szyszelec 18.02.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witajcie, jak widać jestem nowa więc proszę o wyrozumiałość. Podczytuje forum od kilku miesięcy. W tym roku chciałabym rozpocząć budowę domu, a raczej domku, będzie to coś około 70m2 w stylu TK9, Zosia lub Dom przy przyjemnej (dom na miarę możliwości, w którym chcęzamieszkać nie myśląc co tu jeszcze trzeba, więc dziękuję za wszelkie komentarze typu 'to nie dom, tylko klitka'). Jestem na etapie wyboru projektu, ale wszystko chce dobrze zaplanować. Pierwotnie ogrzewanie miało być elektryczne + alternatywny kominek/koza. Wydawało się, że na tak małą i dobrze ocieplona powierzchnię będzie ok. Ale po tych ostatnich obostrzeniach, nie wiem czy to przejdzie. Czy ktoś może coś poradzić i wypowiedzieć się w temacie? Jakie ogrzewanie dla takiej małej chalupki byłoby najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.02.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Elektryczne + klimatyzator z funkcja grzania. To pozwoli obejsć obostrzeniaKominek lub koza oczywiście także, dla relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianna7 23.02.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 witam,my również mamy ten problem do domku 70 m2, skłaniamy się ku panelom IR (jak w bukowej chatce Mariusza i Iwony ), myśleliśmy nad kominkiem z dgp lub kozie z dgp ale to zbyt duży wydatek, zajmuje miejsce i do tego komin jest miejscem gdzie ucieka ciepło, kotłownia w salonie ....sama już nie wiem , szczerze mówiąc jak nie masz kasy na super system ,najlepiej z pompą ciepła to tu nie ma co liczyć na doradztwo, niestety... Wydaje mi się, że mały dobrze zaizolowany domek nie wymaga zbyt dużo prądu do ogrzania, choć mimo to boję się dużych rachunków za prąd...Na jaki projekt się zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts