slawekgrz 19.02.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) obecnie mam niewielki tarasik wylany przy budowie domu, jak na załączonej wizualizacji chciałbym go powiększyć, a zaraz za nim wymurować donicę (1,5m szerokości, dochodzącą dogranicy działki - czerwony mur, bo jak rozumiem tarasu bliej granicy niż 1,5m mieć nie mogę) chcę go wylać z betonu, wraz ze schodami (w przyszłości dopiero będę go czymś obkładał i mam następujące pytania: - czy fundament stawiać ma na 80cm (do granicy przemarzania)? - czy wylewać ławę? - chcę go postawić z bloczków m6 (wychodzą najtaniej) czy mogę je postawić na "sztorc"? - z jakiego betonu zrobić wylewkę tarasu? B20 czy B15 wystarczy spokojnie? jaka grubość wylewki? - mur do którego chcę dojść wygląda na solidnie posadowiony, czy donicę do niego tylko "dostawić" i połączyć (jak?) czy wymurować z bloczków drugą ściankę donicy? Edytowane 19 Lutego 2017 przez slawekgrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adas1995 21.02.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 i co ? znalazłeś już jakieś rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekgrz 24.02.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 niestety nie, najważniejszym pytaniem dla mnie czy mogę kłaść bloczki na sztorc :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 24.02.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 O co chodzi z tymi bloczkami na sztorc? Czy chcesz zrobić murek 12 cm bez żadnego sensownego połączenia między bloczkami?Kompletnie nieczytelny jest ten post. Dlatego nie dostałeś żadnej odpowiedzi. Ten taras ma być na słupkach czy na gruncie? Ta doniczka ma być murowana czy wylewana w całości? Czy zamierzasz przy okazji postawić murek oporowy przy tym czerwonym murku? Co to za murek i co jest za nim? Czy planujesz jakieś odprowadzenie wody z donicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekgrz 25.02.2017 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 na sztorc, czyli wymurować ściankę fundementową o grubości 12cm, taras - fundament do okoła, zagęszczony żwir w środku i wylewka betonowa 10cm. Donica murowana z bloczków fundamentowych, również 12cm, z fudnamentem jak taras, bez dna, po środku donicy będzie przechodziła rura drenażowa. "czerwony" murek to mur z pustaka żużlowego, posadowiony na fundemencie, więc go traktowałem jako murk oporowy Za murem jest działka sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts