Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania o komin

Recommended Posts

Witam,

Mam zamiar wybudować mały domek o powierzchni 47 m2. W tym domku będzie ogrzewanie elektryczne plus kominek. Teraz tak, ponieważ nie wiem, ile tak naprawdę będzie mnie kosztować budowa, chcę na początek nie robić kominka, tylko kuchnię firmy Drex. Z czasem, jak już skończą się wydatki związane z budową, chciałabym zrobić kominek. Czy myślicie, że to jest wykonalne technicznie?

Jaki komin polecacie zrobić - tradycyjny murowany z pełnych cegieł czy z gotowych elementów /tzw. komin systemowy/? Osobiście większe zaufanie mam do kominów tradycyjnych.

Czy zrobić od razu dodatkową ławę fundamentową pod przyszły kominek?

Jaka powinna być kolejność prac na budowie, jeżeli miałby być robiony komin tradycyjny? Najpierw komin, potem podłoga na gruncie? Jakieś uwagi techniczne?

Kto zbudowałby taki komin tradycyjny? Firmy od kominków promują kominy systemowe, więc pewnie tylko takie montują. Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie.

Czym zaizolować komin, jeżeli nie chcę wełny mineralnej?

Pozdrawiam,

Halszka

Halszka!

Komin tradycyjny wybuduje murarz. Zwykle razem z murami, przed podłogami na gruncie.

Jeśli systemowy, to rury izostatyczne, albo stalowe. Stalowe mogą być bez wełny.

Kominek może być lekki, bez ław, chyba, że piecokominek, wtedy fundament mocniejszy....

Jeśli kominek później, zostaw otwór w kominie. Lepiej za duży, zamurować łatwiej, niż potem kuć w zamieszkałym domku. Otwór wysoki na 40-50 cm, szeroki na kanał kominowy. Zaklej go styropianem, albo płytą gk. Umieść ten otwór ze 30 cm od sufitu. W przypadku komina systemowego, na tej wysokości umieść trójnik.

• 2 months później...
Czy ktoś na forum posiada kominek tradycyjny z zamkniętą komorą spalania z podnoszoną szybą? Pytam ponieważ jestem ciekawa czy sprawdza się w przypadku rekuperacji.

Pozdrawiam

By odpowiedzieć, musisz doprecyzować o jaką tradycje Ci chodzi. Szyba w kominku to jakieś 40 lat. Wobec tradycji budowania kominków, to kilka sekund w dziejach ludzkości...

Tradycyjny, czyli murowany, bez wkładu, z zankniętą komorą spalania i zamykany szybą. Nie chcemy wkładu, bo takowego o poszukiwanej wysokosci nie znaleźliśmy, więc tradycyjny z zewnętrznym poborem powietrza, bez wkładu.
Szyba otwierana na bok czy do góry? Jaka jest ta wasza poszukiwana wysokość?

• 1 month później...
niestety rysunek zrobiony ze stanu faktycznego. trudno trzeba będzie to jakoś wydłubać. A jaką odległość zachować od komina. wystarczy 15 cm ?[ATTACH=CONFIG]391333[/ATTACH]
Pomijając kwestie p.poż,, belka podpierająca została poważnie osłabiona. Odległość wystarczy kilka centów (min. 5), pod warunkiem, że nic nie wpakujesz między belkę a komin....