Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam poważny dylemat , czy można ok 5 metrowy ciężki przesuwny HS postawić na BK klasy 500 ? czy musi stać np na wylewce czy bloczkach fundamentowych ? proszę o odp.

Mój HS oparty jest na bloczkach fundamentowych, co prawda krótszy bo 3 metry. Na BK z powodzeniem ustoi, gdyż ciężar rozłoży się na całej długości dołu okna. Mój waży 410 kg, Twój 5-cio metrowy to masa około 700-800 kg.

Takie rozwiązanie generuje mostek termiczny ? jak to rozwiązałeś ?

Nie rozwiązałem, bynajmniej od wewnątrz. Bezpośrednio przy oknie podłoga jest zimniejsza ale nie rzutuje to na temperaturę pomieszczenia. Od zewnątrz jest styropian na fundamencie równo z bloczkami. Można było coś pomyśleć od wewnątrz ale nie miałem do tego głowy w trakcie budowy.

Czyli generalnie jeśli ocieplenie podłogi jest 25cm do tego będzie wylewka jakieś 8cm plus jakaś deska można dać warstwę z bloczka ok 12cm i resztę poszerzenia ? ok 22 cm ?

Myślałem też o czymś cieplejszym niż bloczek np BK tylko miałem obawy co do nośności materiału mój HS to ok 700kg dlatego to pytanie .

Czyli generalnie jeśli ocieplenie podłogi jest 25cm do tego będzie wylewka jakieś 8cm plus jakaś deska można dać warstwę z bloczka ok 12cm i resztę poszerzenia ? ok 22 cm ?

Myślałem też o czymś cieplejszym niż bloczek np BK tylko miałem obawy co do nośności materiału mój HS to ok 700kg dlatego to pytanie .

Lepiej wylać ławę 12cm w szacunku z heblowanych desek. Dać że dwa druty wzdłuż. Pozdrawiam Cezary

Jeśli szukasz coś ciepłego pod Ha-sa może pomyśl o isomur? Nie wiem jak z dostępnością na rynku, gdy ja się swego czasu rozglądałem to miałem spory problem.

też o tym myślałem ale cena nie zachęca , słyszałem o jakimś zamienniku ale nie mogę go namierzyć .

Cezary, a skąd to "ciśnienie" na idealnie wypoziomowany murek?

nie powiem że bym wzgardził, ale obstawiam na 90% że nasze "ideały" się rozjadą i trzeba będzie go jednak na tym murku poziomować...