Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kondensat 14 kw i 24 kw zużycie gazu

Mariusz7908

Recommended Posts

Nie mam zadnego interesu w okreslaniu rzeczywistego kosztu 1 kWh z gazu w twoim przypadku. Po prostu metodologia obliczen audytów energetycznych nie przewiduje bezposrednioego przeliczania takiego kosztu z wsp. konwersji bo zawsze uwzgledniamy sprawnosc. Mozesz sobie liczyc jak chcesz, nic mi do tego ale sposób tego liczenia nie jest prawidłowy.

ale co mnie do twoich obliczen i metodologiiaudytow energetycznych? i czy np ktos przy pompach ciepla podajac copy itd podaje straty posrednie i jaki to ma wplyw na cop i na cene kwh? madrzysz sie a sam tak naprawde nie wiesz jaka jest faktyczna sprawnosc danego kotla ( podalem ci link z monitorowania 60 kotlow vitodens 200 przy mieszanej instalacji tak jak w moim przypadku i jest yo ponad 100%) i jaka tak naprawde jest ilosc gazu w gazie, moze za kazdym razem podajac te rachunki trzeba to sprawdzac? dla twojego samozadowolenia uznajmy ze blizsza prawdy bedzie cena "faktyczna" 1 kwh z gazu 0,20 gr a nie 0,18

na widoku kwasówka a w szachcie murowanym tworzywo w 2 metrowych odcinkach, dużo taniej

np buderus gb022 przy parametrach 40/30 w pełnym obciążeniu 104%a przy częściowym 107%

Masz rację.

W sumie to oczywiste. Wystarczy prześledzić temp. spalin w zależności od moc, a tym samym stratę kominową.

Ech - marketing.

Ale .... . tym samym wstawienie kotła przewymiarowanego powinno korzystnie pływać na sprawność.

Ale .... . tym samym wstawienie kotła przewymiarowanego powinno korzystnie pływać na sprawność.

wtedy bedzie taktowal i w czasie postoju wiatr bedzie studzil wymiennik, na rozruchu wentylator wystudzi.

dużo zależy od wymiennika bo im szybszy przepływ spalin tym większe zawirowania i lepsze oddawanie ciepła ale im wolniej tym dłuższy czas na oddanie ciepła.

podobnie temat strat na cwu... baniak czy dwufunkcyjny, zależy od sytuacji

wtedy bedzie taktowal i w czasie postoju wiatr bedzie studzil wymiennik, na rozruchu wentylator wystudzi.

dużo zależy od wymiennika bo im szybszy przepływ spalin tym większe zawirowania i lepsze oddawanie ciepła ale im wolniej tym dłuższy czas na oddanie ciepła.

podobnie temat strat na cwu... baniak czy dwufunkcyjny, zależy od sytuacji

To już rozważania teoretyczne, praktycznie bez wpływu na końcową sprawność.

Pytanie które straty będą większe

- kotła 12 kW pracującego z mocą np. 10 kW, czy kotła 20 kW pracującego z ta samą mocą, ale załączającego się 2x częściej.

Zresztą bez znaczenia. Mówimy o +- 1%?

To już rozważania teoretyczne, praktycznie bez wpływu na końcową sprawność.

Pytanie które straty będą większe

- kotła 12 kW pracującego z mocą np. 10 kW, czy kotła 20 kW pracującego z ta samą mocą, ale załączającego się 2x częściej.

Zresztą bez znaczenia. Mówimy o +- 1%?

wg mnie nie do określenia bez badań, na rynku jest kocioł 14kW i wg mnie to jest ten sam co 24kW :)