Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać trwale sączek?

CieniuDNS

Recommended Posts

Witam. Planuję na wiosnę zrobić oczyszczalnie (Zeus 3000), na razie będzie nas dwoje stałych mieszkańców. Nie chcę bardzo robić 3 sączków po 20m bo będę musiał podjazd daleko od domu przesunąć i studnię zasypać. Więc chcę zrobić w taki sposób, ze studni rozdzielczej środkowy wylot zrobić normalnie, a te dwa boczne rozdzielić jeszcze trójnikami i zrobić pięć sączków po 10m, jak uważacie? Druga sprawa jest taka, że nie podoba mi się to, że geowłóknina jest tylko na górze żwiru, ja chcę pociąć w paski i wkładać ją w poprzek wykopu dopiero żwir rura żwir (geowłóknina na zakład byłaby dawana) sączek.jpg

Co o tym sądzicie, może już ktoś tak robił w swojej karierze?

Witam. Planuję na wiosnę zrobić oczyszczalnie (Zeus 3000), na razie będzie nas dwoje stałych mieszkańców. Nie chcę bardzo robić 3 sączków po 20m bo będę musiał podjazd daleko od domu przesunąć i studnię zasypać. Więc chcę zrobić w taki sposób, ze studni rozdzielczej środkowy wylot zrobić normalnie, a te dwa boczne rozdzielić jeszcze trójnikami i zrobić pięć sączków po 10m, jak uważacie? Druga sprawa jest taka, że nie podoba mi się to, że geowłóknina jest tylko na górze żwiru, ja chcę pociąć w paski i wkładać ją w poprzek wykopu dopiero żwir rura żwir (geowłóknina na zakład byłaby dawana) [ATTACH=CONFIG]381851[/ATTACH]

Co o tym sądzicie, może już ktoś tak robił w swojej karierze?

To akurat całkowity brak zrozumienia tematu :(. Kombinacje z geowłókniną dadzą odwrotny efekt, gdyż dla mnie to wygląda jak rysunek zbliżony do drenaż zbierającego, a nie rozsączającego, a to dwie różne sprawy. W kwestii osadnika, to jak zwykle powiem, że dwa włazy to minimum. Nie wiem jak wygląda filtr w tym osadniku, ale czym większy tym lepszy. Jeśli chcesz coś zrobić to poszukaj sobie jakieś biologicznej oczyszczalni, bo jak robić to raz i dobrze :).

Dodam jeszcze prostą radę, że ile ciągów drenażowych tyle wejść w studzience rozdzielczej. Podział trójnikami, to zły pomysł.