Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie płyty meblowej do ściany (garderoba)

mystic74

Recommended Posts

Witam

Mam do zrobienia małą garderobę (szafę wnękową) i muszę przymocować płytę meblową o wymiarach 240x80 cm do ściany "bocznej". Za ścianą jest łazienka i akurat na niej są rury i elektryka i wolał bym nie wiercić. Nie było mnie jak ten dom powstawał i nie wiem w co mogę trafić, raz trafiłem w rurę CO.

Czy jest jakiś sposób żeby płytę przymocować do ściany, na ścianie "tylnej" jest boazeria i będzie się stykała pod kątem 90 st z płytą.

Myślałem o przyklejeniu łat i kątownika do ściany i do tego przykręcenie płyty, ewentualnie położenie na tej ścianie boazerii.

W tym miejscu będzie jedna lub dwie półki i dwa relingi.

Pozdrawiam

IMG_20170220_105211.jpg

Jak rozumiem płyta będzie oparta o podłogę bokiem dł. 80cm a 240 to wysokość szafy, prawda ?

Osobiście nie widzę problemu aby tą płyte przymocować na kątowniki montażowe meblowe do pleców szafy, podłogi oraz sufitu. Po dwa w podłogę i sufit i ze 3 w plecy. Będzie trzymać. W takim wypadku w ogóle nie montujesz do tej ściany tworzącej wnękę.

• 1 year później...

Dzień dobry,

czy mają Państwo jakiś sprawdzony montaż płyty meblowej (grubość 18 mm) o wys. 2,75 i szer. 1,7m do ściany od podłogi do sufitu? Wystarczy przykleić? Płyta ma pełnić funkcję dekoracyjną i ochronną ściany przy której stoi stół...Z jednej strony jest ściana (róg), ale drugi bok płyty byłby widoczny...

Z góry dziękuję za sugestie.

Moim zdaniem wystarczy przykleć na klej montażowy \ klej do parkietu. Ten widoczny bok warto okleić obrzeżem meblowym PCV 2mm - w hurtowni w której będziesz zamawiał formatkę mogą to spokojnie zrobić w cenie ok 4 PLN za metr bieżący. Płytę należy dobrze zabezpieczyć przed wilgocią na dole, tam gdzie będzie się stykała z podłogą - przy myciu podłogi trochę wilgoci zawsze może się przedostać a płyta wiórowa nie znosi wody.

BTW, taki format będzie trudny logistycznie - sprawdź na jakimś kartonie czy Ci to przejdzie przez przez pomieszczenia.