Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ilość materiału na ściany - ile odpadu?

Recommended Posts

Silikat się ciężko tnie, bo się potrafi kruszyć. Lepiej mieć więcej połówek, a normalnych cegieł wziąć tyle ile wychodzi z kalkulacji. My zakładaliśmy 5% naddatku na pustakach Porotherm, ale w sumie i tak nam sporo zostało, bo prawie nic nie zostało popsute przy budowie :) Generalnie te materiały to już nie to samo co 10-15 lat temu, kiedy po budowie zostawał konterener gruzu... :p

Jeśli chodzi o ilość materiału producenci bloczków silikatowych udostępniają kalkulatory.

Na przykład Grupa Silikaty ma na swojej stronie kalkulator online, natomiast ze strony Xelli można ściągnąć program "kalkulator MB" (aby dostać hasło do programu musisz do nich napisać). Tutaj trzeba pamiętać, że w zależności od producenta wychodzi różna ilość bloczków na m2 (np. dla Silki to około 15, a dla Grupy Silikaty, czy SIL-PRO to około 18).

Ja wybrałem taką taktykę, że kupiłem na styk, jedyny naddatek jaki wziąłem pod uwagę, to zaokrąglenie liczby bloczków do pełnych palet w górę. Niestety nie wiem, czy ta taktyka się sprawdzi, bo jeszcze nie zacząłem murować. Okna odejmowałem.

Moim zdaniem najlepiej zrobić jak pisał wyżej Darek - umówić się z hurtownią, żeby oddać to co Ci zostanie.

Też umówiłem się z handlowcem, że odkupią ode mnie pełne, nieodpakowane palety.

Edytowane przez Regius