Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanał wentylacyjny i do okapu w kuchni

Recommended Posts

Witam,

W związku z chęcią zagospodarowania pomieszczenia pod kuchnię, zwracam się z prośbą do szanownych użytkowników o pomoc

w zaprojektowaniu kanałów pod wentylację oraz okap. Aby lepiej zobrazować sytuację załączam rysunek.

W celu zapewnienia wentylacji grawitacyjnej w kuchni mam zamiar przekłuć się przez ścianę/strop i podpiąć się z kratką wentylacyjną (nr 2)

pod istniejący kanał (nr 1) w łazience. Czasami mam wrażenie, że w łazience, w kanale wentylacyjnym (nr 1) występuje zjawisko ciągu

wstecznego (szczególnie w okresie zimowym). Kanał nr 1 to kanał murowany, pionowy, bez załamań. Kratka wentylacyjna kanału nr 1

umieszczona jest w poziomo, w suficie.

Planuję wykonanie oddzielnego kanału pod okap z rury izolowanej (nr 4). Rura izolowana stąd, że kanał będzie przebiegał przez niedocieplone

poddasze.

Czy rozwiązania przeze mnie przedstawione mają szansę na powodzenie?

Jeśli tak to:

1. Czy otwór pod okap powinien być zrobiony w ścianie (pionowo) czy mogę zrobić go w suficie, co jest mi bardziej na rękę.

2. Jak lepiej wyprowadzić kanał okapu: na dach i zakończyć go kominem wentylacyjnym, czy otworem w ścianie zakończonym kratką?

3. Czy planowana kratka wentylacyjna (nr 2) może zostać umieszczona w suficie poziomo, czy powinna być umieszczona na ścianie pionowo?

rys.jpg