unreality 19.02.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Witam Mam problem z ciągiem wstecznym w domu jednopoziomowym o powierzchni 50m2. Wszystkie wyciągi wentylacyjne zaznaczyłem kółkami. Te na zielono są ok i płomień zapalniczki "wciągają". Niestety te na czerwono generują mi ciąg wsteczny co czuc gołą ręką. Zamontowałem tam kominy boczne, coś w tym stylu tylko otwarte na dole Rura ma ok 1,5 m i wychodzi ponad szczyt dachu a mimo to efektów brak. Ktoś wie jak sobie z tym poradzic ? Dodam że każde okno ma zamontowane nawiewniki. Edytowane 19 Lutego 2017 przez unreality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 19.02.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Komin generuje ciąg jeśli ma odpowiednią wysokość i temperaturę wewnątrz (wyższą niż powietrze zewnętrzne), taka rura na zewnątrz jest zimna i krótka, a jeśli dodatkowo otwarta od dołu, to nie ma prawa żadnego ciągu stworzyć. Formalnie to co zrobiłeś to zwykła dziura w ścianie a nie komin i łatwiej powietrzu wpaść do środka przez nią niż przez nawiewnik, który ma większe opory przepływu. Jeśli masz nawiewniki w oknach, na takie małe mieszkanie w zupełności wystarczą te 2 działające kominy, zatkaj ta dziury i będzie dobrze.A jeśli przed wykonaniem tych "kominów" uznałeś, że wentylacja nie była wystarczająca, to w ich miejsce wstaw nawiewniki ścienne. Te działające kominy spokojnie dadzą radę jeśli będzie odpowiedni dopływ powietrza. Edytowane 19 Lutego 2017 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 20.02.2017 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Uznałem że wentylacja jest niewystarczająca ze względu na rosnącą wilgoc w tych pomieszczeniach (sypialnia i składzik). Czy jest jakiś sposób naturalny bądź mechaniczny aby zmusic ten zamontowany układ do wyciągania powietrza zamiast wtłaczania do środka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 20.02.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Źle kombinujesz, jeżeli przy tych 2 działających kominach grawitacyjnych miałeś w domu wilgoć to znaczy, że miałeś za mało nawiewów i nie miało którędy wejść świeże powietrze do domu. Rozumiem, że miałeś nawiewniki okienne, ale widocznie było ich za mało. Pamiętaj, że przepływ powietrza przez taki nawiewnik, zależy m.in. od wysokości komina i ciągu jaki on wygeneruje, w domu parterowym będzie mniejszy niż w wyższym. Sprawdź w dokumentacji nawiewników (na stronie producenta) jaki jest przepływ przy 5-10Pa różnicy ciśnienia, bo mniej więcej tyle możesz mieć, będzie to pewnie kilkanaście m3/h. Wg mnie należało zwiększyć ilość nawiewników. Ty uznałeś, że potrzebujesz więcej wywiewów, ale naprawdę zrobiłeś nawiewy, rozumiem, że teraz jest dobrze, a nawet za dobrze, bo za dużo świeżego powietrza wpada i robi się zimno. To świadczy o tym, że te kominy grawitacyjne mają wystarczająco dobry ciąg, musisz tylko ograniczyć dopływ świeżego powietrza, najlepiej w sposób umożliwiający jego regulację. W miejsce tych dziur wstaw nawiewniki ścienne, które zmniejszą przepływ i pozwolą na regulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 15.09.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Napisałem już o tym w innym temacie, ale dopiszę tutaj -czyli można z góry zaprojektować/przewidzieć 1 kanał wentylacji grawitacyjnej do nadmuchu z anemostatem w kuchni i w ten sposób wyrównywanie ciśnienia (zbilansować ilość powietrza) przy pracującym wyciągu okapowym i zamkniętych szczelnych oknach szczególnie w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.09.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 Zrobić możesz - ale ja odradzam - w porównaniu do nawiewnika ściennego, jeśli zadziała, to i tak takie rozwiązanie jest mało przewidywalne (opory pionowego kanału z wymuszanym ciągiem "pod prąd"), jakość powietrza dostarczana w ten sposób wątpliwa (zimne powietrze wpuszczasz do ciepłego kanału - jeśli idzie on wewnątrz budynku - skraplanie, wilgoć a z czasem jakieś "życie" w nim powstanie). Dodatkowo, ciężko przewidzieć zachowanie takiego układu przy wyłączonym okapie - który kanał będzie wywiewny a który nawiewny - pewnie różnie, w zależności od warunków atmosferycznych.Chyba prościej i sprawniej z góry zaprojektować/przewidzieć nawiewnik ścienny (np z opcją dogrzewania powietrza wpuszczanego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 22.09.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 No ale nawiewnik bez dogrzewania powietrza też daje zimne powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.09.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 No ale nawiewnik bez dogrzewania powietrza też daje zimne powietrze Oczywiście, bez rekuperacji powietrze nawiewane zawsze będzie zimniejsze od temp. wewnętrznej. Ale nawiewnik zdecydowanie częściej będzie działać i nie ma "skutków ubocznych" o jakich napisałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 25.09.2017 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Dzięki! OK, dam 2 nawiewniki na parterze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts