Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne a ochrona przed hałasem

Recommended Posts

Czy rolety zewnętrzne odczuwalnie tłumią hałasy ulicy i przejeżdżających samochodów?

Producenci chwalą się, że tak, ale nie wiem w jakim stopniu jest to odczuwalne przez użytkowników. Pewnie zależy to jeszcze od grubości pancerza.

Czy warto montować rolety tylko z tego powodu?

Podstawowo musisz zakupic okna o hak najwiekszym oporze akustycznym

Rolety - same rolety Cie rozczaruja jesli tylko one maja stanowic bariere dla dzwiekow

Pozniej montaz tez wazny jak Rw okien

I na koniec.....wynik i wydana kasa rozczaruje bo nagle okazuje sie ze:

-drgania przenosi komstrukcja budynku

-halas dostaje sie kanalami wentylacyjnymi

-okno musi byc zawsze szczelnie zamkniete bo nawet rozszczelnienie powoduje ze cala idea szlag trafia

Tu nie chodzi tylko o przeszkadzanie tylko o negatywny skutek oddziaływania hałasu na organizm, ciągle przejeżdżające auta obok domu potrafią mocno wpłynąć na samopoczucie a nawet zdrowie domowników (nie licząc spalin). Wątpię żeby samo okno było w tym lepsze niż roleta. Poza tym cenowo chyba będzie różnica pomiędzy roletą a akustycznym oknem ?

Bardzo interesujące. Przydałoby się jeszcze jedno dla klasycznego układu podtynkowego, w którym puszka styka się z nadprożem, a warstwa powietrza pomiędzy płaszczyzną pancerza i oknem jest niewielka:-).

Taki uklad nie jest przebadany (przynajmniej badanie nie jest dostepne w strefie partnera Aluprof) wydaje mi sie ze z wiadomych przyczyn;)

Zalaczam pare wynikow z badan

Dzięki!

Podstawowo musisz zakupic okna o hak najwiekszym oporze akustycznym

Rolety - same rolety Cie rozczaruja jesli tylko one maja stanowic bariere dla dzwiekow

Pozniej montaz tez wazny jak Rw okien

A jak to jest właśnie z tym montażem, wszędzie są artykuły na temat ciepłego montażu itp. a nigdzie nie ma położonego akcentu na akustykę. Na co należy zwrócić uwagę przy montażu okien akustycznych? Ciężko znaleźć ekipę, która ma o tym pojęcie.

"tabliczka znamionowa" pian do montażu podaje izolacyjność akustyczną na poziomie ok 60dB (tyle że nie jest zaznaczone dla jakiej warstwy).

Ale postępować trzeba z ogólnymi zasadami fizyki - im więcej różnych przegród, tym ciszej.

Trochę się naszukałem, ale znalazłem.

Rolety podtynkowe w zakresie niskich częstotliwości POGARSZAJĄ izolacyjność akustyczną okna, w zakresie wyższych częstotliwości polepszają, więc montując rolety wcale nie musi być ciszej, po prostu mamy filtr akustyczny w oknach, który jedne częstotliwości wzmacnia inne wycisza.

całe opracowanie:

https://repositorium.sdum.uminho.pt/bitstream/1822/22823/1/The%20Contribution%20of%20Roller%20Shutters%20Positions%20to%20Noise%20Insulation%20of%20Fa%C3%A7ades.pdf

Wykres izolacyjności akustycznej okna z roletami podtynkowymi::

SO na wykresie to roleta otwarta

SC to zamknięta

SHC i SPC to roleta częściowo zamknięta

rolety.jpg

• 2 years później...

Odświeżę temat gdyz mam problem z halasem od ulicy. Generalnie na ile sie orientowałem powodem sa rolety nadstawne ktore mam we wszystkich oknach czyli ich nieszczelna konstrukcja oraz fakt ze ich pancerze znajduja sie tuz przy oknie. W wiekszosci pomieszczen w ciagu dnia nie stanowi to problemu tylko ze akurat w sypialni mam takie duze okno tarasowe i w tym pomieszczeniu chcialbym chociaz troche ten efekt zniwelowac.

Chce zamontować rolete natynkowa (nawet podobno silnik od nadstawnej sie nada) a puszke po niej wypelnic styropianem, zapianowac i zatynkowac. W ten sposob powinienem wyeliminowac nieszczelnosci oraz zwiekszy sie znaczaco szczelina miedzy oknem a pancerzem rolety co powinno wplynac na akustyke. Mam tylko pytanie co do samego pancerze a raczej rodzaju i szerokosci jego listew. Mowiono mi ze lepszy efekt osiagne w przypadku szerszych listew i wypełnionych pianka PUR. Na stronach Aluplasta znalazlem badania izolacyjnosci akustycznej pancerzey z ktorych sie potwierdza iz oczywiscie najlepsza izolacje maja rolety na- i podtynkowe z pancerzami odsunietymi od okna (po 40 pare dB), szersze listy (55 zamiast 37) daja jeszcze te 1-2 dB ale widac tutaj ze lepsze wyniki uzyskujemy przy listwach pustych z aluminium ekstrudowanego (PE) niz wypełnionych pianka (PA). Ponizej zestawienie w formie screena po kolei: profil listwy, szerokość, szczelina miedzy oknem a pancerzem, izolacja w Db i rodzaj rolety.

Resumując co sadzicie? czy warto dopłacać do szerszych pancerzy (wie ktos ile?) i ktory wybrac z pianka czy bez?

profile pancerzy.JPG

https://www.rolety.aluprof.eu/system-sk

• 2 weeks później...

Jeżeli chodzi o rolety natynkowe to odpowiedni pomiar i montaż jest tutaj kluczowy, dzięki czemu dostosujemy rozmiar rolety idealnie do otworu, co pozwoli zniwelować przedostawanie się czynników zewnętrznych do środka pomieszczenia. Odnośnie samej akustyki jest zdecydowanie zauważalna, pomieszczenia stają się bardziej wyciszone. Profil aluminiowy pancerza PA39 wypełniony pianką poliuretanową PUR, listwa dolna pancerza z uszczelką gumową, która domyka i doszczelnia całą roletę oraz prowadnica szczotkowa 53mm skutecznie izolują hałas z zewnątrz.

[moderowano]

Edytowane przez finlandia
Forum nie służy zamieszczaniu ofert handlowych

Nie licz na cuda. Jak nie używasz wentylacji mechanicznej, to musisz zaciągać powietrze przez okna i rolety - i wtedy jest już znacznie gorzej akustycznie. Sprawdź u kogoś poziom hałasu przy oknach szczelnie zamkniętych i przy mikrouchyle. Na pewno lepszy efekt niż przy roletach uzyskasz przy WM gdzie czerpnia i wyrzutnia jest daleko od miejsca generowania hałasu. A okna o lepszej akustyce to takie z różną grubością szkła.

Rolety też potrafią hałasować przy porywistym wietrze. Za to zapewiają znakomitą ochronę przed słońcem.

z wentylacja nie mam problemu po prostu staram sie wietrzyć kiedy sie da i w tej kwestii jest dla mnie ok. Wiec dla mnie problem pozostaje i tak nawet przy zamkniętych oknach aczkolwiek jak dla mnie te cholerne rolety nadstawne są nawet gorsze od okna np. z nawietrznikami bo takie mailem w ostatnim mieszkaniu i nie pamiętam zeby bylo tak zle a byly to okna starsze i dwuszybowe. Zreszta mam wrazenie ze na wszystkich mieszkaniach jakich mieszkalem i tak bylo lepiej niz teraz... Jak dla mnie to jest cos zwiane z faktem ze ta puszka jest wewnatrz i jak przez ta szczeline wlatuje halas to ta puszka dziala jak takie pudlo rezonansowe czy cos takiego dlatego chce to wypelnic styro lub piana i na zewnatrz dac nowa rolete.