Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo nierówna podłoga

hudy78

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Poddasze około 120 m2.

6 pomieszczeń.

Podłoga betonowa bardzo nierówna.

Chcę zrobić podłogę w jednej płaszczyźnie we wszystkich pomieszczeniach. Obecnie podłoga to „goły

beton” o grubości kilku centymetrów (bardzo cienki jak na strop). Beton jest bardzo nierówny.

Różnica pomiędzy najwyższym punktem a najniższym wynosi ok. 13cm. Powierzchnia betonu jest

również bardzo nierówna.

Podłoga musi być w miarę lekka, raczej wylewka jest niemożliwa.

Musi być dobrze wytłumiona, obecnie każdy krok słychać na dole.

Zastanawiałem się nad podłogą zrobioną z drewnianych legarów a pomiędzy nimi wata. Lecz przy

takich nierównościach to wydaje mi się nienajlepszy pomysł.

Wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem była by podsypka z suchego jastrychu i na to płyty gipsowo

włóknowe.

Ewentulanie o ile to możliwe podsypka, na to płyty z twardej wełny i następnie płyty.

Pytanie czy powyższe rozwiązania mogą być zastosowane przy tak dużych nierównościach?

A może jakieś zupełnie inne rozwiązanie?

A może łatwiej będzie zrobić stelaż na legarach drewnianych ale ustawianych na regulowanych stopkach. Można wykorzystać stopki do tarasów ale koniecznie z podkładkami z gumy np. http://www.profilwood.com.pl/produkty/sihga-mocowania/justifix-akcesoria-montazowe-tarasy-sprzeda,2,186

Istnieją typowe nogi do regulacji legarów w pomieszczeniach już podkładkami, http://www.bowade.at/catStep.php a tu można zobaczyć zasadę montażu

Wówczas pomiędzy legary układa się wełnę mineralną ROCKSONIC SUPER.

Catstep_349.jpg

sposób dobry. Wydaje mi się być kosztowniejszy, niż keramzyt i płyty OSB pióro wpust. Łączenia płyt klejone ze sobą. Taką zabudowę wykonałem w butiku w Monachium na powierzchni 120m2.Tam był perlite pod płyty OSB. Na płyty OSB parkiet i deski warstwowe.