Szprytny23 23.02.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam, jako że to mój pierwszy post na tym forum to się przywitam. Wiem że pytanie jakie zadaję jest banalne i pewnie zaraz odezwą się użytkownicy że zadawane tysiąc razy. Zgadza się, jednak jak przeszukiwałem fora to większość tematów było z początku lat dwutysięcznych a od tego czasu technika grzewcza chyba poszła trochę do przodu (tak mi się wydaje) ale do rzeczy. Pacjent: to nowy dom bliźniak o powierzchni ok 200m2 do ogrzania (podłogówka + grzejniki). Zdecydowałem się na gazowy kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny. Teraz pytanie na które odpowiedź najbardziej mnie interesuje jakiej firmy kocioł wybrać? Najbardziej zależy mi na bezawaryjności i oszczędnym zużyciu gazu, sama cena kotła to sprawa drugoplanowa. Po wstępnej swojej analizie stawiam na trzy marki: Viessmann, Vailant, Buderus. Na chwilę obecną rozważałem zakup tzw. lodówki (piec zabudowany razem z zasobnikiem),jednak w głowie namieszał mi doradca z Viessmanna, który powiedział że jeżeli nie zależy mi na tym że piec ma ładnie wyglądać to on sugeruje rozwiązanie piec wiszący + oddzielny zasobnik. Argumentuje to tym że jeżeli coś się zepsuje to naprawa jest łatwiejsza (można np wymienić zasobnik na inny nie koniecznie viessmann itp). Stwierdził ponadto, że w przypadku "lodówek" jak cokolwiek się zepsuje to trzeba kupować części pod konkretny model lodówki bo inne tam nie będą pasować lub po prostu się nie zmieszczą w tą obudowę. Prośba do osób mających jakieś doświadczenie o odniesienie się do moich rozważań. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.02.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 wg mnie vaillant nizsza połka, wszystko zależy od konkretnego modelu, w cennikach popatrz na pakiety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samorób- 23.02.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) Każdy producent ma półki cenowe tak jak w motoryzacji,mamy modele budżetowe,klasa średnia i taka ala Premium. Porownujac modele różnych marek powinno odnieść się do tej samej klasy urządzenia... w lodowkach wygląda to tak że większość części niczym się nie różni od tego samego kotła wiszacego... wymienniki pompy,armatura gazowa itp. to to samo...bardzo często jego przewaga tkwi w tym ze masz ładowanie warstwowe zasobnika przez co dochodzi dodatkowy osprzet typu wymiennik płytowy,pompa,czujnik...z tad miedzy innymi wyzsza cena.trochę mozna zaoszczędzić nie kupujac naczyń przeponowych zaworow przylaczeniowych zastępując je zewnętrznymi,ale wtedy lodowka traci na wyglądzie... Patrz na koszt serwisu i jego dostępność, części typu wentylator, pompa, automatyka, zwór 3dr. (są kotły które go nie mają) do jednego kotła płyta główna kosztuje 800zł a do innego 1500 albo 2300 nic nie jest wieczne Tu i tak dostaniesz zaraz propozycje od najbardziej znanych producentów Edytowane 23 Lutego 2017 przez samorób- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.02.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 (edytowane) Na chwilę obecną rozważałem zakup tzw. lodówki (piec zabudowany razem z zasobnikiem), jednak w głowie namieszał mi doradca z Viessmanna, który powiedział że jeżeli nie zależy mi na tym że piec ma ładnie wyglądać to on sugeruje rozwiązanie piec wiszący + oddzielny zasobnik. Argumentuje to tym że jeżeli coś się zepsuje to naprawa jest łatwiejsza (można np wymienić zasobnik na inny nie koniecznie viessmann itp). Stwierdził ponadto, że w przypadku "lodówek" jak cokolwiek się zepsuje to trzeba kupować części pod konkretny model lodówki bo inne tam nie będą pasować lub po prostu się nie zmieszczą w tą obudowę. Witam ! W przypadku urządzeń marki Viessmann tzw. "lodówka" to Vitodens 222-F - kompaktowy stojący kocioł kondensacyjny z zabudowanym zbiornikiem c.w.u.: 1,9-13/17,2 kW. Zbiornik warstwowy c.w.u. 100 litrów (moc na c.w.u.: do 17,2 kW) lub zbiornik 130 litrów z wężownicą grzewczą (moc na c.w.u: do 17,2 kW), ze zbiornikiem 100 lub 130 litrów z wężownicą Druga możliwa opcja to Vitodens 200-W 1,9-13/16 kW z osobnym zbiornikiem c.w.u. o pojemności 100, 120 lub 150 litrów. Oba kotły wyposażone są w palnik MatriX i systemem kontroli i optymalizacji spalania Lambda Pro Control, wymiennik ze stali szlachetnej Inox-Radial (gwarancja 10 lat), regulator pogodowy Vitotronic 200 z dużym kolorowym wyświetlaczem dotykowym. Dodatkowo menadżer energii pozwala kontrolować zużycie gazu i energii elektrycznej oraz aktualną moc z jaką pracuje kocioł i rozkład temperatury w zasobniku c.w.u. Pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam ! Edytowane 27 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Wpis niezgodny z regulaminem FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuka65 02.03.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Napewno nie Vaillant, cóż firma igra z klientem. Mam kocioła dwufunkcyjny 11 letni z kotłem wszystko ok ale jest podpiety do sterownika VRC 420 który uległ uszkodzeniu. Serwisan nie może go naprawić bo nie ma części wymienić również bo nie jest juz produkowany przez firmę Vaillant, zaproponował inny jedyny który spełni funkcję za 3000 ( koszt poprzedniego to był ok 500) lub wymiane nowego kotła ze sterownikiem z takimi samymi funkcjami za 1000.Cóż kierunek jasny kupuj i płać, a my ci chętnie sprzedamy ale jak za dobrze bedzie chodził to i tak zrobimy wszystko abyś jak najszybciej musiał kupic nowy, tyle że tym razem napewno nie Vaillant. NIe polecam !!!! Sprawdx jak inni gwarantuja serwis pogwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 02.03.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 (edytowane) @Kuka65 https://www.olx.pl/oferta/vaillant-regulator-pogodowy-vrc-420-CID628-IDk6UQ6.html#2bab0e0357 a wracając do tematu, trzeba patrzeć czy serwis mamy niedaleko ( najlepiej do 20 km) Edytowane 2 Marca 2017 przez rk80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 02.03.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 A JA polecam Vaiilant.Najwazniejsze aby serwis był blisko pozniej patrz na marke.No i zeby moc minimalna byla jak najnizsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.03.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam ! Bliskość serwisu to podstawa poprawnej eksploatacji urządzeń, dlatego w łatwy sposób możesz sprawdzić naszą sieć autoryzowanych Firm Serwisowych. Wybierając miasto lub wpisując kod pocztowy na stronie TUTAJ masz podgląd to do najbliższego partnera Viessmann. Jeśli chodzi o warunki naszego serwisu to przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę do dyspozycji pozostają doradcy techniczno-serwisowi oraz doradcy 24-godzinnej Infolinii. Nasz serwis czuwa nad Twoim urządzeniem począwszy od jego pierwszego uruchomienia, a skończywszy na przeglądach i czynnościach serwisowych. Więcej szczegółowych informacji na temat warunków serwisowych można przeczytać TUTAJ. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadzik07 03.10.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Też mam złe doświadczenie z serwisem Vaillant (z Sopotu) i bardzo podobne odczucia - zamiast robić naprawę pogwarancyjną wolą sprzedawać. Najlepiej sprzedać klientowi cały nowy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 25.10.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Witam, Przed wyborem gazowego kotła kondensacyjnego warto sprawdzić, czy producent posiada posiada fachowy i rozbudowany serwis. Marka Buderus posiada rozbudowaną sieć Autoryzowanych Partnerów Handlowych oraz Serwisantów na terenie całego Kraju. W swojej ofercie posiadamy sprawdzone gazowe kotły kondensacyjne z rodziny Logamax, które posiadają szeroki zakres modulacji mocy palnika w zakresie 12-100% oraz bardzo łatwy w obsłudze zintegrowany panel sterowania z ekranem LCD. Przy wyborze producenta kotła kondensacyjnego należy również mieć na uwadze jego renomę oraz sprawdzić, czy posiada fachowy i rozbudowany serwis. Autoryzowani Instalatorzy marki Buderus gwarantują dobór i montaż kotła, przeprowadzenie pierwszego uruchomienia oraz w przyszłości pomagają przy wykonaniu okresowych przeglądów technicznych i ewentualnych napraw po okresie gwarancyjnym. W celu doboru odpowiedniego kotła zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801. Bardziej szczegółowe informacje o naszych kotłach gazowych znajdują się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-gazowe/ W razie pytań lub wątpliwości, pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts