kurtz 23.02.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Czy rolety zewnętrzne odczuwalnie tłumią hałasy ulicy i przejeżdżających samochodów?Producenci chwalą się, że tak, ale nie wiem w jakim stopniu jest to odczuwalne przez użytkowników. Pewnie zależy to jeszcze od grubości pancerza. Czy warto montować rolety tylko z tego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 23.02.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Tłumią hałas ale nie wiem o ile decybeli.Ale kupować tylko dla tego?Dobre okna tłumią bardziej.Latem całkiem przyzwoicie blokują nagrzewanie pomieszczeń.I to był nasz powód zakupu rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 23.02.2017 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Okna tez chce kupić dobre akustycznie, tylko nigdzie nie mogę znaleźć badań na ile te rolety pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 23.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Tłumią hałas ale nie wiem o ile decybeli. Zalaczam pare wynikow z badan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 23.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Podstawowo musisz zakupic okna o hak najwiekszym oporze akustycznymRolety - same rolety Cie rozczaruja jesli tylko one maja stanowic bariere dla dzwiekowPozniej montaz tez wazny jak Rw okienI na koniec.....wynik i wydana kasa rozczaruje bo nagle okazuje sie ze:-drgania przenosi komstrukcja budynku -halas dostaje sie kanalami wentylacyjnymi-okno musi byc zawsze szczelnie zamkniete bo nawet rozszczelnienie powoduje ze cala idea szlag trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.02.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Zalaczam pare wynikow z badan Bardzo interesujące. Przydałoby się jeszcze jedno dla klasycznego układu podtynkowego, w którym puszka styka się z nadprożem, a warstwa powietrza pomiędzy płaszczyzną pancerza i oknem jest niewielka:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 23.02.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Oj tam oj tam.....moim zdaniem kasa wywalona w blotoChcesz walczyc z halasem ?Wynies sie z domuBadz spij w stoperach.Realnie jesli komus przeszkadza halas z ulicy i nie moze sie z tym pogodzic to zawsze bedzie mu przeszkadzal nawet jak wyda na walkę z halasem kupe kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.02.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Tu nie chodzi tylko o przeszkadzanie tylko o negatywny skutek oddziaływania hałasu na organizm, ciągle przejeżdżające auta obok domu potrafią mocno wpłynąć na samopoczucie a nawet zdrowie domowników (nie licząc spalin). Wątpię żeby samo okno było w tym lepsze niż roleta. Poza tym cenowo chyba będzie różnica pomiędzy roletą a akustycznym oknem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 24.02.2017 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Bardzo interesujące. Przydałoby się jeszcze jedno dla klasycznego układu podtynkowego, w którym puszka styka się z nadprożem, a warstwa powietrza pomiędzy płaszczyzną pancerza i oknem jest niewielka:-). Taki uklad nie jest przebadany (przynajmniej badanie nie jest dostepne w strefie partnera Aluprof) wydaje mi sie ze z wiadomych przyczyn;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 24.02.2017 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zalaczam pare wynikow z badan Dzięki! Podstawowo musisz zakupic okna o hak najwiekszym oporze akustycznym Rolety - same rolety Cie rozczaruja jesli tylko one maja stanowic bariere dla dzwiekow Pozniej montaz tez wazny jak Rw okien A jak to jest właśnie z tym montażem, wszędzie są artykuły na temat ciepłego montażu itp. a nigdzie nie ma położonego akcentu na akustykę. Na co należy zwrócić uwagę przy montażu okien akustycznych? Ciężko znaleźć ekipę, która ma o tym pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.02.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 "tabliczka znamionowa" pian do montażu podaje izolacyjność akustyczną na poziomie ok 60dB (tyle że nie jest zaznaczone dla jakiej warstwy). Ale postępować trzeba z ogólnymi zasadami fizyki - im więcej różnych przegród, tym ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 25.02.2017 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Trochę się naszukałem, ale znalazłem. Rolety podtynkowe w zakresie niskich częstotliwości POGARSZAJĄ izolacyjność akustyczną okna, w zakresie wyższych częstotliwości polepszają, więc montując rolety wcale nie musi być ciszej, po prostu mamy filtr akustyczny w oknach, który jedne częstotliwości wzmacnia inne wycisza. całe opracowanie: https://repositorium.sdum.uminho.pt/bitstream/1822/22823/1/The%20Contribution%20of%20Roller%20Shutters%20Positions%20to%20Noise%20Insulation%20of%20Fa%C3%A7ades.pdf Wykres izolacyjności akustycznej okna z roletami podtynkowymi:: SO na wykresie to roleta otwarta SC to zamknięta SHC i SPC to roleta częściowo zamknięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 26.02.2017 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Jeśli chcesz ciszej w domu to poza oknami pozostaje elewacja ocieplona wełną zamiast styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 26.02.2017 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 temat był już omawiany tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333388-Izolacyjno%C5%9B%C4%87-akustyczna-a-styropian znalazłem badania, które mówią, że nie ma znaczenia czy styropian czy wełna efekt jest podobny tylko sprzedawcy mówią, że wełna będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 08.05.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Odświeżę temat gdyz mam problem z halasem od ulicy. Generalnie na ile sie orientowałem powodem sa rolety nadstawne ktore mam we wszystkich oknach czyli ich nieszczelna konstrukcja oraz fakt ze ich pancerze znajduja sie tuz przy oknie. W wiekszosci pomieszczen w ciagu dnia nie stanowi to problemu tylko ze akurat w sypialni mam takie duze okno tarasowe i w tym pomieszczeniu chcialbym chociaz troche ten efekt zniwelowac. Chce zamontować rolete natynkowa (nawet podobno silnik od nadstawnej sie nada) a puszke po niej wypelnic styropianem, zapianowac i zatynkowac. W ten sposob powinienem wyeliminowac nieszczelnosci oraz zwiekszy sie znaczaco szczelina miedzy oknem a pancerzem rolety co powinno wplynac na akustyke. Mam tylko pytanie co do samego pancerze a raczej rodzaju i szerokosci jego listew. Mowiono mi ze lepszy efekt osiagne w przypadku szerszych listew i wypełnionych pianka PUR. Na stronach Aluplasta znalazlem badania izolacyjnosci akustycznej pancerzey z ktorych sie potwierdza iz oczywiscie najlepsza izolacje maja rolety na- i podtynkowe z pancerzami odsunietymi od okna (po 40 pare dB), szersze listy (55 zamiast 37) daja jeszcze te 1-2 dB ale widac tutaj ze lepsze wyniki uzyskujemy przy listwach pustych z aluminium ekstrudowanego (PE) niz wypełnionych pianka (PA). Ponizej zestawienie w formie screena po kolei: profil listwy, szerokość, szczelina miedzy oknem a pancerzem, izolacja w Db i rodzaj rolety. Resumując co sadzicie? czy warto dopłacać do szerszych pancerzy (wie ktos ile?) i ktory wybrac z pianka czy bez? https://www.rolety.aluprof.eu/system-sk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 13.05.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 i co wypowie sie ktos? Jestem ciekawy spostrzeżenień kogos kto nie mial w ogole rolet i zalozyl natynkowe.Mi nie chodzi tutaj że one wicisza tak ze zamkne i jest cisza jak makiem zasiał ale czy jest tak jak twierdzi OknoHouse ze to nic nie daje czy jednak jakas poprawa jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Profi-Tech 23.05.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Jeżeli chodzi o rolety natynkowe to odpowiedni pomiar i montaż jest tutaj kluczowy, dzięki czemu dostosujemy rozmiar rolety idealnie do otworu, co pozwoli zniwelować przedostawanie się czynników zewnętrznych do środka pomieszczenia. Odnośnie samej akustyki jest zdecydowanie zauważalna, pomieszczenia stają się bardziej wyciszone. Profil aluminiowy pancerza PA39 wypełniony pianką poliuretanową PUR, listwa dolna pancerza z uszczelką gumową, która domyka i doszczelnia całą roletę oraz prowadnica szczotkowa 53mm skutecznie izolują hałas z zewnątrz.[moderowano] Edytowane 23 Maja 2019 przez finlandia Forum nie służy zamieszczaniu ofert handlowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 26.05.2019 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 czy na prawde na moje pytania odpowiada tylko handlowiec? nikt nie ma doswiadczen w realu z przed i po zamontowania rolet?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 26.05.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 Nie licz na cuda. Jak nie używasz wentylacji mechanicznej, to musisz zaciągać powietrze przez okna i rolety - i wtedy jest już znacznie gorzej akustycznie. Sprawdź u kogoś poziom hałasu przy oknach szczelnie zamkniętych i przy mikrouchyle. Na pewno lepszy efekt niż przy roletach uzyskasz przy WM gdzie czerpnia i wyrzutnia jest daleko od miejsca generowania hałasu. A okna o lepszej akustyce to takie z różną grubością szkła.Rolety też potrafią hałasować przy porywistym wietrze. Za to zapewiają znakomitą ochronę przed słońcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 26.05.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2019 z wentylacja nie mam problemu po prostu staram sie wietrzyć kiedy sie da i w tej kwestii jest dla mnie ok. Wiec dla mnie problem pozostaje i tak nawet przy zamkniętych oknach aczkolwiek jak dla mnie te cholerne rolety nadstawne są nawet gorsze od okna np. z nawietrznikami bo takie mailem w ostatnim mieszkaniu i nie pamiętam zeby bylo tak zle a byly to okna starsze i dwuszybowe. Zreszta mam wrazenie ze na wszystkich mieszkaniach jakich mieszkalem i tak bylo lepiej niz teraz... Jak dla mnie to jest cos zwiane z faktem ze ta puszka jest wewnatrz i jak przez ta szczeline wlatuje halas to ta puszka dziala jak takie pudlo rezonansowe czy cos takiego dlatego chce to wypelnic styro lub piana i na zewnatrz dac nowa rolete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts