insect.ins 20.02.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam, W związku z chęcią zagospodarowania pomieszczenia pod kuchnię, zwracam się z prośbą do szanownych użytkowników o pomoc w zaprojektowaniu kanałów pod wentylację oraz okap. Aby lepiej zobrazować sytuację załączam rysunek. W celu zapewnienia wentylacji grawitacyjnej w kuchni mam zamiar przekłuć się przez ścianę/strop i podpiąć się z kratką wentylacyjną (nr 2) pod istniejący kanał (nr 1) w łazience. Czasami mam wrażenie, że w łazience, w kanale wentylacyjnym (nr 1) występuje zjawisko ciągu wstecznego (szczególnie w okresie zimowym). Kanał nr 1 to kanał murowany, pionowy, bez załamań. Kratka wentylacyjna kanału nr 1 umieszczona jest w poziomo, w suficie. Planuję wykonanie oddzielnego kanału pod okap z rury izolowanej (nr 4). Rura izolowana stąd, że kanał będzie przebiegał przez niedocieplone poddasze. Czy rozwiązania przeze mnie przedstawione mają szansę na powodzenie? Jeśli tak to: 1. Czy otwór pod okap powinien być zrobiony w ścianie (pionowo) czy mogę zrobić go w suficie, co jest mi bardziej na rękę. 2. Jak lepiej wyprowadzić kanał okapu: na dach i zakończyć go kominem wentylacyjnym, czy otworem w ścianie zakończonym kratką? 3. Czy planowana kratka wentylacyjna (nr 2) może zostać umieszczona w suficie poziomo, czy powinna być umieszczona na ścianie pionowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 20.02.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Kanał może być pionowo przez sufit, zakończony kominkiem izolowanym na dachu, połączony rurą również zaizolowaną.Codo pkt 3 to zależy jak chcesz mieć wentylacje, do komina istniejącego czy znowu kominek na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insect.ins 21.02.2017 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Wolałbym do istniejącego komina, tylko tak jak pisałem czasami występuje "cofka" w tym kanale. Może kula na kominie rozwiązałaby problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 26.02.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Zdaje to egzamin. Kilka razy montowałem gdy były problemy z wentylacją i klienci zadowoleni byli. Różnie na to mówią: turbowentylator, spirometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts