start2222 23.02.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam. Czy robiąc instalacje c.o następująco: kominek z płaszczem wodnym na podłogówkę i grzejniki oraz zbiornik c.w.u. 200L i dodatkowo piec gazowy kondensacyjny do grzania c.o. i c.w.u. muszę zastosować sprzęgło hydrauliczne i do tego 4 pompki- jedna na kominek, druga na zbiornik c.w.u., trzecia na podłogówkę i czwarta na grzejniki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.02.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam. Czy robiąc instalacje c.o następująco: kominek z płaszczem wodnym na podłogówkę i grzejniki oraz zbiornik c.w.u. 200L i dodatkowo piec gazowy kondensacyjny do grzania c.o. i c.w.u. muszę zastosować sprzęgło hydrauliczne i do tego 4 pompki- jedna na kominek, druga na zbiornik c.w.u., trzecia na podłogówkę i czwarta na grzejniki ??? Mam kominek z PW i kocioł gazowy. Wszędzie podłogówka. Kominek grzeje tylko podłogi a kocioł gazowy podłogi i CWU. Nie warto robić zasilania zbiornika CWU kominkiem z uwagi na komplikację instalacji i zbyt duże obciążenie kominka. Kocioł zagrzewa mi wodę bardzo szybko nie zależnie od kominka. Teraz kocioł gazowy jest ustawiony na tryb "lato". W układzie są trzy pompy: dwie do rozdzielaczy podłogówki (jeden na parterze a drugi na poddaszu) i jedna w obiegu kominek - rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
start2222 23.02.2017 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Dzięki serdeczne za info. Zdecydowałem, że kominkiem teź chce grzać c.w.u. więc chyba muszę mieć 4 pompki i sprzęgło.Pytanie z innej beczki- czy połączenie komina dymowego od kominka robi się na spiro metalowej? Czy musi być na sztywno połączone tradycyjną rurą z blachy czarnej? Chodzi mi o żywotność spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 23.02.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Dzięki serdeczne za info. Zdecydowałem, że kominkiem teź chce grzać c.w.u. więc chyba muszę mieć 4 pompki i sprzęgło. Pytanie z innej beczki- czy połączenie komina dymowego od kominka robi się na spiro metalowej? Czy musi być na sztywno połączone tradycyjną rurą z blachy czarnej? Chodzi mi o żywotność spiro U mnie jest z blachy czarnej, na sztywno. Spiro mniej żywotne a rozwalać zabudowę po kilku latach ...średnia przyjemność. Zastanów się jednak nad grzaniem cwu. To dodatkowa pompa i niezły pożeracz mocy. Jak woda zejdzie zasobnika, kominek nie nagrzeje w takim tempie jak kocioł. No ale to Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.02.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Czemu miałby nie nagrzać szybko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.02.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Witam. Czy robiąc instalacje c.o następująco: kominek z płaszczem wodnym na podłogówkę i grzejniki oraz zbiornik c.w.u. 200L i dodatkowo piec gazowy kondensacyjny do grzania c.o. i c.w.u. muszę zastosować sprzęgło hydrauliczne i do tego 4 pompki- jedna na kominek, druga na zbiornik c.w.u., trzecia na podłogówkę i czwarta na grzejniki ??? Czemu aż 4 pompki ? Dobrze znam instalację z ; kaloryferami jako podstawa, podłogówką i c.w.u. Całość napędzana JEDNĄ pompką . Druga pompka przydaje się gdy grzejesz przez bufor . Potrzebujesz schemat ? Zadzwoń 663443321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.02.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Czemu miałby nie nagrzać szybko ? Bo jego moc jest za mała. Nagrzeje, owszem, ale nie prawie na bieżąco, co przy kąpieli jedna osoba po drugiej ma kluczowe znaczenie. Darek, nie próbuj udowadniać, że kominek wygra z kotłem gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 27.02.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Bo jego moc jest za mała. Nagrzeje, owszem, ale nie prawie na bieżąco, co przy kąpieli jedna osoba po drugiej ma kluczowe znaczenie. Darek, nie próbuj udowadniać, że kominek wygra z kotłem gazowym. jedna pompa moze napędzać rónież wężownice/płaszcz zbiornika z cwu. Dać zawory odcinajace zasobnik i kiedy będziesz mial ochote to bedziesz grzał. . . Nie siejcie mitów że kominek wolniej dogrzeje wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.02.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 jedna pompa moze napędzać rónież wężownice/płaszcz zbiornika z cwu. Dać zawory odcinajace zasobnik i kiedy będziesz mial ochote to bedziesz grzał. . . Nie siejcie mitów że kominek wolniej dogrzeje wode A jaki masz w domu system ogrzewania oraz przygotowywania cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 27.02.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 A jaki masz w domu system ogrzewania oraz przygotowywania cwu? Ciepło z ciepłowni...co ma piernik do wiatraka? Jeśli kocioł gazowy i kominek puszcza 65 stopni na zasilanie wezownicy w zasobniku toktore urządzenie dogrzeje pierwsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Kolega WG ma kiepską instalację więc jest niewiarygodny. Ja mam u siebie grzanie co i cwu z kominka i bez problemu to się odbywa. Zainwestuj w bufor i w zbiornik CWU z dwiema wężownicami. Dolną podłączasz pod bufor, a górną pod piec gazowy czy inne źródło ciepła. Kominek nagrzewa bufor, a gdy w buforze masz temperaturę odpowiednio wysoką to nagrzewasz CWU. Możesz też mieć bufor z wężownicą CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.02.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Kolega WG ma kiepską instalację więc jest niewiarygodny. Ja mam u siebie grzanie co i cwu z kominka i bez problemu to się odbywa. Zainwestuj w bufor i w zbiornik CWU z dwiema wężownicami. Dolną podłączasz pod bufor, a górną pod piec gazowy czy inne źródło ciepła. Kominek nagrzewa bufor, a gdy w buforze masz temperaturę odpowiednio wysoką to nagrzewasz CWU. Możesz też mieć bufor z wężownicą CWU. Nie jestem Twoim kolegą, to raz. Sam masz kiepską instalację, to dwa. Nie mam bufora bo to bez sensu, to trzy. W jakim czasie nagrzejesz zasobnik 160 litrów od 35 do 45 stopni? Nie kozacz, to cztery! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.02.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Ciepło z ciepłowni...co ma piernik do wiatraka? Jeśli kocioł gazowy i kominek puszcza 65 stopni na zasilanie wezownicy w zasobniku toktore urządzenie dogrzeje pierwsze? Wybudowałeś, mieszkasz i masz chatę podpiętą do ciepłowni? Po co w takim razie chcesz grzać cwu kominkiem? Nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Czy to, że uważasz, że nie da się nagrzać CWU z kominka nie świadczy o tym, że masz słabą instalację? CWU zagrzeję w takim samym tempie jak piec gazowy tą samą temperaturą. To chyba logiczne, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.02.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Czy to, że uważasz, że nie da się nagrzać CWU z kominka nie świadczy o tym, że masz słabą instalację? CWU zagrzeję w takim samym tempie jak piec gazowy tą samą temperaturą. To chyba logiczne, nieprawdaż? Nie rozumiemy się. Nie grzeję cwu kominkiem, gdyż takie było założenie przy wykonywaniu instalacji. Kominek ogrzewa cały dom a kocioł kondensacyjny niezależnie od kominka podgrzewa cwu. Jak wygaszę kominek to kocioł przejmuje grzanie domu i cwu. Nic nie mam spieprzonego, ale Ty nie chcesz przyznać racj (nie wiem dlaczego), że kocioł gazowy nagrzeje wodę szybciej. Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie o czas podgrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 27.02.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Wybudowałeś, mieszkasz i masz chatę podpiętą do ciepłowni? Po co w takim razie chcesz grzać cwu kominkiem? Nie kumam. Rozumiem że dopisek Elita forum klasyfikuje Cię wyżej od innych , ale wskaż mi post w którym chcę ogrzewać cwu kominkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Bo jego moc jest za mała. Nagrzeje, owszem, ale nie prawie na bieżąco, co przy kąpieli jedna osoba po drugiej ma kluczowe znaczenie. Darek, nie próbuj udowadniać, że kominek wygra z kotłem gazowym. Jak ma większą moc, to ogrzeje szybciej, niż kocioł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 27.02.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Nie rozumiemy się. Nie grzeję cwu kominkiem, gdyż takie było założenie przy wykonywaniu instalacji. Kominek ogrzewa cały dom a kocioł kondensacyjny niezależnie od kominka podgrzewa cwu. Jak wygaszę kominek to kocioł przejmuje grzanie domu i cwu. Nic nie mam spieprzonego, ale Ty nie chcesz przyznać racj (nie wiem dlaczego), że kocioł gazowy nagrzeje wodę szybciej. Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie o czas podgrzania. Różnica w grzaniu wody to jest jakieś 5-10 minut maks i wynika z tego, że kocioł gazowy grzeje CWU temperaturą wody ok 85 stopni a w przypadku kominka CWU grzeję temperaturą 60-65 stopni. Ale czy te 10 minut robi tak ogromną różnicę? Jeśli już ktoś ładuje się w kominek z PW to kompletnie nie rozumiem, dlaczego nie zrobić instalacji tak, żeby załatwiać kompleksowo CO i CWU. Ja w zimę CWU 200L ogrzewam tylko z kominka. Chociaż piec gazowy mam podłączony pod ten sam zbiornik CWU i gdy się nie pali w kominku to piec pilnuje odpowiedniej temperatury w zbiorniku. Powtarzam, masz słabą instalację i stąd Twoje przekonanie, że kominkiem albo nie da się nagrzać CWU albo jest to bardzo długotrwały proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.02.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Jak ma większą moc, to ogrzeje szybciej, niż kocioł.... Zgadza się Foto ale nie zapominaj, że jak kominek ogrzewa cały dom to mocy może nie wystarczyć. A jeśli już, to nie w tak krótkim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.02.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Rozumiem że dopisek Elita forum klasyfikuje Cię wyżej od innych , ale wskaż mi post w którym chcę ogrzewać cwu kominkiem.... Wszelkie "dopiski" są nadawane przez administratora na podstawie ilości wpisów, więc przytyk nie udany. Skoro nie chcesz ogrzewać czego kolwiek kominkiem, po co się udzielasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts