kaszpir007 19.02.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam ! Mam pompę głębinową w rurze fi110. Teraz trzeba jakoś wodę z tej studni doprowadzić do domu ... Rozwiązania są dwa ... 1. Zrobić krąg betonowy (jaki najmniejszej średnicy ??) i na dnie zamontowac głowicę studni i stąd wyprowadzić wodę poniżej strefy przemarzania do domu . W kręgu mógo by być też gniazdko dla pompy. 2. Zastosować tzw "złącze szwedzkie" czyli po prostu zrobić na pewnej wysokości rury dziurę i zamontowac tam adapter szwedzki). Wtedy pompa była by wpięta do tego zaworu i wisiała by sobie na tym zaworze ... Minus pierwszego cena ... Pierwsze cana zakupu , druga cena trnasportu i montażu , dodatkowo potrzeba jeszcze pokrywa ... Dodatkowo wymagane większe roboty ziemne ... Cenowo najdrożej ... Drugi sposób dużo tańszy , bo roboty ziemne do minimum , ale nie wiem czy to będzie trwałe i szczelne i czy pewne , bo jakoś zawieszona pompa ponad 1m niżej bez możliwosci szybkiego dostępu ... Ale z drugiej strony studnia betonowa do niczego mi nie potrzebne , bo i tak wszystko będzie w domu ... Czy ma ktoś doświadczenie z tymi zaworami szwedzkimi ? Zawór około 250zł ... Wyjdzie na pewno taniej , ale ,,, Czy to będzie szczelne i czy trwałe , bo głupio by było aby pękło i pompa sobie spadła do studni ... No może kabel zasilający ją uratował by , albo i nie No właśnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinur 19.02.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Złącze typu szwedzkiego, przynajmniej w teorii to ciekawe roziązanie. Do zalet dodałbym jeszcze jedną kwestię: estetyka - tylko niewielka pokrywa jest widoczna z zewnątrz. Ale właśnie ta pokrywa jest sprawą, której nie uwzględniłeś - ona też kosztuje i to więcej niż samo złacze. Przykład: http://epompa.pl/Pokrywa-studni-glebinowej-110-140mm;s,karta,id,P03392 A z zalet obudowy kręgowej - możesz w środku zamonotwać zbiornik przeponowy - oszczędzisz miejsce w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.02.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No fakt o tym nie pomyślałem ... Na jakimś filmiku widziałem że dali zwykłą zaśplekę a kabel wyprowadzili z rury bezpośrednio. Mam długio kabel od pompy , ale nie aż tak długi i szansa aby starczył aby go podłączyć w domu raczej zerowa O hydroforze myślałem o pojemności 100L (bo pompa głębinowa niezbyt wydajna) więc taki 50L to byłby chyba stanowczo za mały (choć może ?) ... A jakiej mininalnej średnicy powinna być taka "studnia" 1m czy coś mniejszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinur 19.02.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 No fakt o tym nie pomyślałem ... Na jakimś filmiku widziałem że dali zwykłą zaśplekę a kabel wyprowadzili z rury bezpośrednio. Mam długio kabel od pompy , ale nie aż tak długi i szansa aby starczył aby go podłączyć w domu raczej zerowa O hydroforze myślałem o pojemności 100L (bo pompa głębinowa niezbyt wydajna) więc taki 50L to byłby chyba stanowczo za mały (choć może ?) ... A jakiej mininalnej średnicy powinna być taka "studnia" 1m czy coś mniejszego ? Z tego co zauważyłem w tej pokrywie montuje się przyłącza elektryczne oraz chyba linkę na której wisi pompa. Pewnie się to da ogarnąć i bez tej pokrywu używając zaślepki... A średnica obudowy betonowej? Nie ma jakiegoś konkretnego minimum. Jeżeli nie chcesz wewnątrz dawać zbiornika to możesz bez problemu dać coś mniejszego niż 100 cm, np 80 cm. Kwestia tego, żeby w miarę bezproblemowo dało się tam wejść celem np wyciągnięcia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts