Pikok1 21.02.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Witam proszę o pomoc. Mój teść wystąpił o ustalenie warunków zabudowy dla części działki rolnej której jest właścicielem , właśnie niedawno je otrzymał i chce przepisać część działki mi oraz mojej żonie i stąd pytanie jakich następnych formalności musimy dokonać aby dążyć do budowy domu? dodam iż ani ja ani moja żona nie jesteśmy rolnikami oraz będziemy starać się o kredyt na budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 21.02.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Dzialka jest podzielona? Nie można chyba przepisać części działki, tylko działki można podzielić i oddać w darowiźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.02.2017 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale kolejność z grubsza powinna być taka:1.podział większej działki na mniejsze2.darowizna dla Was jednej części3.Wy jako właściciele występujecie o Warunki Zabudowy4.w "międzyczasie" szukacie projektu gotowego lub wykonawcy indywidualnego5.po otrzymaniu WZ zlecacie indywidualny/adaptację gotowca6.składacie komplet w Starostwie celem otrzymania Pozwolenia na budowę7.w "międzyczasie" szukacie banku 8.po otrzymaniu Pozwolenia składacie komplet w banku i po pomyślnej decyzji podpisujecie umowę kredytową9.szukacie wykonawcy - (jednego lub poszczególnych, w zależności od "wkładu własnego") murarz, cieśla, elektryk, instalator, ew stolarz, kafelkarz, odkurzacz centralny, wentylacja, okna, drzwi9a. szukacie kierownika budowy9b. geodeta wytycza zarys budynku, stan "zero"9c. budujecie9d. wykańczacie 10.zgłaszacie zakończenie budowy11.po "uprawomocnieniu" zgłoszenia przedstawiacie kopię w banku12.mieszkacie Jeśli uda się budować bez Pozwolenia na budowę (na "zgłoszenie") to odpowiednie punkty do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikok1 21.02.2017 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Marcin34_Śl działka nie jest jeszcze podzielona. Czyli teraz trzeba udać się do geodety aby podzielił działkę? a następnie do notariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikok1 21.02.2017 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 przemo1 co do punktu 3 to chyba teść przepisuje na mnie i żonę WZ które są juz ustalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.02.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 przemo1 co do punktu 3 to chyba teść przepisuje na mnie i żonę WZ które są juz ustalone WZ jest na działkę niepodzieloną o nr x i pow y.Po podziale zmieni się nr i powierzchnia więc WZ nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikok1 21.02.2017 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 WZ jest na działkę niepodzieloną o nr x i pow y.Po podziale zmieni się nr i powierzchnia więc WZ nowa. masz rację tylko czy będę musiał ponownie pisać dość obszerny wniosek o ustalenie WZ czy może gmina sama ustali mi warunki bez składania wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.02.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 WZ jest na działkę niepodzieloną o nr x i pow y.Po podziale zmieni się nr i powierzchnia więc WZ nowa. Dokładnie tak. WZ teścia do niczego się nie przydadzą - są na innego właściciela i inną działkę, pomijając fakt, że ich posiadacz nie może ich "przepisać". Ale przynajmniej wiesz, co będzie w Twoich warunkach - nie powinny się znacząco różnić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.02.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 masz rację tylko czy będę musiał ponownie pisać dość obszerny wniosek o ustalenie WZ czy może gmina sama ustali mi warunki bez składania wniosku? WZ zawsze wydaje się na wniosek strony. Może po podziale a przed przepisaniem znowu złożyć teść,i potem przepisać działkę z WZ na Was,lub sami już po przepisaniu działki. Niestety trzeba mieć nowe warunki od dostawców mediów bo tam też będą zmiany czyli do nowej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 21.02.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Dokładnie tak. WZ teścia do niczego się nie przydadzą - są na innego właściciela i inną działkę, pomijając fakt, że ich posiadacz nie może ich "przepisać". Ale przynajmniej wiesz, co będzie w Twoich warunkach - nie powinny się znacząco różnić . WZ można przepisać sama tak kupowałam działkę w akcie notarialnym już zostały przepisane potem tylko z aktem do gminy,można też załatwić to w gminie właściciel WZ musi wyrazić zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.02.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Oczywiście masz rację - nieprecyzyjnie napisałem. Ich aktualny właściciel nie może ich "przepisać", bo po podziale nie będzie "przedmiotu" - zniknie działka na którą zostały wydane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise933 22.02.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Dokładnie tak będzie!! A jeżeli działka z której wydzielisz kolejną mniejsza ,a jest w klasie od 1 do 3 to ciężko będzie tam coś postawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikok1 22.02.2017 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 w decyzji mam napisane: ,, stwierdza się, że grunty rolne działki nr ......... klasy RIVb wchodzące w obręb terenu inwestycji, których pełna powierzchnia wynosi 0,8000ha nie wymagają zgody na przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne a jedynie decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej'' i wygląda na to że klasa ziemi jest ok. Z tego co jest tam napisane nie będę musiał odrolnić w/w działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.02.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 w decyzji mam napisane: ,, stwierdza się, że grunty rolne działki nr ......... klasy RIVb wchodzące w obręb terenu inwestycji, których pełna powierzchnia wynosi 0,8000ha nie wymagają zgody na przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne a jedynie decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej'' i wygląda na to że klasa ziemi jest ok. Z tego co jest tam napisane nie będę musiał odrolnić w/w działki? Będzie trzeba tylko wyłączyć z produkcji rolnej, odralniać nie trzeba dokładnie tak jak piszesz. Jaką powierzchnię planujesz wydzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunrise933 22.02.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Tak jak Bajero napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikok1 22.02.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 no i właśnie tutaj mam zagwoztkę orientowałem się tu i tam i każdy mówi co innego a mianowicie jedni mówią że muszę mieć wydzielone co najmniej 3000m aby gmina zgodziła się wydzielić działkę a inni mówią że muszę wydzielić działkę do 3000m i sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 22.02.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 jeśli nie MPZP to nie więcej niż 2999 bo potem kredytu nie dostaniesz. Jeżeli już jest WZ dla niepodzielonej działki, to chyba łatwiej będzie aby Teść w oparciu o całą działkę i otrzymaną WZ wystąpił "na siebie" o pozwolenie na budowę. Po uzyskaniu PnB podział działki i przepisanie PnB na nowego inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikok1 22.02.2017 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 jeśli nie MPZP to nie więcej niż 2999 bo potem kredytu nie dostaniesz. Jeżeli już jest WZ dla niepodzielonej działki, to chyba łatwiej będzie aby Teść w oparciu o całą działkę i otrzymaną WZ wystąpił "na siebie" o pozwolenie na budowę. Po uzyskaniu PnB podział działki i przepisanie PnB na nowego inwestora Właśnie chodzi mi o to aby uzyskać kredyt czyli działka musi mieć nie więcej niż 2999m ?są juz ustalone WZ. Dlaczego będzie łatwiej aby Teść wystąpił na siebie o pozwolenie na budowę? Pewien architekt powiedział mi aby Teść zmienił WZ z zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej na zabudowę zagrodową( siedliskową) i żeby to właśnie on podzielił działkę oraz wystąpił o pozwolenie na budowę a następnie przekazał darowizną nam działkę bo niby będzie taniej i szybciej tylko czy nie będzie problemu z tym ze ani żona ani ja nie jesteśmy rolnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 22.02.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) ustawa o obrocie ziemią ogranicza obrót gruntami, które są >3000m - banki nie chcą tego kredytować, bo prawo pierwokupu mają ANR i Pleban. (Chyba, że Teść ma WZ sprzed 30.04.2016) Mając obecną WZ jakiekolwiek zmiany w numeracji/powierzchni działki będą skutkowały unieważnieniem tej decyzji. Jeżeli obecna WZ Wam odpowiada to a) teść jest właścicielem, może dostać wszystkie promesy od dostawców b) ma prawo wystąpić o PnB na swojej działce. Jak dostanie PnB to późniejsze zmiany numeracji/powierzchni działki już nie mają wpływu na ważność samego PnB.Jak zostanie zrobiony podział, to darowizną może przenieść własność działki (z wytyczonym na mapie budynkiem) na Ciebie i z aktem notarialnym do starostwa idziecie przepisać PnB na Ciebie. Mając akt własności i PnB na siebie składasz dokumenty do kredytu. Z działkami siedliskowymi IMO jest ten sam kabaret - co z tego że masz siedlisko, jak nadal nie ma MPZP i w świetle ustawy max powierzchnia nie odnosi się do powierzchni użytku a do powierzchni działki. Robię hipoteki na codzień i przy każdym kliencie tam gdzie mamy >3000m idziemy w stronę projektu podziału - dzięki temu nie mamy potem patowych sytuacji, że finansowo jest ok, ale zabezpieczenie to nie da rady. Z ogarniętym geodetą można jeszcze na projekcie podziału startować po kredyt (sam podział robić w ramach warunków decyzji) EDIT:Nowa WZ na mniejszą działkę niesie ze sobą to ryzyko, że zmieni się obszar oddziałowywania i inne będą na pewno parametry powierzchni biologicznie czynnej (+ ew linia zabudowy). Druga sprawa to czas... Edytowane 22 Lutego 2017 przez Pistolero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts