Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murować z pustaków wentylacyjnych, a w nie komin ze stali?

Recommended Posts

Nie śmiejcie się :lol2:

Praktykuje się takie coś? Bo tak się zastanawiam i dochodzę do wniosku, że na jaki grzyb dawać komin systemowy do pieca kondensacyjnego, skoro producent sugeruje przewód spalinowy 50 czy 60mm?

Widzę to tak: będę grzał prądem - komin zbędny i pewnie z 3ooo złotych w kieszeni. Postanowię grzać gazem? To włożę w przewody wentylacyjne komin stalowy i też będzie.

Będę miał WM, więc kanały wentylacyjne to tylko w kotłowni.

Mógłby mi ktoś rozgarnięty w temacie rozwiać moje wątpliwości?

Ja mam dokładnie tak jak napisałeś kupiłem kształtki takie z keramzytu dwu drożne chyba tak się to nazywa, jeden kanał służy jako wentylacja a do drugiego mam łożony wkład 60, więcej jak połowo w kieszeni

pustak-PW-2-36.jpg

A kondensat może być przez ścianę? wydawało mi się że tylko turbo ale do końca nie wiem

A czy mając wymurowane przewody wentylacyjne będę mógł również użyć ich (za pomocą wkładu oczywiście) do odprowadzenia spalin z kominka? Mam akurat taki układ, że po jednej stronie ściany, w której będzie komin, jest pom. gosp. z miejscem na piec, a z drugiej salon i miejsce na kominek.

Poza tym zawaliłem, że nie dałem czerpni do kominka pod fundamentem :( chciałbym, aby się dało ciągnąć powietrze z kanału wentylacyjnego, ale kłania się fizyka i sama idea komina: powietrze poruszające się ponad dachem i kominem powoduję powstanie podciśnienia w nim, co pozwala na efektywne usunięcie spalin.

Może jakiś nadmuch?

Tak szczerze, to próbuję żonie wyperswadować ten kominek :yes:

A to ja wolę z Twoją żoną pogadać...;)

Jeśli myślisz o kominku, to raczej pustak kominowy z dwoma kanałami wentylacyjnym. Sama wentylacja jest za mała, żeby do niej wetknąć rurę 180-200 mm (też kwasówkę). Pobór powietrza kanałem wentylacyjnym z góry to żaden problem. Warunek to szczelny wkład przystosowany do poboru powietrza wyłącznie z zewnątrz...ale taki musisz mieć ze względu na WM.

A kondensat może być przez ścianę? wydawało mi się że tylko turbo ale do końca nie wiem

Do 21 kW można.

Kocioł kondensacyjny, od kotła turbo różni się budową celem wykorzystania zjawiska kondensacji. Oba są kotłami z zamkniętą komorą spalania.

Kotły turbo zostały wycofane z produkcji w 2015 r.

Reasumując: jeżeli potrzebuję kanału spalinowego do kotła gazowego + wentylacja do niego oraz kanału spalinowego do kominka + dolot powietrza do niego to mogę wymurować obok siebie dwa takie pustaki i powinno być ok?

http://dreamdealgroup.boo.pl/k/bk/miniatury/kw_.jpg

Poza tym czy włożenie komina stalowego do takiego pustaka już po wybudowaniu komina to jest jakaś wielka filozofia?

A może do mojej konkretnej sytuacji możecie zaproponować taki a taki pustak / rozwiązanie?

Byłbym wdzięczny, jeżeli byś dał mi przykład konkretnego pustaka / pustaków, które podpasują do moich warunków:

1) piec kondensacyjny + wentylacja do niego

Zajrzałem do Twojego dziennika budowy. Planujesz wentylacje mechaniczną.

I teraz.

Przepisy mówią, iż pomieszczenie z kotłem kondensacyjnym powinno być wentylowane, lecz nie określają w jaki sposób. Jeśli kotłowni nie odetniesz od tej wentylacji, to inna /grawitacyjna/ jest zbędna. Wówczas dla kotła kondensacyjnego wystarczy pustak jednokanałowy o średnicy dowolnej, byle większej niż fi 125 i do niego wprowadzisz sam przewód spalinowy.

Byłbym wdzięczny, jeżeli byś dał mi przykład konkretnego pustaka / pustaków, które podpasują do moich warunków:

1) piec kondensacyjny + wentylacja do niego

2) kominek + dolot do niego

Jeśli to ma być jeden pustak, którego będziesz używać zamiennie, to musisz wybrać większy. Przy założeniu budowy dwóch szachtów, do kondensatu możesz użyć mniejszych pustaków Schiedla dedykowanych do systemu Awant....