Stefan_007 20.02.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam! Mam tynk cementowo-wapienny. Niestety mam dziury po puszkach i bruzdach (zmiany w instalacji elektrycznej) a także kilka pęknięć do naprawy. Chciałbym teraz czymś dobrym te dziury i pęknięcia załatać. Ale nie zwykłym tynkiem tylko jakimś wzmocnionym. Na stronach jest sporo tych mas naprawczych. Którą z doświadczenia polecacie?Ja znalazłem:Ceresit CT 29Acryl PutzAtlas ZW 330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 01.04.2017 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2017 Szanowny Panie, Do naprawy pęknięć polecam zastosowanie elastycznej masy naprawczej ACRYL-PUTZ® FX 23 FLEX. Produkt, który Pan znalazł – masa naprawcza ACRYL-PUTZ® LT22 LIGHT jest bardzo dobra do miejscowej naprawy ubytków. Jeśli więc bruzdy nie są duże, to można wykorzystać ten produkt, po wcześniejszym oczyszczeniu i odpyleniu bruzd. Jeśli bruzdy są głębokie i na większej powierzchni, polecam użycie polimerowo-gipsowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® ST12 START PRO. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.04.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 A pytanie po jaką cholerę dawać do naprawy tynki c/w tynk mocniejszy i inny niż ten co jest na ścianie? Dla mnie to głupota. By zrobić tynk c/w nie potrzeba kupować gotowca można zrobić samemu. Tak czy inaczej taką naprawę będzie widać, chyba że zrobi się go z takiego tynku jaki był robiony wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 07.04.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Skoro są pęknięcia na tynku CW, to jak sobie wyobrażasz naprawę? Wykuć te pęknięcia, na to tynk CW i zagładzić? No bo inaczej tego nie widzę, żeby po naprawie ściana miała jednolita strukturę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 07.04.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Pęknięcia są bo podeszłą woda, czy pęknięcia są bo był za mocny (skurcze). Jeśli podeszła woda to skuć to co odchodzi, troszkę wokól, zrobić to co trzeba, czyli szpryc, narzut i gładź. Jeśli zrobi się na tej samej receprurze co wcześniejsze to różnica nie będzie duża. W innym wypadku będzie można paluchem z odległości wielu metrów wskazać gdzie było robione. Faktura by była jednolita musi być nalożona na całej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.04.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Nawet jeśli zrobisz z tego samego to będzie widać różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 08.05.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 A pytanie po jaką cholerę dawać do naprawy tynki c/w tynk mocniejszy i inny niż ten co jest na ścianie? Dla mnie to głupota. By zrobić tynk c/w nie potrzeba kupować gotowca można zrobić samemu. Tak czy inaczej taką naprawę będzie widać, chyba że zrobi się go z takiego tynku jaki był robiony wcześniej. Szanowni Państwo, również przy wypełnieniu ubytku tym samym materiałem mogą być widoczne różnice. Polecam wypełnienie ubytków z wykorzystaniem masy ACRYL-PUTZ® FX 23 FLEX. Do stworzenia warstwy wierzchniej można zaś użyć twardej zaprawy wyrównawczej o strukturze tynku cementowo-wapiennego. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.05.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ERŚ do nałożenia wierzchniej warstwy należy użyć tynku odpowiedniego i adekwatnego do tego co jest pod nim. A nie najtwardszego jaki się znajdzie się w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 11.05.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 ERŚ do nałożenia wierzchniej warstwy należy użyć tynku odpowiedniego i adekwatnego do tego co jest pod nim. A nie najtwardszego jaki się znajdzie się w okolicy. Szanowny Panie, internauta Stefan_007 dopytywał o tynk wzmocniony (nie o zwykły tynk), stąd właśnie rekomendacja zaprawy wyrównawczej o strukturze tynku cementowo-wapiennego. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.05.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 ERŚ: dopytywanie się o najmocniejszy tynk bo ktoś gdzieś usłyszał, od kogoś nie oznacza, że że taki należy zalecać. Najpierw powinno być pytanie: co jest pod spodem, co było nakładane, jaka była mniej więcej receptura a potem poszukanie tego co jest i stwierdzenie: nadaje się to... albo no wiem nie wypada... weż worek cementu worek wapna odważ objętościowo dodaj piasek o granulacji i wymieszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 07.06.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2017 Szanowny Panie, internauta wskazał, że chodzi o tynk cementowo-wapienny. Zasugerowanie rozwiązania w postaci zaprawy wyrównawczej nie oznacza, że internauta jest zmuszony jej użyć. Zapytanie dotyczyły jednak gotowych wyrobów, stąd taka rekomendacja. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 08.06.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 ERŚ tynk cementowo wapienny oznacza tyle, że licząc wagowo było więcej dawane cementu niż wapna. Tynkiem cementowo wapiennym jest tynk 1:0,5: 4 (cement / wapno / piasek) i tynkiem cementowo wapiennym jest także 1 : 0,6 : 9 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts