kurtz 18.02.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Niedługo zaczynam budowę z bloczków silikatowych i niestety muszę zamówić materiał odrazu na całość. Jak radzicie policzyć ilość materiału, żeby nie zabrakło. Ile procent odpadu przyjąć na jakieś stłuczone bloczki - 10?Odejmować okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 20.02.2017 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Nie odejmuj powierzchni okien na parterze, na piętrze odejmij i zamów tyle ile wyjdzie. na pewno starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 20.02.2017 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 ok. dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 20.02.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ja od razu zamawiałem 4 palety połówek żeby nie trzeba było docinać a połówek idzie sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 20.02.2017 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 a jak dobrałeś ilość połówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 23.02.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Silikat się ciężko tnie, bo się potrafi kruszyć. Lepiej mieć więcej połówek, a normalnych cegieł wziąć tyle ile wychodzi z kalkulacji. My zakładaliśmy 5% naddatku na pustakach Porotherm, ale w sumie i tak nam sporo zostało, bo prawie nic nie zostało popsute przy budowie Generalnie te materiały to już nie to samo co 10-15 lat temu, kiedy po budowie zostawał konterener gruzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 24.02.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 a jak dobrałeś ilość połówek? Nie pomogę bo braliśmy na oko, a z hurtownią miałem tak załatwione że na koniec przyjechali i zabrali to co zostało. Nie mogę się zgogzić z przedmówcą że silikaty się kruszą, nie zostało mi praktycznie nic odpadu czy gruzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.02.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Silikat się ciężko tnie, bo się potrafi kruszyć. Jeśli już musisz uprawiać tę szeptaną reklamę wyrobów firmy na W, to przynajmniej nie pisz tak oczywistych bzdur.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 25.02.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o ilość materiału producenci bloczków silikatowych udostępniają kalkulatory.Na przykład Grupa Silikaty ma na swojej stronie kalkulator online, natomiast ze strony Xelli można ściągnąć program "kalkulator MB" (aby dostać hasło do programu musisz do nich napisać). Tutaj trzeba pamiętać, że w zależności od producenta wychodzi różna ilość bloczków na m2 (np. dla Silki to około 15, a dla Grupy Silikaty, czy SIL-PRO to około 18).Ja wybrałem taką taktykę, że kupiłem na styk, jedyny naddatek jaki wziąłem pod uwagę, to zaokrąglenie liczby bloczków do pełnych palet w górę. Niestety nie wiem, czy ta taktyka się sprawdzi, bo jeszcze nie zacząłem murować. Okna odejmowałem. Moim zdaniem najlepiej zrobić jak pisał wyżej Darek - umówić się z hurtownią, żeby oddać to co Ci zostanie.Też umówiłem się z handlowcem, że odkupią ode mnie pełne, nieodpakowane palety. Edytowane 25 Lutego 2017 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts