Halszka 20.02.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam, Mam zamiar wybudować mały domek o powierzchni 47 m2. W tym domku będzie ogrzewanie elektryczne plus kominek. Teraz tak, ponieważ nie wiem, ile tak naprawdę będzie mnie kosztować budowa, chcę na początek nie robić kominka, tylko kuchnię firmy Drex. Z czasem, jak już skończą się wydatki związane z budową, chciałabym zrobić kominek. Czy myślicie, że to jest wykonalne technicznie? Jaki komin polecacie zrobić - tradycyjny murowany z pełnych cegieł czy z gotowych elementów /tzw. komin systemowy/? Osobiście większe zaufanie mam do kominów tradycyjnych. Czy zrobić od razu dodatkową ławę fundamentową pod przyszły kominek?Jaka powinna być kolejność prac na budowie, jeżeli miałby być robiony komin tradycyjny? Najpierw komin, potem podłoga na gruncie? Jakieś uwagi techniczne?Kto zbudowałby taki komin tradycyjny? Firmy od kominków promują kominy systemowe, więc pewnie tylko takie montują. Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie.Czym zaizolować komin, jeżeli nie chcę wełny mineralnej? Pozdrawiam,Halszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.02.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Halszka!Komin tradycyjny wybuduje murarz. Zwykle razem z murami, przed podłogami na gruncie.Jeśli systemowy, to rury izostatyczne, albo stalowe. Stalowe mogą być bez wełny.Kominek może być lekki, bez ław, chyba, że piecokominek, wtedy fundament mocniejszy....Jeśli kominek później, zostaw otwór w kominie. Lepiej za duży, zamurować łatwiej, niż potem kuć w zamieszkałym domku. Otwór wysoki na 40-50 cm, szeroki na kanał kominowy. Zaklej go styropianem, albo płytą gk. Umieść ten otwór ze 30 cm od sufitu. W przypadku komina systemowego, na tej wysokości umieść trójnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 23.02.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Ja mam postawiony komin tradycyjny z cegły pełnej Terca. W środku jest jeszcze zrobiony kominek z tychże cegieł. Nie mam w środku żadnego wkładu, póki co nic się nie dzieje, nie przesącza się wilgoć i śmierdzi z tego przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia 26.04.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Czy ktoś na forum posiada kominek tradycyjny z zamkniętą komorą spalania z podnoszoną szybą? Pytam ponieważ jestem ciekawa czy sprawdza się w przypadku rekuperacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.05.2017 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Czy ktoś na forum posiada kominek tradycyjny z zamkniętą komorą spalania z podnoszoną szybą? Pytam ponieważ jestem ciekawa czy sprawdza się w przypadku rekuperacji. PozdrawiamBy odpowiedzieć, musisz doprecyzować o jaką tradycje Ci chodzi. Szyba w kominku to jakieś 40 lat. Wobec tradycji budowania kominków, to kilka sekund w dziejach ludzkości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia 08.05.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 (edytowane) Tradycyjny, czyli murowany, bez wkładu, z zankniętą komorą spalania i zamykany szybą. Nie chcemy wkładu, bo takowego o poszukiwanej wysokosci nie znaleźliśmy, więc tradycyjny z zewnętrznym poborem powietrza, bez wkładu. Edytowane 8 Maja 2017 przez idalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.05.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Tradycyjny, czyli murowany, bez wkładu, z zankniętą komorą spalania i zamykany szybą. Nie chcemy wkładu, bo takowego o poszukiwanej wysokosci nie znaleźliśmy, więc tradycyjny z zewnętrznym poborem powietrza, bez wkładu.Szyba otwierana na bok czy do góry? Jaka jest ta wasza poszukiwana wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 12.06.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 może mi ktoś podpowie bo mam zagwostkę ze swoim kominem. Czy podciąg zmniejszony na 6 cm może przechodzić przez komin wentylacyjny obok komina spalinowego. Trochę zagmatwałem ale dołączam rysunek[ATTACH=CONFIG]391064[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.06.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 To się nazywa "kwiatek budowlany"...Pogadaj z porządnym cieślą, i zrób to jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 14.06.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2017 Przez komin tylko mikołaj może przechodzić. To rysunek poglądowy nie patrz na to na konstrukcji dachy masz tam słupki przy kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 16.06.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2017 (edytowane) niestety rysunek zrobiony ze stanu faktycznego. trudno trzeba będzie to jakoś wydłubać. A jaką odległość zachować od komina. wystarczy 15 cm ? Edytowane 16 Czerwca 2017 przez Slyder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.06.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 niestety rysunek zrobiony ze stanu faktycznego. trudno trzeba będzie to jakoś wydłubać. A jaką odległość zachować od komina. wystarczy 15 cm ?[ATTACH=CONFIG]391333[/ATTACH]Pomijając kwestie p.poż,, belka podpierająca została poważnie osłabiona. Odległość wystarczy kilka centów (min. 5), pod warunkiem, że nic nie wpakujesz między belkę a komin.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.06.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 To najpierw był dach potem komin. Do dzisiaj myślałem że takie coś nie jest możliwe. ...a jednak. Jak dach jest samonośny to można tą belkę w wentylacji wyciąć bo z czasem może rozerwać te kominy od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.06.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Można wszystko Andrzeju. Tylko mądrze ( nawet komin od góry murować! )...Dobrze jednak by ostatni na budowie był gość kumaty w sztuce budowlanej. Tu wygląda na to, że było odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts