Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja kotłowni

Betusia35

Recommended Posts

Zastanawiam się nad modernizacją kotłowni ... i nie wiem na co się zdecydować.

Teraz mam tak:

Dom z poddaszem użytkowym: powierzchnia użytkowa 120 m2, budowany z betonu komórkowego 24 cm + 12 cm ocieplenie styropianem, na górze wełna 15 cm.

Ogrzewany piecem Ultima II na drewno i węgiel ok. 16 kw. Palone jest wieczorem do rana, i tak codziennie. Generalnie jest ciepło w domu - ok. 23 stopnie, bez palenia ok. 21 stopni.

W całym domu brak podłogówki, wszędzie grzejniki.

Tej zimy poszło ok. 15 mp drewna i ok. 1 tona węgla (palone od X). Drewno własne, więc koszt pracy własnej ... przywiezienia, pocięcia itp.

Co było optymalne - biorąc pod uwagę i koszty i mniejszą obsługowość tego pieca.

Proszę doradźcie ...

Odpuść. To ogrzewanie jest dobre do hal produkcyjnych, gdzie wystarczy ogrzewanie tylko jednego stanowiska pracy, gdy ktoś tam przebywa.

Mając własne drewno, warto rozważyć instalacje bufora 1000-2000l. umożliwi Ci to w zależności od zapotrzebowania stałe ogrzewanie, przy względnie małej obsłudze - Spalasz wtedy drewno intensywnie przy dużo wyższej temperaturze, a więc z większą sprawnością ładując jednocześnie bufor. Po zakończeniu palenia ogrzewasz dom korzystając z ciepła zgromadzonego w zbiorniku.

Tak, tylko skąd wziąć taki bufor, jak patrzyłam na ceny gotowych buforów to są strasznie drogie np. 1000 l z 2 wężownicami 4000 plus dostawa, a jeszcze montaz do tego i jakieś inne elementy do wymiany ..., z 1 wężownicą tańsze. I nie wiem, czy mogłabym korzystać z cwu, teraz mam bojler chyba 120 l, a jak byłby bufor to nie wiem, czy on mógłby być podłączony jakoś do tego bojlera czy inaczej to musiałoby być zrjobione?

A może ma ktoś kontakt do kogoś sprawdzone, kto ma / zrobiłby taki bufor w rozsądniejszej cenie?

Niestety bez inwestycji z Twojej strony nic nie zmienisz (może dotacja z gminy na kocioł zgazowujący + bufor?)

Jak masz dostęp do drewna (zakładam ,że co sezon) i że chcesz nim ogrzewać to na Twoim miejscu kupił bym bufor a potem:

-masz drewno wysezonowane i gotowe do palenia na cały sezon grzewczy 2017/18? =>> nic więcej nie robisz , palisz tym drewnem i korzystasz z zalet bufora

lub

-masz drewno świeże ? =>> kupujesz węgiel na cały sezon grzewczy 2017/18 a drewno sezonujesz na 2018/2019 i później

za parę lat jak już nie będziesz mogła palić w obecnym piecu (zakaz) to wymienisz go na zgazowujący drewno.

Witaj

Kociołki ULTIMA II bardzo sprawnie pracują z palnikami na pellety. Zainteresuj się tą formą zaoszczędzenia czasu i zwiększenia komfortu z jego używania.

Myślę, że to najtańsza forma modernizacji Twojej kotłowni.

Pozdrawiam

Zastanawiam się nad modernizacją kotłowni ... i nie wiem na co się zdecydować.

Teraz mam tak:

Dom z poddaszem użytkowym: powierzchnia użytkowa 120 m2, budowany z betonu komórkowego 24 cm + 12 cm ocieplenie styropianem, na górze wełna 15 cm.

Ogrzewany piecem Ultima II na drewno i węgiel ok. 16 kw. Palone jest wieczorem do rana, i tak codziennie. Generalnie jest ciepło w domu - ok. 23 stopnie, bez palenia ok. 21 stopni.

W całym domu brak podłogówki, wszędzie grzejniki.

Tej zimy poszło ok. 15 mp drewna i ok. 1 tona węgla (palone od X). Drewno własne, więc koszt pracy własnej ... przywiezienia, pocięcia itp.

Co było optymalne - biorąc pod uwagę i koszty i mniejszą obsługowość tego pieca.

Proszę doradźcie ...

• 2 weeks później...

Ale wtedy musiałabym kupić również jakiś podajnik do pelletu oprócz tego palnika?

Witaj

Kociołki ULTIMA II bardzo sprawnie pracują z palnikami na pellety. Zainteresuj się tą formą zaoszczędzenia czasu i zwiększenia komfortu z jego używania.

Myślę, że to najtańsza forma modernizacji Twojej kotłowni.

Pozdrawiam