yaro137 23.02.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam. Przy montażu okien połaciowych dekarz zwrócił mi uwagę, że nie znalazł żadnej dachówki zabezpieczonej szpilkami czy klamerkami. Wszystkie były luźne. Mi temat całkiem się przemknął i nie zwróciłem na to uwagi kiedy dach był kryty. Przejrzałem fotki z etapu częściowego krycia i na fotkach nie widać, żeby którakolwiek dachówka była zamocowana. Dachówki płaskie i niezbyt ciężkie. Pytanie czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną i jeśli nie, czy oznacza konieczność ściągania całej dachówki? Dach jest już niestety po odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 23.02.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Dachu Ci nie zwije. Dachowki musialo by cos od dołu wypchnąć, a tak nie ma szans. Moze przykrecali je wkrętami ? Powiem Ci ze kiedys ich wcale nie bylo i dachy stoją i zero problemu z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 23.02.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 ja mam tylko niektóre dachówki zabezpieczone to chyba zależy od stopnia nachylenia dachu u mnie jest 40st i są złapane tylko skrajne dekarz mi powiedział że jeszcze mu nigdy dachu nie zwiało więc mam nadzieję że mój też wytrzyma ( jak przyjdzie trąba powietrzna to już nie będzie miało znaczenia czy są spinki czy nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 23.02.2017 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Dzięki bardzo za odpowiedzi. Będzie można zasnąć U mnie dach ma 45st. Wszystkie gąsiory ponoć klamerkowane zatem powinno to chyba trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.03.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Są określone zasady montażu (mocowania) dachówek zwane kanonami sztuki dekarskiej. Do tego są wytyczne bądź zalecenia producentów. A wygląda to tak: powinny być mocowane wszystkie dachówki okapowe, skrajne i w kalenicy oraz przy kominach, oknach połaciowych, wyłazach dachowych, w koszach i w narożach. Na połaci np. co trzecia. Do tego dachówki wentylacyjne i kominki. Na dachu mansardowym każda dachówka. Na dachówki działają siły ssące, które wyrywają dachówki z połaci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 12.03.2017 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 U mnie ponoć co trzeci rząd no i przyszedł wiatr i jednak parę pospadało. Wygląda, że przy ogniomurze jest blacha co niby prawidłowo, ale jak na tą blachę poszła płaska dachówka praktycznie bez zabezpieczenia bo chyba nie było jak ich złapać tu podwiało i poleciały. Co z tym zrobić żeby się nie powtórzyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.03.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Najlepiej wykonać krycie na nokach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts