Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ja z zapytaniem przybywam.

Robię małe zmiany w domu i napotkałem kilka kwestii na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

Mianowicie postawiłem ściankę z płyt karton-gips, niestety nie doczytałem żeby unikać połączeń fazowane - oryginalne, mam takich kilka, więc pytanie moje czym to połączyć? Siatka, fazelina, papier?

Drugie pytanko

Zrobiłem wnęki w wc nad wanną, będę tam kład kafelki i teraz pytanie czy muszę te wnęki na łączeniach płyt połączyć taśmą?

Z góry dzięki

A

1. ścianke zrobiłeś z podwójnej płyty czy pojedynczej? myśle ze można by było dać siatke i wystarczy, papier droższy, ja duzo pracowałęm z fazeliną, nakladalem na wszystkie lączenia i nie było problemu z pękaniem, daj siate i bedzie ok.

2. nie zaszkodzi wtopic na połączenia w tych wnękach siatki zawsze to bezpieczniej.

danielon napisał:
1. ścianke zrobiłeś z podwójnej płyty czy pojedynczej? myśle ze można by było dać siatke i wystarczy, papier droższy, ja duzo pracowałęm z fazeliną, nakladalem na wszystkie lączenia i nie było problemu z pękaniem, daj siate i bedzie ok.

2. nie zaszkodzi wtopic na połączenia w tych wnękach siatki zawsze to bezpieczniej.

Z pojedynczej 12mm.

Mam wszystko siatkę, papier i fazeline po prostu nie wiem co lepiej dać.

Dzieki

A

to smialo daj papier. a w łączenia nieorginalne zawsze robie tak: gips wciskam jaknajgłebiej w szczenine łączenia zeby ją wwypełnić całą,czekam chwile az troche podeschnie i tym samym wciągnie gips do środka, nakładam ponownie gips pacą i wklejam siatke, w Twoim przypadku jak masz tez papier to papier, a propo scianki pytałem czy jedno czy dwu warstwowa ponieważ z dwóch płyt bardziej stabilniejsza, mocniejsza na jakies uderzenia np,

• 1 month później...

Witam

Proszę o pomoc, bo mi już sił brak....

Problemem jest pękający sufit. Starałem się go poprawić już kilkakrotnie z marnym skutkiem. Są to łączenia cięte na które dałem siatkę a następnie jeszcze taśmę papierową i nadal pęka...próbowałem też szparę zamaskować akrylem, lecz też z mizernym skutkiem.

Brakuje mi już pomysłów, więc proszę o radę.

Z góry dziekuję

IMG_3633.jpgIMG_3634.jpgIMG_3635.jpgIMG_3637.jpgIMG_3638.jpg