mystic74 20.02.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam Mam do zrobienia małą garderobę (szafę wnękową) i muszę przymocować płytę meblową o wymiarach 240x80 cm do ściany "bocznej". Za ścianą jest łazienka i akurat na niej są rury i elektryka i wolał bym nie wiercić. Nie było mnie jak ten dom powstawał i nie wiem w co mogę trafić, raz trafiłem w rurę CO. Czy jest jakiś sposób żeby płytę przymocować do ściany, na ścianie "tylnej" jest boazeria i będzie się stykała pod kątem 90 st z płytą. Myślałem o przyklejeniu łat i kątownika do ściany i do tego przykręcenie płyty, ewentualnie położenie na tej ścianie boazerii. W tym miejscu będzie jedna lub dwie półki i dwa relingi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.02.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jak rozumiem płyta będzie oparta o podłogę bokiem dł. 80cm a 240 to wysokość szafy, prawda ? Osobiście nie widzę problemu aby tą płyte przymocować na kątowniki montażowe meblowe do pleców szafy, podłogi oraz sufitu. Po dwa w podłogę i sufit i ze 3 w plecy. Będzie trzymać. W takim wypadku w ogóle nie montujesz do tej ściany tworzącej wnękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mystic74 20.02.2017 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jak rozumiem płyta będzie oparta o podłogę bokiem dł. 80cm a 240 to wysokość szafy, prawda ? zgadza się. Tylko jeszcze sprawa dylatacji, czy musi być czy można bezpośrednio do ściany płytę przyłożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.02.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jeżeli nie będzie tam jakiegoś wrednego źródła wilgoci lub mostka termicznego - nie widzę przeszkód aby przystawić ją bezpośrednio do ściany. 99% zabudów kuchennych jest od ściany do ściany i nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekmarki 01.05.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Dzień dobry, czy mają Państwo jakiś sprawdzony montaż płyty meblowej (grubość 18 mm) o wys. 2,75 i szer. 1,7m do ściany od podłogi do sufitu? Wystarczy przykleić? Płyta ma pełnić funkcję dekoracyjną i ochronną ściany przy której stoi stół...Z jednej strony jest ściana (róg), ale drugi bok płyty byłby widoczny... Z góry dziękuję za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.05.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Moim zdaniem wystarczy przykleć na klej montażowy \ klej do parkietu. Ten widoczny bok warto okleić obrzeżem meblowym PCV 2mm - w hurtowni w której będziesz zamawiał formatkę mogą to spokojnie zrobić w cenie ok 4 PLN za metr bieżący. Płytę należy dobrze zabezpieczyć przed wilgocią na dole, tam gdzie będzie się stykała z podłogą - przy myciu podłogi trochę wilgoci zawsze może się przedostać a płyta wiórowa nie znosi wody. BTW, taki format będzie trudny logistycznie - sprawdź na jakimś kartonie czy Ci to przejdzie przez przez pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts