Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie szczytu

krzysztofb51

Recommended Posts

Witam,

Na początku marca bede ocieplal sciane szczytowa i mam pytanie, jak prawidłowo powinna być ocieplona? Czytalem wiele watkow ale to roznie ludzie pisza. Czy od zew styropian powinien dotykac deskowania?

Sciana szczytowa u mnie konczy się na rowni z dolna krawędzią krokwi ale niestety nie sa ocieplone te szczyty, w jaki sposób teraz to rozwiązać? Wtrysnac pianke? Nie mam miejsca żeby wcisna np. styropian grubości sciany

Obecnie dach jest juz zadeskowany, ale chodzi o to miejsce.

840bccdd51972f22med.jpg

Wycinać cegły, aby zrobić miejsce na 15 cm styropianu.

Pozdrawiam

Cezary

To chyba nie tak - jeśli dobrze rozumiem, to autor ma miejsce na wysokość ("ściana szczytowa dochodzi do dolnej krawędzi krokwi"-nie sądzę, żeby krokiew była niższa niż 15cm), tylko po odeskowaniu połaci krokiew przed ścianą (3 na zdjęciu) przeszkadza w wsunięciu styropianu. Chyba, że się mylę.

krzysztofb51 - masz tylko dekowanie, czy jakieś pokrycie na tym? może najprościej zdjąć część desek nad ścianami szczytowymi i szczelnie ułożyć styropian? Jeśli nie ma jeszcze ocieplenia elewacji, to może od zewnątrz wsuniesz kilka warstw cieńszego styropianu/wełny?

Jak nie, to faktycznie natrysk piany.

Nie będzie problemu - jeśli styropian dojdzie do deskowania, pytanie czy wełna ma swoją szczelinę wentylacyjną ?

jeszcze koniuszek ściany szczytowej, ten nad pasem jętkowym - polecam go zastąpić czymś lekkim - wtedy izolacja ze styropianu połączy się z izolacją stropu nad jętkami/ czy pod i nad jętkami.

• 2 months później...