Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

konstrukcja więzby

sunrise933

Recommended Posts

zacios.jpg

Witam! Mam pewien problem! Konstruktor zrobiła wizualizację konstrukcji więzby z projektu typowego!

w projekcie jest napisane zacios murłata 3cm i jętka 3 cm

kąt nachylenia połaci 40 stopni 84%

zacios na wizualizacji wychodzi 3razy tyle, jak to możliwe? wymiary sa sprawdzone z 5 razy i niema mozliwosci pomyłki, ewentualnie jakbyscie to zrobili?14801189_1322458227789058_833184134_n.jpg

14555661_1319343821433832_435190542_n.jpg

14741702_1319336364767911_1157581053_n.jpg

Edytowane przez sunrise933

Na jętce ? nie widać nic tego rys co zapodałeś :( http://www.mojabudowa.pl/pliki/gosia-pawel/image/DSC_4995.jpg może o takie zacięcie chodzi..

ale nie widzę rys :( to nie powiem wiele..

Powyżej w pierwszym poscie jest rzut więżby z góry i nie widac zeby jętka miała zacios i wchodziła w krokiew czy na odwrót

Edytowane przez sunrise933

Pewnie że tak ,ale jak to się ma do zmiany kąta połaci? Czy jeżeli w projekcie jest 40stopni a Ciesla robiąc z projektu zauważy ze jest jakis błąd w obliczeniach i zrobi to po swojemu zgodni ze sztuka budowlaną ,czy Kierownik to zaakceptuje ,bo z pewnoscią kąt ten by się zmienił jeżeli zrobić ten zacios zgodnie z 1/3 wysokosci krokwi

Dla mnie w czasie wykonania więźby, obowiązującym w pierwszej kolejności jest kąt dachu.Zacios musi być <1/3 wysokości krokwi.Reszta to zmartwienie konstruktora jeśli nie potrafi policzyć prostej więźby.Kiepską konstrukcję więźby wybrałeś. Edytowane przez docent56

Dla mnie w czasie wykonania więźby, obowiązującym w pierwszej kolejności jest kąt dachu.Zacios musi być <1/3 wysokości krokwi.Reszta to zmartwienie konstruktora jeśli nie potrafi policzyć prostej więźby.Kiepską konstrukcję więźby wybrałeś.

Chciałbym miec możliwosc wyboru. Więżba była juz zaadaptowana w projekcie typowym od samego kupna niemiałem możliwosci wyboru