Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stiebel Eltron WPC 05 czy 07

drza

Recommended Posts

Witam,

Zapotrzebowanie na ciepło mojego domu:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2837

Zastanawiam się czy brać pompę na styk Stiebel Eltron WPC 05 czy wziąć mocniejszą 07.

Moc grzewcza przy S0/W35 (EN 14511) kW:

dla WPC 05: 5,82

dla WPC 07: 7,50

Zakładając 4,8 kW dla ogrzania i 1 kW na potrzeby ciepłej wody (3 osoby będą korzystały, a zbiornik ma 175 l) to WPC 05 wychodzi na styk. Pytanie czy warto dopłacić ok 4 tys do wersji 07 czy zostawić pompę na styk?

Są różne szkoły. Jedna mówi że pompa powinna być dobrana na styk a inna mówi żeby wziąć trochę większą moc. Kolektor będzie poziomy. Dodatkowo będzie kominek bez płaszcza wodnego więc w najzimniejsze dni mogę się wspomagać.

Jaki masz domek? Do mnie jutro przyjeżdżają montować WPC 07 :)

Link do projektu:

https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3034/projekt-domu-dom-na-stoku-nf40

Podłogówki będzie 113 m2. Chyba bez sensu montować w moim przypadku taką samą jak u Ciebie skoro mam dużo mniejszą powierzchnię. Przedstawiciel firmy doradza wziąć większą, ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Z drugiej w przypadku mniejszej mocy, jak będzie pompa chodzić cały czas to może być później problem z kolektorem poziomym (regeneracja)?

Zawsze mniejsza ( są grzałki na kryzys )

Właśnie są grzałki i dodatkowo będę robił kominek, który będzie dawał ciepło na cały otwarty parter i zrobię otwór w stropie z rurą z kominka żeby ciepło szło także na poddasze. Ale to tylko w największe mrozy czyli -20. Przy mrozach ok -10 to pompa powinna dać radę.

Wziąłem pompę większą 7,8 kW. Przedstawiciel firmy mnie przekonał. Po pierwsze: mieszkam w okolicach Zieleńca, na dużej wysokości. Wiąże się to z dużo chłodniejszym klimatem i silnymi wiatrami, a więc zapotrzebowanie na moc będzie większe niż np w Wałbrzychu, który leży w tej samej strefie klimatycznej.

Po drugie opowiadał mi o przypadkach osób, które wybrały na styk i teraz mają problem bo pompa im nie daje rady, ale podpisali, że godzą się na mniejszą moc pompy, mimo innych zaleceń instalatorów. Teraz mają inwestorzy problem bo chcieli zaoszczędzić.

• 6 months później...
Moja pompa od wczoraj zaczęła wygrzewać posadzki :) wg instrukcji wygrzewanie powinno się robić bez udziału DZ (dobrze, bo jeszcze go nie mam :))

Jesteśmy właśnie na etapie wybrania konkretnej pompy ciepła i dostaliśmy ofertę m.in. na STIEBEL ELTRON WPC 07 cool. Chciałam zapytać, jak ten system sprawdza się u Państwa w użytkowaniu?? No i generalnie, jak spisuje się pompa??

Jesteśmy właśnie na etapie wybrania konkretnej pompy ciepła i dostaliśmy ofertę m.in. na STIEBEL ELTRON WPC 07 cool. Chciałam zapytać, jak ten system sprawdza się u Państwa w użytkowaniu?? No i generalnie, jak spisuje się pompa??

Ja niestety nie pomogę, ale dodam od siebie, że wybrałem inną pompę. Poniżej link do tematu, w którym jest trochę istotnych informacji:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?339396-Inwerter-czy-on-off-pomoc-w-wyborze-pompy-gruntowej

Jaka jest dokładność/ wiarygodność tej metody .Czy są jakieś porównania ??

Na pewno nie jest to tak dokładne jak OZC, ale wiele osób z tego korzysta, aby oszacować mniej więcej zapotrzebowanie. U mnie akurat zimy są bardzo mroźne i temperatura w miejscu w którym mieszkam różni się czasami od okolicznych miejscowości nawet o 10C. Klimatgórski Zieleńca ma tutaj duży wpływ.

Zakładając 4,8 kW dla ogrzania i 1 kW na potrzeby ciepłej wody (3 osoby będą korzystały, a zbiornik ma 175 l) to WPC 05 wychodzi na styk. Pytanie czy warto dopłacić ok 4 tys do wersji 07 czy zostawić pompę na styk?

Są różne szkoły. Jedna mówi że pompa powinna być dobrana na styk a inna mówi żeby wziąć trochę większą moc. Kolektor będzie poziomy. Dodatkowo będzie kominek bez płaszcza wodnego więc w najzimniejsze dni mogę się wspomagać.

Rozumie, że z Twojego wyliczenia, moc cieplna budynku wyszła Tobie 4,8 kW i te mrozy ( położenie miejscowości ) w tych wyliczeniach były uwzględniane

Jakie jest zapotrzebowanie na ciepło budynku w kWh/rok ?

W szeregu mocy tych pomp są pompy ??? ; 5 kW ; 7 kW ; 8 kW ,

Ty zdecydowałeś na pompę o 8 /4,8 = 1,67 razy mocniejszą aniżeli wychodzi z wyliczenia .

Jak dużo przekłamuje ta Twoja metoda liczenia ?? czy coś wiadomo o tym ??

• 2 weeks później...

Ja mam i póki co jestem bardzo zadowolony, no ale na razie to chodzi tylko CWU :) Sezon grzewczy rozpocznie się chyba lada dzień.

Aha, ja bym już wolał zapłacić te 300-400 zł za OZC i wiedzieć, że wszystko jest ok. W skali całego domu to dobry wydatek moim zdaniem. Wybierając złe urządzenie możemy naprawdę nieźle popłynąć.