root 18.02.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam. Mam pytanie do znających temat. Mieszkam w domu z lat 70tych. (ok 120m2). Ocieplony (podłogi różnie od 5 do 15cm aby wyrównać poziomy, ściany 14cm styro 0,36, dach 30cm styro 0,44). Ogrzewanie i ciepła woda z kotła na ekogroszek. (4 tony rocznie). Wiosna - jesień zasyp 1 raz na miesiąc, w zimę przy mrozach zasyp co tydzień. Na parterze podłogówka która praktycznie wystarcza. Sporadycznie odkręcane są grzejniki. Temp. w domu 22-25 st. I teraz pytanie: Czy warto zainwestować w pompę ciepła powietrzną ?? Jeśli tak to z jakim wydatkiem muszę się liczyć i co wybrać ? Chciałbym zrezygnować z kotła w miesiącach od wiosny do jesieni no i może wspomóc ogrzewanie w okresie przejściowym. Miasto najprawdopodobniej dofinansuje inwestycję więc nie muszę czekać 20 lat aż inwestycja się zwróci. Jest też opcja podłączenia gazu w najbliższym czasie, ale po wywiadzie wśród znajomych wygląda na to że koszty w porównaniu z moimi 3 tyś na rok wzrosłyby bardzo znacząco. Czy pompa w mojej sytuacji ma sens ?? A może jakieś inne rozwiązanie ?? Będę wdzięczny za pomoc i sugestie. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 18.02.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Hej, a drewno ze zdjęć to dla ozdoby masz? Czy o kominku zapomniałeś napisać? Jaki piec masz teraz i jakie zapotrzebowanie na energie z ozc? btwpiękna metamorfoza domku, gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 18.02.2017 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Hej !!!No tak, zapomniałem... jest jeszcze kominek, ale traktujemy go rekraacyjnie więc nie chciałbym go brać pod uwagę w rozważaniach nad pompą ciepła. Piec PER-EKO 19kw.Zapotrzebowanie na energie nie mam pojęcia. 4 tony dobrego groszku na rok...A co do domku miło że się podoba. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 18.02.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Jest sens. Pompa za około 20.000 zł 80% sezonu da rade, zagrzeje również CWU a jako źródło szczytowe zostawić piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.02.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 na górze kaloryfery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 18.02.2017 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Tak, ale jest tam ciepło i na ogół są wyłączone, a w ekstremalnym przypadku dogrzewane są tylko 2 pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 18.02.2017 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Czy znajdzie się jakaś sensowna pompa w zakresie 10 - 15 tyś ?Nie wiem czy większy wydatek będzie uzasadniony ekonomicznie, nie płacimy dużo za ogrzewanie, więc nie spodziewam się wielkich oszczędności, a raczej większego komfortu. Największy komfort dałby mi gaz, ale to znacznie podwyższyłoby koszty ogrzewania, więc zastanawiam się nad pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.02.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie wiem czy taki przekładaniec ma sens PC+Eko. Przelicz sobie tutaj obciążenie cieplne http://cieplowlasciwie.pl/ . Lepiej było by dołożyć parę złotych i w ogóle zrezygnować z eko niż robić pół na pół zwłaszcza że masz kominek wazie wielkich mrozów. Jednak te kalafiory na górze za bardzo nie pasują. Ile *C puszczasz na grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.02.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Bardzo sensowne podejście, żeby dobrze oszacować ja bym zrobił OZC, Jeśli gmina będzie dofinansować jeszcze lepiej Z postu nie złapałem, masz domek tylko parterowy? Dobrze, że masz jednocześnie i grzejniki i podłogówkę, Chodzi o to, że w bilansie gdyby się okazało, że sama podłogówka nie wystarcza miałbyś się czym ratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 19.02.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Policzyłem i wyszło mi 9kW. Piec na groszek już jest od dawna więc nie będzie to inwestycja.Pompę rozważam tylko pod warunkiem że uda się dostać dofinansowanie z miasta.Wtedy wkład własny byłby niewielki, a być może korzyści na komforcie i kosztach grzania spore.Kaloryfery na górze odkręcamy sporadycznie, tam są tylko sypialnie.Pytanie czy za 10 - 15 tyś uda się kupić coś sensownego i czy zbiornik 120l który mamy obecnie też trzeba będzie wymienić na jakieś 200 lub 300l ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts