Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HS, taśmy szykuje się wojna tynkarze vs okniarze

Recommended Posts

pomóżcie proszę bo jutro się będzie działo...

mamy HS z taśmami które moim zdaniem nie są dobrze zrobione bo piana nie została wycięta i przez to taśma "ścina" narożnik

tynkarze twierdzą że ich narożnik się na tym nie utrzyma i chcą mi wyciąć taśmę

okniarz twierdzi że będzie ok i nie chce poprawiać.

podpowiedzcie co tu zrobić...

w normalnym oknie widzę że tynku będzie sporo na tych wewnętrznych ściankach przy oknach i myślę, że ustabilizuje to taśmy które częściowo klikają bo miejscami jest pianka a miejscami było mniej i zrobiła się pusta przestrzeń .

przt HS ta ściana jest na tyle płytka (jakby bez tego węgarka) że faktycznie nie wiem jak to ugryźć..chwilowo nie mam lepszego zdjęcia to pokazuje różnice głębokości okien względem tej ściany na środku problemem jest wykonanie narożnika ściany przy HS :(

IMG_20170218_091709.jpg

Widać na zdjęciu. HS po prawej ma założoną folię ok 10 a może i więcej cm. Jest wywinięta jak na ścienie zewnetrznej. I to jest moim zdaniem błąd w doborze matriałów, a tynkarze mają rację.

Należało użyć taśmy max 7cm tak by nie wyszła poza ościeże(otwór). Teraz to można wyciąć i uszczelnić masami. A jak firma okienna sięmiga, to niech Ci pokaże jakikolwiek schemat który pokazuje taki sposób montażu bo ja takiego szkicu nie znam.

Tam gdzie pod folia jest pustka - naciac dolozyc piany - po stwardnieniu nakleic łate z foli

Zamocować naroznik tynkarski z siatka

Polozyc klej do klejenia ocieplenia

Pozniej wykonać normalny tynk

Az dzwine ze tynkarze tak prostych sposobow radzenia sobie nie znaja.

Albo...ja dalej nie kumam w czym problem

Z narożnikiem może tak to spróbuję boję się tylko że dam za dużo tej piany. A co zrobić z taśmami od góry okna które pod wpływem ciężaru sxpalety się odklejają ? Mam klej do epdm i taśm taki czarny ale on szybko nie łapie i kiedy umiem sobie z nim poradzić :( może czymś łatwiej to przykleje?