w domu 22-25 st.

I teraz pytanie:

Czy warto zainwestować w pompę ciepła powietrzną ??

Jeśli tak to z jakim wydatkiem muszę się liczyć i co wybrać ?

Chciałbym zrezygnować z kotła w miesiącach od wiosny do jesieni no i może wspomóc ogrzewanie w okresie przejściowym.

Miasto najprawdopodobniej dofinansuje inwestycję więc nie muszę czekać 20 lat aż inwestycja się zwróci.

Jest też opcja podłączenia gazu w najbliższym czasie, ale po wywiadzie wśród znajomych wygląda na to że koszty w porównaniu z moimi 3 tyś na rok wzrosłyby bardzo znacząco.

Czy pompa w mojej sytuacji ma sens ??

A może jakieś inne rozwiązanie ??

Będę wdzięczny za pomoc i sugestie.

Pozdrawiam

Łukasz

dom.jpg

Hej !!!

No tak, zapomniałem... jest jeszcze kominek, ale traktujemy go rekraacyjnie więc nie chciałbym go brać pod uwagę w rozważaniach nad pompą ciepła. Piec PER-EKO 19kw.

Zapotrzebowanie na energie nie mam pojęcia. 4 tony dobrego groszku na rok...

A co do domku miło że się podoba. Dzięki.

Czy znajdzie się jakaś sensowna pompa w zakresie 10 - 15 tyś ?

Nie wiem czy większy wydatek będzie uzasadniony ekonomicznie, nie płacimy dużo za ogrzewanie, więc nie spodziewam się wielkich oszczędności, a raczej większego komfortu. Największy komfort dałby mi gaz, ale to znacznie podwyższyłoby koszty ogrzewania, więc zastanawiam się nad pompą ciepła.

Nie wiem czy taki przekładaniec ma sens PC+Eko. Przelicz sobie tutaj obciążenie cieplne http://cieplowlasciwie.pl/ . Lepiej było by dołożyć parę złotych i w ogóle zrezygnować z eko niż robić pół na pół zwłaszcza że masz kominek wazie wielkich mrozów. Jednak te kalafiory na górze za bardzo nie pasują. Ile *C puszczasz na grzejniki?

Bardzo sensowne podejście, żeby dobrze oszacować ja bym zrobił OZC, Jeśli gmina będzie dofinansować jeszcze lepiej :)

Z postu nie złapałem, masz domek tylko parterowy?

Dobrze, że masz jednocześnie i grzejniki i podłogówkę, Chodzi o to, że w bilansie gdyby się okazało, że sama podłogówka nie wystarcza miałbyś się czym ratować.

Policzyłem i wyszło mi 9kW. Piec na groszek już jest od dawna więc nie będzie to inwestycja.

Pompę rozważam tylko pod warunkiem że uda się dostać dofinansowanie z miasta.

Wtedy wkład własny byłby niewielki, a być może korzyści na komforcie i kosztach grzania spore.

Kaloryfery na górze odkręcamy sporadycznie, tam są tylko sypialnie.

Pytanie czy za 10 - 15 tyś uda się kupić coś sensownego i czy zbiornik 120l który mamy obecnie też trzeba będzie wymienić na jakieś 200 lub 300l ??