perłówka 18.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam. Mam pytanie odnośnie ogrodzeń. Mam do ogrodzenia 90 m działki, chcę ją ogrodzić stosując siatkę, słupki ogrodzeniowe a na fundament chcę dać gotowy fundament. Moje pytanie jakie dobrać słupki, i jak głęboko je wbetonować tak żeby siedziały stabilnie, dodam że grunt to glina. Siatka będzie mieła 120cm wysokości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owczarek 24.03.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Wystarczy jak wykonasz fundament punktowy - wkopiesz i zabetonujesz słupki poniżej linii przemarzania gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.03.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Moje pytanie jakie dobrać słupki, i jak głęboko je wbetonować Metalowa rurka z wspawanym prętem lub płaskownikiem zabezpieczającym przed obrotem 40 cm poniżej poziomu terenu w otwór z na głębokość świdra z rzadkim betonem ze żwirem lub drobnym betonowym gruzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 24.03.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2017 Wystarczy jak wykonasz fundament punktowy - wkopiesz i zabetonujesz słupki poniżej linii przemarzania gruntu. Taa... Toruń 3 strefa klimatyczna średnia głębokość przemarzania gruntu 1,2m i ma betonować pod tym? Trochę to dziwne żeby więcej słupa było pod ziemią niż nad nim... Myślę że 50-60cm to max jeżeli podłoże jest dość zbite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 25.03.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 50 cm. też będzie dobrze , na pewno nie 120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 02.04.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Też mam glinę, zamierzałem dawać aż 90cm w ziemię, ale czy na pewno trzeba tyle w okolicach Krakowa/Bochni? Jakiej min. średnicy świder ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.04.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Też mam glinę, zamierzałem dawać aż 90cm w ziemię, ale czy na pewno trzeba tyle w okolicach Krakowa/Bochni? Jakiej min. średnicy świder ? 250 - najlepszy do takich celów....przydaje się potem do sadzenia drzewek i tego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Glina jest gruntem zagrożonym wysadzinami - lepiej zejdź tym świdrem głębiej niż 50-60 cm - roboty trochę więcej ale jak nie robisz tego na 2-3 lata to warto się potrudzić. Ps. popatrz na taras coulignona jak wygląda po tegorocznej zimie - wymienił 50cm gruntu rodzimego i tak wysadziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 02.04.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 25cm? -da radę tym pokręcić ręcznie? Jak robiłem 15cm, to wcześniej jechałem świdrem fi 6cm, więc ręcznie fi25cm nie widzę w glinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Kto Ci każe na raz wiercić dziurę na 1 m ? Jeżeli nie masz dwóch lewych rąk i postury prezesa to dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.04.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Ja się owierciłem takim dołownikiem stawiając 22 słupki w suchej glinie na głębokość ok 50 - 60 cm i powiem tak ... nigdy więcej. Dołownik jest dobry w piasku i miękkiej ziemi, ale wystarczy kamień albo korzeń i już się wszystko utrudnia. Kilka razy zagiąłem pierwszy zwój świdra. W suchą glinę nie da się tego wkręcić bo trzeba napierać mocno i dodatkowo kręcić. Teraz zapłaciłbym komuś kto ma świder/wiertnicę np przy ciągniku albo taki spalinowy, wtedy robota trwa godzinę albo dwie a nie dwa dni. Ręcznym można sobie wykopać 3 dołki w piasku i jest przyjemnie. Co do wysadzin to nie wypowiem bo mam tymczasowe ogrodzenie bez zalewania betonem, ale te słupki które wkopałem stoją w pionie bez problemów mimo że grunt na koniec lutego był zmarznięty że łopaty wbić nie mogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Mam świder firmy na f .. 22cm , 110 cm długi i nic mi się nie zaginało - kupiony w sklepie na L.. - był droższy ale było warto. Posadziłem nim kilkadziesiąt krzewów i drzew , zrobiłem kilkanaście studzien chłonnych ( ok 1 m głębokich ) - a gliny mam zatrzęsienie - jakoś nie trafiłem na wielkie głazy - chociaż przy kopaniu GGWC koparkowy parę fajnych kamieni wyciągnął ( wykorzystałem w ogrodzie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.04.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 surgi22 -czyli pod słupki trzeba aż fi22cm? Rozumiem, że wcześniej rozwiercałeś mniejszym/mi? Jak robiłem fi 6 cm pod paliki ogrodzenia tymczasowego, to w glinie ubitej po deszczu dało radę, więc będę to robił popołudniami bez pośpiechu. Kolega robił to świdrem fi15 -nie wystarczy?, bo dla f22 to i koszt większy -więcej betonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.04.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 25cm? -da radę tym pokręcić ręcznie? Jak robiłem 15cm, to wcześniej jechałem świdrem fi 6cm, więc ręcznie fi25cm nie widzę w glinie No pewnie - tak jak ktoś zauważył można i 220, ale nikt również nie każe wiercić od razy pół metrowej dziury. Ja swoje 72 słupki na głębokość ok 70-80 cm wierciłem ok tygodnia, aby mi się nie nudziło wykonałem rząd i postawiłem słupki gdy tężały wierciłem dalej....i tak do dnia dzisiejszego. Sypałem gruz i lałem rzadki beton. Początkowo bałem się, że coś będzie nie tak bo przy naciąganiu drutów nośnych wszystko się ruszało - potem okazało się ,ze robiłem to zbyt mocno. Oszczędzać na słupkach nie ma co - szczególnie na solidnym ich zamocowaniu - jeśli mają być docelowe jest to ważne taka siatka swoje waży a jak jeszcze przyjdzie mróz i deszcz do tego wiatr to myszą stawić temu czoła. Jeśli mają być tymczasowe to można wbić drewniane słupki i zastosować siatkę leśną. foto. moja ogrodzona plantacja maku .... ale to było dawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.04.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 wystarczy wiertło fi18cmwierć poniżej zamarzania gruntu, słupki nie muszą być do samego dna.Jeśli chcesz mieć słupki każdy w innym kierunku tylko nie w pionie po 2-4 latach, to wierć na te 50-60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.04.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 wystarczy wiertło fi18cm wierć poniżej zamarzania gruntu, słupki nie muszą być do samego dna. Jeśli chcesz mieć słupki każdy w innym kierunku tylko nie w pionie po 2-4 latach, to wierć na te 50-60cm. Tu się zgodzę musi być głębiej niż 60 cm! Gdy zimą nie ma śniegu ziemia zamarza bardzo głęboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 04.04.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Tu się zgodzę musi być głębiej niż 60 cm! Gdy zimą nie ma śniegu ziemia zamarza bardzo głęboko Każdy tu ma rację tylko każdy pisze o innym przypadku. Głęboko należy kopać przy gruntach wysadzinowcyh. W przypadku gruntów niewysadzinowych strefę przemarzania redukuje się o 50%. Co z tego, że zamarznie skoro się nie wypiętrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.04.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Witam. ............. Moje pytanie jakie dobrać słupki, i jak głęboko je wbetonować tak żeby siedziały stabilnie, dodam że grunt to glina. Każdy tu ma rację tylko każdy pisze o innym przypadku. Głęboko należy kopać przy gruntach wysadzinowcyh. W przypadku gruntów niewysadzinowych strefę przemarzania redukuje się o 50%. Co z tego, że zamarznie skoro się nie wypiętrzy.piszemy o tym o co prosił autor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 05.04.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 Reasumując, czy da radę:otwór fi 15cm na głębokości 80cmSłupki wpuszczane na 50cm...Jakieś zbrojenie, 2 druty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.04.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2017 15cm może być mało.80cm? jak wywiercisz te 80cm to i dasz rade 100.słupki nie muszą być do dnazbrojenie? ja nie dawałem i po 5 latach wszystkie słupki stoją sztywno jak świece w pionie.z tym, ze ja dawałem słupki 2,5m. dlaczego? bo muszę sporo podnieść poziom działki, wiec standardowe były za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts