Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia ekologiczna drenażowa dla rodziny 4 osobowej

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Chce kupić jakąś oczyszczalnię ekologiczną drenażową (mam bardzo dobre warunki glebowe (około 20-30m humusu a potem piasek).

Lustro wody na wysokości chyba 6-8m ...

Problemu z lokalizacją nie ma , zgodę mam.

Na co patrzeć przy wyborze takiej oczyszczalni ? Czy lepiej kupić o pojemności 2000l czy może 3000L ?

Czy jakieś firm oczyszczalnie omijać ?

Pytam bo rozrzut cenowy jest spory , a dla mnie wszystkie wyglądają tak samo :)

Dzięki !!!

Widzę, że nikt się nie kwapi na szybką odpowiedź i choć polecam oczyszczalnie biologiczne to mogę coś też dodać o zwykłych osadnikach.

Zacznijmy od podstaw:

- najlepiej z polietylenu, ale nie z marketu

- czy cięższy, a tym samym o grubszej ścianie to tym lepszy

- minimum dwa włazy rewizyjne

- duży kosz filtracyjny na odpływie i łatwy w wyjmowaniu oraz czyszczeniu

- zawsze lepsze 3m3 niż 2m3

- zawsze lepszy dwukomorowy niż jednokomorowy

- na drenażu nie oszczędzać, czyli długi na porządnej warstwie podsypki ze żwiru płukanego

Co zaś omijać - to proste, czyli najtańsze i najbardziej reklamowane :)

Dopisałbym też te z gwarancją 10 lat i dłużej, ale pewnie za idiotę byś mnie wziął :)

Zagłębiałem trochę temat i rozumiem że 2 komory to minimum ? To moze 3 komory ?

A co sądzisz aby zrezygnować ze żwiru i a zamiast tego dać pakiety WBOX ?

Myślałem że każe wykopać dziury i sam zamontuję oczyszczalnię , bo widziałem filmik i nie jest to skomplikowane , a płacenie 1000zł za montaż to lekka przesada.

A dzięki pakietom nie trzeba by żwiru i było by szybciej i łatwiej i chyba sam drenaż też mniejszy ...

Co do zbiornika to mało kto podaje wagę i oczywiście wszyscy mają super ;-)

Jak dla mnie wszystkie tak samo wyglądają (danego typu) :)

- najlepiej z polietylenu,

Polietylen jest jak najbardziej OK, ale nie pisz, że "najlepiej". Laminat poliestrowo szklany trzeba traktować równorzędnie, bo chociaż ma inne właściwości, to suma plusów i minusów jest taka sama.

A na przykład solidny beton? W zasadzie na przeszkodzie stoi tylko to, że trudno znaleźć zbiornik o odpowiedniej pojemności, kształcie i wyposażeniu. To znaczy taki kształt, żeby ścieki płynęły jak najdłuższą i najspokojniejszą drogą od wlotu do wylotu.

Nie zawsze. Trzeba dopasować pojemność do spodziewanego przepływu. Jeżeli ścieki przebywają za długo w warunkach beztlenowych, to mogą w nich zachodzić niekorzystne zmiany, np. zakwaszenie.

Niekoniecznie. Są przesłaniki za 1- i za 2-komorowymi. Nie zawsze to, co nam się wydaje ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Niemcy dopuszczają tylko 2-komorowe, ale nie znaczy to, że mają w 100% rację. Przegroda pośrodku zbiornika powoduje turbulencję i zawiesina, która była już np. w połowie drogi na dno znowu podpływa do góry.

W osadniku 1-komorowym wystarczy 1.

Mimo że jesteśmy rodziną 4 osobową to woda jest u nas oszczędzana i nie ma jakiegoś wielkiego zużycia wody. Sądzę wiec że oczyszczania dla max 4 osób będzie aż na wyrost .

Obecnie myślę że zużycie miesięczne jest około 5-6 m3 ścieków.

Myślę więc że te 2000L by spokojnie starczyło , bo myślę że faktycznie mocno na wyrost nie ma sensu.

To jaką wybrać ?

1 komorową , 2 komorową czy 3 komorową ?

Przy 3 komorowej producent się chwali że nie ma już filtra i dzięki temu jest bezobsługowa a dzięki dużej filtracji woda jaka idzie w drenaż jest sporo mniej zanieczyszczona ...

Np:

http://allegro.pl/oczyszczalnia-sciekow-2000l-trzykomorowa-3-komory-i5852169459.html

Albo

http://allegro.pl/oczyszczalnia-ekologiczna-bezobslugowa-2000l-5osob-i6696067331.html

Albo dwu-komorowa:

http://allegro.pl/dwukomorowa-oczyszczalnia-sciekow-2000l-drenazowa-i5176800302.html

Różnica w cenie nie powala , a wolałbym aby jednak ścieki były jak najlepiej oczyszczone , oczywiście w takim stopniu jak się da przy oczyszczalni drenażowej ...

A co sądzicie o panelach WBS ?

Może coś takiego ?

http://allegro.pl/oczyszczalnia-dwukomorowa-2000l-4-os-6-pak-w-box-i5238511069.html

Wtedy nie trzeba kamienia i sam drenaż też jej mniejszy ...

Oczyszczalnie chce sam montować i bez kamienia było by łatwiej i szybciej i zapewne taniej ...

Wybór jest spory i nie chciałbym kupić jakiegoś badziewa ...

Co do oczyszczalni to myślę nad taką :

(Polski producent , 15 lat gwarnacji)

http://www.frukko.pl/oferta/item/46-dwukomorowe-oczyszczalnie-pakietowe-do-4-osob/134-nowosc-dwukomorowe-frukko-mbos-box-go-2000-5-pakietow-na-dobry-grunt

Albo

http://allegro.pl/oczyszczalnia-2000-3-komorowa-do-4-os-pakiety-wbox-i5933112518.html

Ceny podobne ...

Frukko ma szersze pakiety WBOX .

Czemu pakiety ?

Chce aby koparka mi wykopała dziury i sam chce zamontować oczyszczalnie , a przy pakietach nie trzeba bawić się w kamienie i zajmuje mniej miejsca.

No i łatwiej samodzielnie złożyć :)

Grunt mam bardzo dobrze przepuszczalny (piaski).

Zużycie wody niezbyt duże (sądże że około 5m3 na miesiąc).

Czy pakiety WBOX to dobry pomysł ?

Wychodzi trochę drożej niż zwykły drewnaż , ale płykanie kamienie też tanie nie są i wtedy jest wiecej kopania i roboty i cena też szybuje do góry ...

Która z dwóch oczyszczalnie wygląda na lepszą i pewniejszą ?

Ta druga jest 3 komorowa , pierwsza jest dwukomorowa (z filtrem) .

Ta 3 komorowa niewiadomego produceta , z krótszą gwarancją ...

Na 100% odradzam rozwiązania z marketów, aby uzyskać niską cenę a takowa jest w markecie należy na czymś oszczędzać, coś o tym wiem bo kalkulowałem kiedyś ceny sprzedażowe pracując jeszcze dla Sotra. Będzie albo gorszy zbiornik, albo kiepskie mało bezpieczne zamknięcia, często bez uszczelki, albo cieńska ścianka rur rozsączających itp.

Zbiornik z polietylenu lub jak piszesz z GRP. Ważne aby zwłaszcza GRP wykonane przez znaną i sprawdzoną firmę, która wykonuje to zgodnie ze sztuką. Dobrze zbay zbiornik był wydłuzony, zdecydowanie lepiej zachodzi sedymentacja i flotacja w osadnika gdzie czas przepływu jest dłuższy. Ten czas też nie może być zbyt długi aby ścieki nie zagniwały, wtedy formują się siarczki i wytwarzają śmierdzące gazy.

Wielokomorowość nie do końca daje nam lepsze efekty, kiedy juz to pisałem owszem zadaniem poszczególnych przegród jest zapewnienie laminarnego przepływu oraz zmniejszenie turbulencji sposodowanej przez nierównomierności dopływających ścieków do zbiornika. Kiedyś widziałem badania wykonane przez Joweta osadnik jednokomorowy okazał się lepszy od dwukomorowego z otworem w przegrodzie wykonanym z kolana 100 mm. Badania pokazują że to rodzaj szczeliny ma najwieksze znaczenie, szeroka szczelina powoduje uspokojenie strumienia ścieków między komorami i zapobiega zawirowaniom, które przecież mogą przenosiśc zanieczyszczenia do wylotu.

Bardzo ważne o czym wiele razy zapominamy jest element konstrukcyjny taki jak wlot i wylot. Ma on duże znaczenie na efektywnośc usuwania zawiesiny. Dobrze aby zwłaszcza wlot był wysposażony w jakiś deflektor, nawet najprostrze kolano + trójnik skierowane w dół zbiornika, tak aby uspokajać dopływ ścieków, aby nie podrywać osadu który już zsedymentował. Podobnie jest z wylotem, jak jest kosz na wylocie z filtrem (a byc powienien) to dobrze aby ten kosz był połączony elementem na stałe z rurą wylotową, aby nie było tak jak w wieli zbiornikach, że częśc tłuszczy i innych osadów wypływa pomiedzy koszem a ściana zbiornika do drenażu i wszystko zakleja.

Zgadza się, dobrze aby były dwa włazy. Dlaczego? Otóż pod jednym włazem będzie kosz filtracyjny, łatwy do czyszczenia, a drugi właz na wlocie aby ewentualnie móc kontrolować czy coś się nie zakleja, łatwiej jest też wybierać przy dwóch włazach osady gdyż nie musimy demontowac kosza z materiałem filtracyjnym. Materiał filtracyjny najlepiej łatwy do czyszczenia, może byc puzolana, ale puzolana a nie jakaś szlaka - to można spotkac najczesciej. Przy puzolanie nalezy pamietać, aby po dwóch do czterech lat wymienic lub uzupełnic gdyż będzie jej ubywało.

To czy 2m3 czy 3m3 to opisał już Beja, zbiornik nie może być przewymiarowany, ścieki przegniłe dość że będa śmierdziały to jeszcze są gorszym materiałem do oczyszczania biologicznego. Przy czterosobowej rodzinie polecam 2m3 - to już max !!!! Dobrze aby pokrywy były uszczelkowane, to jest osadnik, tam mogą tworzyć się gazy więc im będzie pokrywa bardziej szczelna, tym mniej będziesz czuł. Należy pamietac aby zrobić oczywiście odpowiednie odpowietrzenia.

Proponuję tez nie oszczędzać na długości drenażu tak jak pisze Wojtek_inst, jest to ważne aby drenaz był odpowiednio długi i wykonnay na prawidłowej frakcji żwiru minimum 16-32 i o odpowiedniej miąższości - około 40cm przy szerokości rowu 50 cm.

Nie kombinuj z żadnymi W-Box, zbuduj na typowym żwirze - to jest najlepsze, sprawdzone i stare ale skuteczne rozwiązanie.

Sorki za długi tekst, dawne nie pisałem nic na forum i tak się rozpędziłem !!! Jak widać nie tylko o mechaniczno-biologicznych można wiele pisać, także sam osadnik może miec tyle cech, które decydują o prawidłowej pracy.

Widzę, że nikt się nie kwapi na szybką odpowiedź i choć polecam oczyszczalnie biologiczne to mogę coś też dodać o zwykłych osadnikach.

Zacznijmy od podstaw:

- najlepiej z polietylenu, ale nie z marketu

- czy cięższy, a tym samym o grubszej ścianie to tym lepszy

- duży kosz filtracyjny na odpływie i łatwy w wyjmowaniu oraz czyszczeniu

- na drenażu nie oszczędzać, czyli długi na porządnej warstwie podsypki ze żwiru płukanego

Co zaś omijać - to proste, czyli najtańsze i najbardziej reklamowane :)

Dopisałbym też te z gwarancją 10 lat i dłużej, ale pewnie za idiotę byś mnie wziął :)

Czemu pakiety ?

Chce aby koparka mi wykopała dziury i sam chce zamontować oczyszczalnie , a przy pakietach nie trzeba bawić się w kamienie i zajmuje mniej miejsca.

No i łatwiej samodzielnie złożyć :)

Grunt mam bardzo dobrze przepuszczalny (piaski).

Zużycie wody niezbyt duże (sądże że około 5m3 na miesiąc).

Czy pakiety WBOX to dobry pomysł ?

Wychodzi trochę drożej niż zwykły drewnaż , ale płykanie kamienie też tanie nie są i wtedy jest wiecej kopania i roboty i cena też szybuje do góry ...

Ogólnie i w skrócie, to powiem jedno - pakiety lub tunele po osadnikach gnilnych to błędne koło i z całą pewnością kończy się nowym drenażem szybciej niż myślisz. Po osadniku nie są ścieki oczyszczone w takim stopniu, aby drastycznie skracać długość drenażu, poprzez stosowanie rozwiązań bez żwiru płukanego. W konkretnie tym przypadku, to pakiety WBOX, przypominają mi rozwiązania, które powstały w innym celu, np. jako złoża biologiczne do do dużych oczyszczalni zraszanych. W linku masz ofertę, w której jest 6 sztuk pakietów o długości 2,4m i szerokości / wysokości 0,3m. W najlepszym przypadku to 1/3 wymaganej długości dla drenażu na żwirze płukanym, który by działał. Jeśli chcesz i tak użyć tych pakietów to powinieneś zwiększyć i ilość, a tym samym długość co najmniej dwa razy i dodatkowo i tak ich podstawę podsypać żwirem płukanym - minimum na 15cm. Może się to wówczas uda, ale to tylko przykład, bez jakichkolwiek gwarancji :(

Najlepszym rozwiązaniem jeśli ktoś chce mieć długo działający drenaż jest żwir płukany i osobiście uznaję swój, ale za to prosty sposób jego dobory, czyli minimum 20m długości na każdy 1m3 pojemności osadnika gnilnego. Bywa, że czasem też zamontuję oczyszczalnie z osadnikiem, choć wolę i zawsze namawiam i przekonuję klienta do wersji biologicznej - SBR.

P.S. Zdjęcia na allegro, o ile dobrze widzę, zostały wykonane w 2008 roku, czyli dobre 8 lat temu :) :). W dodatku widać na nich montaż pakietów o dwa razy większej wysokości - 0,6m, a nie tych co podano w ofercie, czyli 0,3m :). Dla mnie to samo mówi za siebie :( - czy nikt tego nie widzi - odradzam :( :(

Edytowane przez WojtekINST

OK. Dzięki !

Czyli z pakietów rezygnuje. Myślałem że dzięki temu drenaż byłby mniejszy i skuteczniejszy i było by szybciej i lepiej , ale jeśli tak nie jest to nie mam zamiaru ryzykować.

Myślę że wybiorę tą oczyszczalnię :

http://www.frukko.pl/oferta/item/13-dwukomorowe-oczyszczalnie-drenazowe-do-4-osob/120-dwukomorowa-frukko-mbos-bos-box-og-2000-48-mb

Dlaczego ? Polska produkcja i długa gwarancja .

Wygląda porządnie i cenowo też nieźle ...

Nie kombinuj z żadnymi W-Box, zbuduj na typowym żwirze - to jest najlepsze, sprawdzone i stare ale skuteczne rozwiązanie.

No to teraz się zdziwiłem, bo sądziłem, że ktoś da jakąś kontrę na pakiety WBOX, a tu cisza i wszyscy stary dobry żwir uznają.

Widać wszyscy reklamują zalety łatwego montażu różnych plastików zamiast żwiru, a tu widać problemy z dłuższym tego działaniem

i pewnie z gwarancją. Sam słyszałem o zaletach tuneli rozsączających czy też komór filtracyjnych z Sotralentza, które zastępują żwir

i montuje się je na zwykłym gruncie, a tu chyba nikt tego tak nie robi, dlaczego ?

Dziś rozmawiałem z firmą która robi też dla dewelopera i zaczęliśmy rozmawiać o wykopaniu dziury pod oczyszczalnię i powiedział mi że obecnie deweloper robi oczyszczalnie na tunelach (chyba Grafa) i że zrezygnował z montażu oczyszczalni na żwirze i rurach , bo sie zapychały ...

To spory deweloper i wiem gdzie buduje ..

Daje 3 lata gwarancji , więc zapeewne wybiera takie rzeczy któe nie psują się albo niezbyt szybko ...

I mam zagwozdke ...

Są pakiety rozsączajace WBOX są tunele Graf , jest to na rynku od wielu juz lat a ciagle mało kto poleca ?

Jesli są takie kiepskie to czemu ciagle są w sprzedaży i to nawet w ofercie dużych producentów ???

Może złe jest stwierdzenie, że są złe. Owszem pracują one juz od kilku lat na naszym rynku, ale nie ma z nimi nikt takiego doświadczenia jak z typowym drenażem. Jedno i drugie będzie dobrze pracowało jak będzie zainstalowane w odpowiednich warunkach i zgodnie ze sztuką. Ważne aby nie skracać układów.

Bardzo często słyszałem takie zdanie - zrobiłem to na 4 tunelach Graff dla 4 osób gdyż każdy z nich ma ponad 300L objętości. Jest to błędne rozumowanie. W rozsączaniu ścieków nie jest ważna objętość komory, ważne jest odpowiednia powierzchnia na której stworzy się błona biologiczna. Najważniejsza jest powierzenia na której tunel jest ułożony. Objętość ma znaczenie przy retencji wody, a nie oczyszczaniu ścieków.

Jak chcesz to możesz budować na tunelach lub W-BOX tylko nie daj się nakręcać, że dzięki jednemu czy drugiemu możesz skrócić rozsączanie.

Taki najprostszy przykład: Z osadnika wstępnego wypływają ścieki podczyszczone, one zawierają jeszcze spore ilości BZT, zawiesiny itp, to dopiero ma być usunięte na poletku filtracyjnym. Weź teraz pod uwagę, że jedno poletko będzie zbudowane z 4 tuneli a drugie z ośmiu tuneli, czyli pole powierzchni jednego będzie 2x większe od drugiego. Będziesz tam wlewał ścieki np przez 5 lat, jak myślisz które poletko szybciej się pozakleja? Odpowiedź jest prosta. Skracanie powierzchni poletka + skracanie żywotności poletka. Tego nie da się oszukać.

Co do tuneli i W-BOX to jeśli dobrze kojarzę Graf zaleca układanie na żwirze więc jakaś podsypka musi być. Sotralentz kiedyś w swoich infiltratorach nie zalecał podsypki - teoria przekazana przez amerykanów (ze stanów były komory Infiltratora) i są instalacje zamontowane które pracują do dziś bez jakiejkolwiek podsypki (ale tam się przyjmowało 4-5 komór na 1 RLM), są też takie gdzie się zaklejały i był problem. Z tego co wiem dziś produkują już sami komory w Polsce i w najnowszej ulotce zalecany jest żwir o odpowiedniej frakcji.

Pracowałem kiedyś dla Sotralentz i byłem człowiekiem, który najmniej w całej firmie sprzedawał komór, tylko dla tego że do końca nie miałem do tego przekonania. DLa mnie rozsączanie na typowym żwirze, czystym, o odpowiedniej frakcji może i jest historyczne ale pracują te systemy dobrze i skutecznie, sam widziałem instalacje 12-15 letnie w okolicach Wrocławia i śmiga do dziś.

Dziś rozmawiałem z firmą która robi też dla dewelopera i zaczęliśmy rozmawiać o wykopaniu dziury pod oczyszczalnię i powiedział mi że obecnie deweloper robi oczyszczalnie na tunelach (chyba Grafa) i że zrezygnował z montażu oczyszczalni na żwirze i rurach , bo sie zapychały ...

Daje 3 lata gwarancji , więc zapeewne wybiera takie rzeczy któe nie psują się albo niezbyt szybko ...

I mam zagwozdke ...

Są pakiety rozsączajace WBOX są tunele Graf , jest to na rynku od wielu juz lat a ciagle mało kto poleca ?

Jesli są takie kiepskie to czemu ciagle są w sprzedaży i to nawet w ofercie dużych producentów ???

Dla mnie sens stosowania tuneli Graf lub pakietów WBOX ma sens jeśli wiąże się ze zmiejszeniem długości drenażu a co za tym idzie z mniejszą ilością prac ziemnych , brakiem (lub ograniczeniem) ilości kamienia i czasu wykonania ...

Ale jeśli tak różowo nie jest i trzeba by użyć duuużo wiecej pakietów lub tuneli niż oferują w zestawach sprzedawcy to nie ma to żadnego sensu ekonomicznego ..

I mam zagwozdke ...

W kwestii ofert, a raczej kontaktów z deweloperami mam pewne doświadczenie i nie powiedziałbym, że z stosowanych przez nich rozwiązań, a raczej podejścia do budowy można brać bezkrytycznie za przykład :). Sądzę, że przestali robić drenaże na żwirze, bo to za duży wydatek lub sypali za mało podsypki, co spowodowało ich szybszy koniec funkcjonowania :). Przerzucili się wiec na tunele Grafa z tych samych powodów, którymi Ty się kierowałeś, czyli łatwiejszy montaż i brak w teorii żwiru. Tak na marginesie dodam pytanie: jeżeli to większy deweloper, to oznacza, że nie kombinuje, a może kombinuje więcej, aby koszty spadły ? :) :).

Odbiegłem nieco od tematu, a chciałem wytłumaczyć skąd to się wzięło. Mieliśmy parę lat temu przeskok z oczyszczalni z osadnikiem na rozwiązania biologiczne. Wynikało to głównie ze spraw związanych z naszym wejściem do EU i pojawianiem się masowym przetargów na biologiczne oczyszczalnie przydomowe. Producenci nie wiedzieli jak zachęcić klientów, a może raczej zmniejszyć szok cenowy, często ponad dwukrotny, między osadnikiem, a biologią i wprowadzili coś co obniży koszty - tunele. Jednak nikt się nie zastanawiał i rzadko to robi do tej pory, że tunele, czy pakiety np. WBOX są źle dobierane. Mydli się oczy klientów tym, że po ich zastosowaniu długość drenażu zmniejszy się o 2/3, czy nawet 3/4. Pełno jest takich ofert na allegro, jak ktoś będzie szukał tylko tanich zestawów - powodzenia :) :)

Tunele różnią się pomiędzy sobą wymiarami i widzę, że dużo jest uprawiane reklamy o ich pojemności, która niby zastępuje długość drenażu. Jednak dla mnie oczyszczalnia z małym układem tuneli, raczej ma bliżej technologicznie do studni chłonnej niż drenażu rozsączajacego w ciągach.

Ogólnie to Artur Stadnik to dobrze opisał. Gdy zamiast jednej komory zastosujesz np. 4 sztuki na osobę to będzie na pewno wiele lat działać. Jednak tu docieramy do bariery cenowej. Dlatego znów to powiem, że dobry system kosztuje, ale tu nie chodzi o to, że ekstra oczyszczalnia biologiczna, a potem jakieś odprowadzenie. Oczyszczalnia to zawsze te dwie rzeczy, które dopiero razem zgrane dają efekt. Dlatego oczyszczalnia ma być dobra i drenaż też dobry, czyli nie za mały i z odpowiednią podsypką lub z długością komór - proste :)

P.S. Aby nie było tak słodko, to może z dwa razy, gdy wchodziły na rynek, wziąłem oczyszczalnie z tunelami Sotralentz i potem ochłonąłem z początkowej euforii. Brałem oczyszczalnie, ale nie brałem tuneli i sądzę, że przez takie kombinacje, zacząłem też oferować wyroby drugiego producenta.

Edytowane przez WojtekINST

Widzę, że w tym wątku do jednego worka są wrzucane tunele i pakiety rozsączające, a są to dwa całkiem różne produkty o różnym pochodzeniu.

Tunele zostały wymyślone i wprowadzone do sprzedaży w celu odprowadzania do ziemi deszczówki, czyli wody z założenia całkiem czystej. Ich funkcją jest stworzenie pod ziemią jak największej objętości retencyjnej dla deszczówki, która z natury pojawia się w krótkim czasie i w dużych ilościach. System tuneli może je przyjąć i pozwolić wchłonąć się do gruntu.

Bez dodatkowego wyposażenia tunele nadają się do odprowadzenia ścieków oczyszczonych z oczyszczalni biologicznych, a nie z osadników gnilnych, chociaż zgodnie z panującym prawem układ osadnik + tunele jest legalny. Brakuje mu jednak zasadniczej części, czyli oczyszczania biologicznego, które w drenażówce zachodzi na warstwie żwiru.

A więc tunel - jak najbardziej, ale pod warunkiem, że w nich będzie porządna warstwa żwiru i rury perforowane, równomiernie rozprowadzające ścieki po jego powierzchni. Taki układ jest nawet lepszy niż tradycyjna drenażówka, bo zapewnia lepsze przewietrzanie złoża.

Na poparcie powyższego - nawet sama firma GRAF, którą się tu przywołuje, nie ma w swojej ofercie takiego rodzaju "oczyszczalni", a to, co u nas funkcjonuje jako "oczyszczalnia tunelowa GRAF" (np.: http://www.ekodren.pl/oczyszczalnie-tunelowe/graf-tg/graf-tg-4-dla-4-osob), w samym Grafie funkcjonuje jako sposób odprowadzania do ziemi ścieków oczyszczonych (katalog http://static.graf-online.de/fileadmin/media/Katalog_TG35_K.pdf strona 130).

Natomiast pakiety mają inną genezę. Według jednego scenariusza zebrała się grupka specjalistów, którzy zastanowili się, jak by tu uprościć montaż drenażówek i uczynić pracę instalatorów lżejszą. Według innego grupka menedżerów zebrała się, żeby się zastanowić, co by tu jeszcze zastąpić plastikiem w szczytnym celu pomnożenia zysków własnej firmy. Tak czy inaczej wymyślili pakiety rozsączające. W materiałach podkreśla się przede wszystkim ich przewagę nad żwirem polegającą na większej pojemności. Mało tego! Nawet powierzchnia czynna dobrych pakietów jest większa niż kiepskiego żwiru. Pozostaje tylko czas kontaktu ścieków z błoną biologiczną, który powinien być jak najdłuższy. I tu jest słabość pakietów, dlatego decydując się na nie, trzeba wybierać z głową. To, co sprawdza się w dużych oczyszczalniach miejskich, gdzie złoże ma kilka - kilkanaście metrów wysokości, a system rozprowadzania ścieków jest specjalnie zaprojektowany i stale nadzorowany, nie zawsze sprawdza się jako warstwa 0,5 m zakopana na amen w ziemi.

Bardzo dziękuję za pomoc i wyjaśnienie ...

Stwierdziłem że jednak zdecyduję się na "tradycyjny" drenaż i dam spokój sobie z pakietami czy tunelami ...

Czy n/w oczyszczalnia (Polski producent) będzie odpowiednia ?

Cena niezbyt wysoka (choć oczywiście na Allegro są tańsze) , ale tutaj mamy produkt PL i 15 lat gwarancji (niby).

Oczyszczalnia 2 komorowa , filtr niewyjmowalny , podobno staczy przeczyścić go wodą ...

http://www.frukko.pl/oferta/item/13-dwukomorowe-oczyszczalnie-drenazowe-do-4-osob/120-dwukomorowa-frukko-mbos-bos-box-og-2000-48-mb

Tyle że widzę w tej oczyszczalni niby dwukomorowej tylko jeden właz a chyba powinny być dwa jak dwukomorowa ???

Widziałęm na Allegro jakaś 3 komorową to były 3 wyłazy ...

No chyba że coś innego możecie polecić , ale cena z transportem MAX 3000zł.

Stoje przed podobnym dylematem ale ja mam gline i nie wiem co lepiej zastosować. A chcę zastosować na 4 osobową rodzine taką oczyszczalnie biologiczną

http://allegro.pl/biologiczna-oczyszczalnia-wobet-hydret-zbb-7c-7-os-i6736686900.html?reco_id=1952b5cd-0133-11e7-b512-0261df806ec6&ars_rule_id=201

I może ktoś coś doradzi co zrobić z deszczówką bo też nie mam gdzie jej odprowadzać niestety

Be względu na to czy masz glinę czy piasek, oczyszczalnie zamontujesz. Wszystko jednak rozgrywa się w kwestii odpowiedniego odbiornika oczyszczonych ścieków a także w Twoim przypadki dodatkowo jeszcze deszczówki.

Zwłaszcza przy warunkach innych niż piaski zawsze zalecam zrobienie szczegółowych badań geotechnicznych, na tej podstawie będzie bardzo dokładnie wiedział czy Twoja glina jest na tylko przepuszczalna, że jakiś odbiornik możesz tam zbudować, czy wogóle jest tragedia i nie da się tam nic rozsączać. Uwierz mi, stracisz na te badania kilka stówek i będziesz miał wiedzę co możesz tam zrobić. Budując bez tej wiedzy ryzyko jest duże, choćby sama oczyszczalnia, która kosztuje ponad 8500 PLN, co z tego że postawisz oczyszczalnię jak nie będziesz miał gdzie rozsączać - to trzeba koniecznie sprawdzić.

Często jest też tak, że zaraz pod warstwą gliny znajduje się lustro wody gruntowej, glina jest swojego rodzaju izolatorem, który tego nie przepuszcza wyżej - to także musisz sprawdzić.

Oprócz badań geotechnicznych musisz podać informacje jaki masz teren do tego aby zbudować to poletko rozsączajace.

pozdrawiam

Stoje przed podobnym dylematem ale ja mam gline i nie wiem co lepiej zastosować. A chcę zastosować na 4 osobową rodzine taką oczyszczalnie biologiczną

http://allegro.pl/biologiczna-oczyszczalnia-wobet-hydret-zbb-7c-7-os-i6736686900.html?reco_id=1952b5cd-0133-11e7-b512-0261df806ec6&ars_rule_id=201

I może ktoś coś doradzi co zrobić z deszczówką bo też nie mam gdzie jej odprowadzać niestety