Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie szafki łazienkowej z kontaktem i lampą ledową

Recommended Posts

Witam serdecznie,

W związku z tym, że mam bardzo małe doświadczenie jeśli chodzi o podłączanie jakichkolwiek urządzeń do prądu, chciałbym się upewnić czy postępuję prawidłowo.

Otóż mam do podłączenia kable wychodzące z szafki łazienkowej (jest tam kontakt i lampa LED) i są one koloru: brązowego (zapewne faza), niebieskiego (neutralny) i zielonożółtego (pewnie ochronny). Natomiast ze ściany wychodzą: brązowy, czarny i niebieski. Sprawdzałem, że tylko w brązowym kablu wychodzącym ze ściany jest prąd. Szafka (ten sam model) już była przez elektryka kiedyś podłączona i działała, ale musiałem ją zareklamować i teraz chcę podłączyć z powrotem, natomiast nie jestem stuprocentowo pewien jak kable były podłączone.

Czy w takim razie powinienem w kostce połączyć brązowy kabel z brązowym, niebieski z niebieskim a czarny z zielono-żółtym?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Nie, kolego.

Najpierw należy "zdiagnozować" przewody wychodzące ze ściany, by mieć pewność.

Prawdopodobnie w ścianie żyła barwy brązowej pełni rolę żyły ochronnej PE, ale by mieć pewność, wystarczy wykonać mały pomiar. Niebiueski powinien być neutralny.

Co do przewodu szafki, wątpliwości nie ma.

Bardzo pomocne dla laika jest fakt, czy w instalacji zasilającej łazienkę jest zamontowany wyłącznik ochronny różnocowoprądowy.

Edytowane przez elpapiotr

Sorry przeoczyłem pytanie. Wyłącznik ochronny różnocowoprądowy jest w instalacji mieszkania mieszkania (jednofazowej z pięcioma obwodami) ale nie samej łazienki (nie wiem czy to odpowiada na Twoje pytanie). Co to miernika, jaki w takim razie byłby odpowiedni? Rozumiem że tylko w jednym z tych kabli ma być napięcie (tym fazowym)?

Czemu górnik-elektryk?:)

Multimetr wystarczy, przełączony na woltomierz z odpowiednim zakresem.

Albo inaczej - wystarczy wziąć tzw. próbówkę żarówkową, i "pomierzyć" napięcie pomiędzy poszczególnymi żyłami. Skoro jest RCD, powinien on wyzwolić pomiędzy żyłami fazowa-ochronna. (czasami również neutralna-ochronna)

Czemu górnik-elektryk ? Bo u nich jak u Anglików - wszystko na opak, "zero" w instalacji jest koloru czarnego, jak ta ich ziemia.

Zalecam ostrożność, mimo wszystko. Żeby później nie było, że doradzam laikowi.