Regius 19.02.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam, nie znalazłem w wątku okiennym odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc postanowiłem założyć nowy wątek. Chodzi o kwestię wyboru okien dla budynku o bardziej klasycznym wyglądzie przy zachowaniu dobrych parametrów termicznych (celuję w okna o Uw<=0,9 W/m2*K) i nie tracąc tym samym fortuny na zakup okien. Na rysunkach projektowych pokazane są okna ze szprosami: Szprosy są jednak nieco problematyczne. Poniżej moje przemyślenia (być może błędne): 1) Szprosy międzyszybowe nie wyglądają dobrze wizualnie, szczególnie z bliska. 2) Szprosy konstrukcyjne obniżają parametry cieplne okna. 3) Szprosy naklejane odchodzą po jakimś czasie. 4) Ramka zewnętrzna ze szprosami montowana jest tylko na oknach drewnianych. Z zewnątrz wygląda dobrze. Okna drewniane są jednak droższe i wymają konserwacji w porównaniu okien PCV. Zastanawiam się, czy można zachować charakter budynku poprzez sam podział okna. Poniżej zamieszczam przykład zmiany podziału: Czy taki podział bardzo pogorszy właściwości cieplne okien? Z uwagi na wysokość pomieszczeń okna w domu będą miały 150 cm wysokości. Okna w przeszklonej werandzie / ganku na frontowej elewacji budynku nie muszą być ciepłe (pomieszczenie to nie będzie specjalnie ogrzewane, będzie utrzymywana temperatura rzędu +8 stopni Celsjusza). Czy moglibyście zaproponować jakieś ciekawe rozwiązanie / podział okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts