imrahil 23.02.2017 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 A Ty czytać ze zrozumieniem teksty umiesz? "Kierownik kontrolowanego podmiotu oraz kontrolowana osoba fizyczna obowiązani są umożliwić przeprowadzanie kontroli, a w szczególności dokonanie czynności, o których mowa w ust. 3." 3. Kontrolujący, wykonując kontrolę, jest uprawniony do: 1) wstępu wraz z rzeczoznawcami i niezbędnym sprzętem przez całą dobę na teren nieruchomości, obiektu lub ich części, na których prowadzona jest działalność gospodarcza, a w godzinach od 6 do 22 - na pozostały teren, Jak laboratorium certyfikowane z rzeczoznawcami i odpowiednim sprzętem wjedzie na ulicę i zacznie badać dom po domu - oczywiście WPUSZCZĘ! Praw należy przestrzegać! ONI TEŻ MUSZĄ! Adam M. sprzęt do pobierania próbek popiołu mają. w Rybniku karzą głównie tych przyłapanych na gorącym uczynku - śmieci w kotle (+dokumentacja fotograficzna jako dowód) co do rzeczoznawcy - wiesz co to są uprawnienia organu (w przytoczonym tekście nie ma mowy o obowiązku obecności rzeczoznawcy) czy może nie czytasz ze zrozumieniem? przeczytaj: Urzad zwrócił się z zapytaniem, czy w ramach udzielonych upoważnień pracownicy urzędu bądź funkcjonariusze straży miejskiej mogą przeprowadzać kontrolę spalania odpadów w kotłach domowych u osób fizycznych bez udziału rzeczoznawcy? Z opinii przygotowanej przez dr Roberta Szostaka z UWM w Olsztynie na zlecenie byłego już Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji wynika, że do przeprowadzenia takiej kontroli nie jest niezbędny rzeczoznawca. „Wykładnia przepisu art. 379 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo Ochrony Środowiska (dalej u.p.o.ś) daje podstawę ku temu by przyjąć, iż skorzystanie przez kontrolującego z pomocy rzeczoznawcy jest jedynie uprawnieniem, a nie obowiązkiem, którego niewykonanie mogło by podważać wynik kontroli - tłumaczy ekspert. Dodaje, że przepis ten określa uprawnienia jakie przysługują kontrolującym, działającym w imieniu organów wymienionych w ust. 1 i 2. i dalej: Ekspert przywołuje także interpretację w tej sprawie przygotowaną przez resort środowiska. W odpowiedzi na podobne zapytanie Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska stwierdził: 1) Jeżeli kontrolujący ma prawo do określonych działań, to co do zasady oznacza to, że może, ale nie musi ich podejmować http://samorzad.pap.pl/depesze/redakcyjne.straz_gminna/159178/Spojrzenie-do-pieca--Czy-gminny-straznik-moze-skontrolowac-domowe-palenisko- możesz oczywiście nie wpuszczać. większość jest taka mocna w gębie. ale jak masz czyste sumienie i kotłownię to za wpuszczenie nic ci nie grozi. a za nie wpuszczenie są już konsekwencje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Za wpuszczenie też mi grozi. Następnym razem wejdą i w dupę mi zajrzą! Wiesz, ze w naszym prawie nie funkcjonują "kontrole prewencyjne"? Nie istnieje "takie coś"! Jak przylezą - to z zarzutem! UZASADNIONYM! Czym? A ten, pożal się Boże, ekspert to z teologii czy ze sztuki? Może zootechnik? http://www.uwm.edu.pl/uniwersytet/wydzialy Kolejną "spec - grupę Smoleńską" od smogu przywołujesz? Jak przylezą ze specjalnymi upoważnieniami to próbki ZGODNIE ZE SZTUKĄ ICH POBIERANIA pobrać sobie mogą... Powodzenia... Żadne rozporządzenie nie zrobi rzeczoznawcy z kretyna-osiłka w mundurku! Ten przepis jest sprzeczny z kilkoma ustawami i martwy. Dobrze, ze nikt go nie stosuje, bo jaja by były okrutne! A tobie radzę namysł zanim takie bzdury napiszesz, bo jeszcze ktoś Ci naśle zbieracza śmietnikowych puszek z upoważnieniem do sprawdzenia KTÓREJ antykoncepcji Twoja małżonka używa... Brniesz do tego prostą drogą zgadzając się na takie praktyki "władzy". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Za wpuszczenie też mi grozi. Następnym razem wejdą i w dupę mi zajrzą! Wiesz, ze w naszym prawie nie funkcjonują "kontrole prewencyjne"? Nie istnieje "takie coś"! Jak przylezą - to z zarzutem! UZASADNIONYM! Czym? A ten, pożal się Boże, ekspert to z teologii czy ze sztuki? Może zootechnik? http://www.uwm.edu.pl/uniwersytet/wydzialy Kolejną "spec - grupę Smoleńską" od smogu przywołujesz? Jak przylezą ze specjalnymi upoważnieniami to próbki ZGODNIE ZE SZTUKĄ ICH POBIERANIA pobrać sobie mogą... Powodzenia... Żadne rozporządzenie nie zrobi rzeczoznawcy z kretyna-osiłka w mundurku! Ten przepis jest sprzeczny z kilkoma ustawami i martwy. Dobrze, ze nikt go nie stosuje, bo jaja by były okrutne! A tobie radzę namysł zanim takie bzdury napiszesz, bo jeszcze ktoś Ci naśle zbieracza śmietnikowych puszek z upoważnieniem do sprawdzenia KTÓREJ antykoncepcji Twoja małżonka używa... Brniesz do tego prostą drogą zgadzając się na takie praktyki "władzy". Adam M. ale co cię boli? tak jak pisałem - mam poglądy wolnościowe. ale nie w tej kwestii. tak samo jak w kwestii pijanych kierowców, złodziei, gwałcicieli, morderców i innych przestępców. oczekuję takiego prawa w dziedzinie ochrony przed zatruwaczami jak w bardziej cywilizowanych krajach. jak dla mnie wystarczyłby zakaz dymienia. obeszło by się bez wymiany kotłów. ale w tym jest zbyt wielkie pole do manewru, co sprytne polskie społeczeństwo natychmiast by wykorzystało. lepiej nakazać wymianę kotłów - łatwo to skontrolować bez rzeczoznawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Tego, co ja bym chciał to tu pisać nie będę bo tygodnia by brakło...Oczekuję, że WSZYSCY będą się stosowali do takiego prawa - jakie mamy!A jak jest ono złe, za stare i już nie odpowiada rzeczywistości - że zostanie poprawione.NIE MA DROGI NA SKRÓTY!CEL NIE UŚWIĘCA ŚRODKÓW!No i... WSZYSTKO CO NIE ZAKAZANE - JEST DOZWOLONE!Masz o to pretensje?Za dużo żądam?Oczekujesz "ochrony przed zatruwaczami jak w bardziej cywilizowanych krajach. jak dla mnie wystarczyłby zakaz dymienia."Co za bełkot!I ja chcę, aby tępić zatruwaczy.Czy dym truje? Zawsze? Każdy?ZDEFINIUJ jasno o co Ci chodzi!Nie bełkocz o 'smogach" mordercach. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Wymusisz ostre prawo o PM2,5 , powiedzmy. W efekcie - wszelkie inhalacje, dotąd lecznicze, będą penalizowane! Bo? Spełniają definicję PM2,5 Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2017 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Wymusisz ostre prawo o PM2,5 , powiedzmy. W efekcie - wszelkie inhalacje, dotąd lecznicze, będą penalizowane! Bo? Spełniają definicję PM2,5 Adam M. prawo powinno wymuszać określonej klasy kocioł i paliwo. kocioł niekoniecznie - wystarczy, że właściciel na własny koszt będzie dwa razy w roku przeprowadzał odpowiednie pomiary. koszt imprezy byłby wysoki, więc pewnie zmieniłby kocioł. w ten sposób wyeliminujemy część zanieczyszczenia. druga część wyeliminuje się wskutek coraz mniejszej opłacalności instalacji kotła na paliwo stałe spełniającego wyśrubowane wymagania. to wszystko wyeliminowałoby to o czym poniżej. uważam, że śmierdzący, gryzący dym truje. to, że filtr F7 zapycha się w ciągu 24 h nie jest zdrową sytuacją. to że półgodzinny spacer wiąże się z koniecznością prania odzieży też nie jest zdrowe. to, że stężenie tlenku węgla w pobliskiej stacji WIOŚ jest tego samego rzędu co stężenie w kominie nowej elektrociepłowni też nie jest zdrową sytuacją. a świadczy tylko o tym, że problemem nie są finanse, a jeśli już to ich nadmiar. wiesz, że na Śląsku każdy dom górnika ma takie samo zapotrzebowanie na energię? nieważne czy nowy, czy stary, duży czy mały. zawsze spala się 8 t węgla. jakie normy na PM 2,5? są normy, ale przechodzisz ze skrajności w skrajność. dziwne, że tylko ty widzisz w tym problem, a w cywilizowanym świecie jakoś nie ma problemu z inhalacjami pomimo braku tak potężnych przekroczeń norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Bzdury wypisujesz bez większego zastanowienia.Albo... jesteś rzecznikiem ekobandytyzmu!Ostro lobbujesz za tym, aby mały monopol czesał obowiązkową kasę od każdego komina!Wprowadź obowiązkowe i płatne przeglądy samochodów przed każdą jazdą!I nich je robią, np. patrole straży miejskiej na wylocie każdej uliczki...Nie dostrzegasz absurdu tego czego byś chciał?Rzucasz się z pazurami na przywileje górnika - deputaty i rekompensaty.Oni to od zawsze sprzedawali i dorabiali sobie do wypłaty a Ty chcesz im to zabrać!Atakujesz Śląską świętość!W imię tego, ze Ci śmierdzi?Chcesz namówić samorząd to aktu samobójczego?Obawiam się, że chyba ten dym Ci mocno zaszkodził... Dotykasz materii co najmniej trudnej i chcesz toporem ten gordyjski węzeł rozplątać.Jak myślisz?CZEMU przez tyle lat TEGO nikt nie dotyka?A jak przymuszony dotknie, to tak aby nic nie zmienić?Wiesz ile łbów myśli nad TAKIM rozwiązaniem?ILE za to myślenie biorą?Lasu nie widzisz, bo Ci drzewa go zasłaniają...NA MNIE się z pazurami rzucasz, bo pokazuję Ci jak jest... Chcesz zmiany?Pisałem...Przejdź na islam i SAM zrób z tym porządek! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 23.02.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Imrahil jesteś w stanie sprzedać swój dom i wyprowadzić się tam gdzie nie kopcą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 imrahil Tym razem to już mnie solidnie zniesmaczyłeś...Polazłem za podanym linkiem, aby wiadra pomyj wylać idiocie od oceny prawnej na łeb, który bredzi jak potłuczony na czyjeś zamówienie a tam...WYRAŹNIE jest napisane, że...Jak powołana do kontrolowania osoba MA STOSOWNE WYKSZTAŁCENIE, SPRZĘT MOŻLIWOŚCI, to dodatkowy ekspert mu nie potrzebny.Nie doczytałeś tego? CZEMU? Osoba, która UMIE I MOŻE ocenić czy coś jest spalane poprawnie i czy nie są to procesy szkodliwe, trujące, zwykle nie ma uprawnień do kontrolowania kogokolwiek (poza własnym laboratorium).Osoba, której powierzono obowiązek KONTROLI nie jest zwykle uprawniona do dokonania ekspertyzy i oceny stanu faktycznego.ŁĄCZNIE mogą tworzyć komisję powołaną w przytoczonym trybie, bo RAZEM mają komplet uprawnień i możliwości.Ale...PRAWDĄ JEST, ze jak znajdzie się osoba SPEŁNIAJĄCA oba te wymogi jednocześnie, to DODATKOWY ekspert jej nie jest potrzebny!TYLE FACET NAPISAŁ!A co ty tu z tego wkleiłeś?Zakładam, że nie - złośliwie, perfidnie, tylko z pośpiechu i niedoczytania... Rozumiem przez to, ze teraz na koszt podatnika WSZYSCY strażnicy miejscy dedykowani do takich kontroli zrobią doktorat w spec-dziedzinie ochrony środowiska przed spalaniem śmieci, aby nabyć stosownych uprawnień!CZY TAK?ILE to ma kosztować?JAK DŁUGO trwać?KTO za to zapłaci? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Tak sobie teraz myślę...Szybciutko do "wujcia", aby w straży zatrudnił, na kurs doktorancki wysłał z resztą bandy osiłków, odsiedzieć, kwit do łapci i JEST!Potem można się zwolnić ale co doktorat - to doktorat!Nawet jak "na szybko" zrobiony... Cel uświęca środki? Adam M. W tym kraju doktorat można zrobić bez jakichkolwiek innych stopni naukowych.Nawet bez matury.Były takie przypadki. A.M. Edytowane 23 Lutego 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 co ty pierniczysz? czytaj ze zrozumieniem. o deputatach, górnictwie też. akurat pochodzę z rodziny górniczej, mam sporo krewnych zatrudnionych w górnictwie. sytuację znam raczej lepiej niż ty, sam niejednokrotnie broniłem górników przed bezpodstawnymi atakami, co nie przeszkadza mi widzieć patologie tam panujące (i to nie tylko ja je widzę ale także ludzie tam pracujący, których znam). a ty taki obrońca wolnego rynku i wolności nagle bronisz wypłat pieniędzy przez zadłużoną zagrożoną upadłością firmę państwową? popatrz, jak potrafisz odwrócić kota ogonem, żeby wyszło na twoje. za chwilę zaczną się tłumaczenia, że to dymienie to z biedy... rozwiązania problemu smogu są proste, częściowo będą wprowadzone na Śląsku. nie rozumiesz, nie musisz. do sprawdzenia certyfikatu kotła nie jest potrzebny rzeczoznawca, podobnie jak do sprawdzenia ważności ubezpieczenia. nie rozumiesz, to wypisuj dalej ten swój bełkot. coś cię strasznie boli w tym, że w kwestii dymienia może będzie podobnie jak w kwestii odprowadzania ścieków lolson28, nie nie jestem. szczególnie że w ciągu kilku lat prawdopodobnie wszyscy będą mieli nakaz wymiany kotłów. mam nadzieję, że ktoś odpowiednio zadba o sprawdzenie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 No... KTOŚ zadba... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.02.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Kup im nowy kociol, ekogroszek sztygar i naucz jak się z tym obchodzić. Adam M. no na pieńki dla każdego człowieka w rodzinie to będzie pewnie stać przeciętną rodzinę w kraju?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 23.02.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) rozwiązania problemu smogu są proste, częściowo będą wprowadzone na Śląsku. nie rozumiesz, nie musisz. do sprawdzenia certyfikatu kotła nie jest potrzebny rzeczoznawca, podobnie jak do sprawdzenia ważności ubezpieczenia. nie rozumiesz, to wypisuj dalej ten swój bełkot. coś cię strasznie boli w tym, że w kwestii dymienia może będzie podobnie jak w kwestii odprowadzania ścieków Jesteś naiwny. Nic nie zostanie zmienione. Obecny samorząd ma jeszcze jako taką motywację, ale nowa władza niedługo przejmie lokalne urzędy -wybory za półtora roku, sprawę się zdusi w zarodku. Pozostaną działania pozorowane w okresach zimowych kiedy dziennikarze za dużo piszą o smogu. Lobby górnicze nie pozwoli na nic więcej. Bogaci politycy mają domki w dzielnicach gdzie nie ma kopciuchów a jak się jakiś zdarzy i troche pokopci to go już odpowiednio "przekonają" do zmiany przyzwyczajeń. Edytowane 23 Lutego 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.02.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W tym kraju doktorat można zrobić bez jakichkolwiek innych stopni naukowych. Nawet bez matury. Były takie przypadki. A.M. Możesz podać kilka przykładów "zrobionych doktoratów" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 23.02.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 nie musisz. do sprawdzenia certyfikatu kotła nie jest potrzebny rzeczoznawca, podobnie jak do sprawdzenia ważności ubezpieczenia. nie rozumiesz, to wypisuj dalej ten swój bełkot. coś cię strasznie boli w tym, że w kwestii dymienia może będzie podobnie jak w kwestii odprowadzania ścieków Zdaję się że np. policja nie może sprawdzić daty ważności gaśnicy bo nie maja uprawnień UDT, moga tylko sprawdzić czy gaśnica jest. Nie wyobrażam sobie sutuacji że taki wyszkolony strażnik bedzie cokolwiek sprawdzal. Przeciec taki straznik i tak sie nic nie nauczy i tylko będą wielkie jaja, wytlumaczyc takiemu sie nic nie da bo bedzie myslal ze to ON wszystko wie i ogolnie że jest panem i wladca.... Trzeba dazyc do likwidacji strazy miejskich i gminnych a nie dawac im kolejne pseudo uprawnienia. Nie bronie palących weglem, bo dla wielu ludzi to jedyne rozwiązanie, ale jak widze nowe ładne domy nie małe i widać że nie były tanie, a kopci z takich taż że nieba nie widac to mnie słabi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Nie łatwiej uchwalić uchwałę że dym z kotłów działa zdrowotnie i po problemie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekdarf456 28.02.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Maseczki wloz, zaalarmuj odpowiednie służby – strzaz, gmnie. Skontroluja, naloza kary. Będą tak nekac kontrolami ze sąsiad pojdzie po rozum, sprzet do palania wymieni, lepszy ekogroszek kupi. Pale tez sztygarem, mam kamere na kominie nic się nie ulatnia, no na pewno cos ale nie dym jest przezroczysty. Okolica czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.02.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Sąsiad kłonicy poszuka po dziadkowym zaprzęgu i upoluje Cię wieczorem.To TAKI kraj. "Maseczki wloz, zaalarmuj odpowiednie służby – strzaz, gmnie. Skontroluja, naloza kary." Załóż OP1 i nie zdejmuj! Pegazkę zdejmuj tylko na czas wymiany filtra. JAKIE to są te ODPOWIEDNIE służby?Wojsko? Policja? UOP? Co za brednie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maurosy 01.03.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 SMOG wyleciał z miejskiej bajki i straszy i truje. Jak radzic sobie z sąsiadami zatruwaczami? Pale dość czysto – nowy kociol, ekogroszek sztygar i dym przezozczysty - nic nie wieje z komina, a sąsiedzi O MATKO – smrod i totalne zadymienie - tzrech mam takich w okolicy. Poradzcie cos? Panowie zeszliście trochę z tematu a człowiek pyta o to jak radzic sobie z trującymi sąsiadami. Wegiel lepszy to podstawa, bron boze miał bo to jak bron chemiczna. Fakt sztygar może być – tylko ekogroszek - ale wszędzie go brakuje – na stronie dostawa po 19 dniach, w LeroyMErlinkolejki, zapisy jak za komuny, ratuje się na orlenie – woreczki dokupuje. Lud wyczail ze w tej cenie, sporo poniżej tysiąca można mieć fajny wegiel który spala się do czysta, nie koksuje, nie ma żużlu, ani szlaki. Dym niewidoczny i efektywność. Czyli można. A kociol automat to swoja droga – trzeba zasugerować sąsiadom wymiane smiechiuchow. Jak kasy brak to niech się zglosza po jakies dofinansowanie do wydzialu srdowiskowego. Cos zawsze można wychodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts