Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak szpilek.klamerek do zamocowania dachówki

yaro137

Recommended Posts

Witam. Przy montażu okien połaciowych dekarz zwrócił mi uwagę, że nie znalazł żadnej dachówki zabezpieczonej szpilkami czy klamerkami. Wszystkie były luźne. Mi temat całkiem się przemknął i nie zwróciłem na to uwagi kiedy dach był kryty. Przejrzałem fotki z etapu częściowego krycia i na fotkach nie widać, żeby którakolwiek dachówka była zamocowana. Dachówki płaskie i niezbyt ciężkie. Pytanie czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną i jeśli nie, czy oznacza konieczność ściągania całej dachówki? Dach jest już niestety po odbiorze :(

ja mam tylko niektóre dachówki zabezpieczone

to chyba zależy od stopnia nachylenia dachu u mnie jest 40st i są złapane tylko skrajne

dekarz mi powiedział że jeszcze mu nigdy dachu nie zwiało :D więc mam nadzieję że mój też wytrzyma

( jak przyjdzie trąba powietrzna to już nie będzie miało znaczenia czy są spinki czy nie :D )

• 3 weeks później...
Są określone zasady montażu (mocowania) dachówek zwane kanonami sztuki dekarskiej. Do tego są wytyczne bądź zalecenia producentów. A wygląda to tak: powinny być mocowane wszystkie dachówki okapowe, skrajne i w kalenicy oraz przy kominach, oknach połaciowych, wyłazach dachowych, w koszach i w narożach. Na połaci np. co trzecia. Do tego dachówki wentylacyjne i kominki. Na dachu mansardowym każda dachówka. Na dachówki działają siły ssące, które wyrywają dachówki z połaci. Pozdrawiam.

U mnie ponoć co trzeci rząd no i przyszedł wiatr i jednak parę pospadało. Wygląda, że przy ogniomurze jest blacha co niby prawidłowo, ale jak na tą blachę poszła płaska dachówka praktycznie bez zabezpieczenia bo chyba nie było jak ich złapać tu podwiało i poleciały. Co z tym zrobić żeby się nie powtórzyło?