Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam 19 lat i budownictwo to moja pasja

technik

Recommended Posts

Witam.Mam lat 19 i budownictwo mnie fascynuje.Bardzo interesuję się nowoczesnymi systemami oraz projektowaniem w programie AutoCad i innych programach mi dostępnych :) Jestem uczniem 5 klasy technikum budowlanego, mój dział to "budownictwo ogólne". Chętnie nawiąże współpracę z ludzmi, którzy tak jak ja lubią tą dziedzinę :)

Cześć Technik :).

Gdy byłem w Twoim wieku również uczyłem się w "budowlance" i prenumerowałem Muratora. Okres studiów spowodował, że zdecydowalem się na wybór konkretnego kierunku - inzynieria środowiska, Muratora przestałem prenumerować. Ale obecnie powoli wracam do korzeni ;).

A jesli chodzi o projektowanie w innych programach komputerowych to gorąco polecam MegaCAD - niezwykle wydajny, łatwy do opanowania, posiadajacy minimalne wymagania sprzętowe, z możliwością pisania własnych programów wspomagających projektowanie w bardziej uniwersalnych językach niż LISP, a jednocześnie bardzo tani.

Między innymi...

Ciekawa sprawa... myślałem kiedyś powaznie nad zrobieniem pracy dyplomowej o systemach alarmowych, ale jakoś materiałów nie udało mi się pozbierać narazie. Ciągle jeszcze nie mam tematu i rozmyslam :)

No to nie ma co rozmyślać :lol:. W wolnych chwilach służę pomocą.

W sumie planowaliśmy z kolegą na pracę zrobić cały projekt budynku w AutoCadzie. Budynek ten miałby "leżeć" na faktycznej działce na peryferiach miasta. W skład naszej pracy wchodziłyby wszystkie dokumentacje - łącznie z mapami geodezyjnymi, rysunkami, obliczeniami, kosztorysami itd... poprostu normalny gotowy pod budowe projekt wraz z wizualizacją komputerową. Ale ciągle jeszcze jest czas do namyśleń i zmian. Wiemy, że taki projekt kosztuje duuuużo czasu i obejmowałby wszystkie przedmioty zawodowe.