Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klasyczny podział okna

Recommended Posts

Witam,

nie znalazłem w wątku okiennym odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc postanowiłem założyć nowy wątek.

Chodzi o kwestię wyboru okien dla budynku o bardziej klasycznym wyglądzie przy zachowaniu dobrych parametrów termicznych (celuję w okna o Uw<=0,9 W/m2*K) i nie tracąc tym samym fortuny na zakup okien.

Na rysunkach projektowych pokazane są okna ze szprosami:

6b53f6f260cb087c.png

Szprosy są jednak nieco problematyczne. Poniżej moje przemyślenia (być może błędne):

1) Szprosy międzyszybowe nie wyglądają dobrze wizualnie, szczególnie z bliska.

2) Szprosy konstrukcyjne obniżają parametry cieplne okna.

3) Szprosy naklejane odchodzą po jakimś czasie.

4) Ramka zewnętrzna ze szprosami montowana jest tylko na oknach drewnianych. Z zewnątrz wygląda dobrze. Okna drewniane są jednak droższe i wymają konserwacji w porównaniu okien PCV.

Zastanawiam się, czy można zachować charakter budynku poprzez sam podział okna. Poniżej zamieszczam przykład zmiany podziału:

2bb928355ce769b5.png

Czy taki podział bardzo pogorszy właściwości cieplne okien?

Z uwagi na wysokość pomieszczeń okna w domu będą miały 150 cm wysokości.

Okna w przeszklonej werandzie / ganku na frontowej elewacji budynku nie muszą być ciepłe (pomieszczenie to nie będzie specjalnie ogrzewane, będzie utrzymywana temperatura rzędu +8 stopni Celsjusza).

Czy moglibyście zaproponować jakieś ciekawe rozwiązanie / podział okien?