Milun 24.02.2017 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Witam,Jestem na etapie wyboru okien do domu. W zasadzie mam same drzwi tarasowe, okna w kolorze antracyt , większość od południa - południowego zachoduwymiary ; 180,150,100 x 240cm , HS 450x240cm , okno narożne fix 160/240 x240 cm Skonfigurowałem i wyceniłem ; Oknoplast winergetic standard ( Veka soft line 82) Vetrex V 82 ( Veka soft line 82)Adams sl82 ( Veka soft line 82)Adams Passiv-line PLUS ( aluplast 8000+wkładki termiczne) Oknostyl (schuco living md ) Wszystkie firmy uzyskują podobny Uw na poziomie 0,8 Najdroższe okna od najtańszych dzieli ok 10000zł!Najbardziej atrakcyjne cenowo są Adams sl 82 i Oknostyl, potem Vetrx v82 , Adams Passiv-line PLUS a najdroższy Oknoplast... Co wybrać? z góry dziękuję za pomoc Edytowane 25 Lutego 2017 przez Milun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.02.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Podałeś nazwy modeli. Zakładam że z każdej z firm jest wycenione zbliżony funkcyjne zestaw... ale ta rozpiętość wskazuje, że muszą być dość istotne różnice o których nie wiesz - a tkwią pewnie w zakresie wyposażenia, montażu itp...Doradzanie na podstawie tych szczątkowych informacji może być kierowane tylko sympatiami i ogólnym uznaniem dla firmy. Na takie pytanie krótką odpowiedziałbym tak "wybierz Wykonawcę, który ma najlepsze opinie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 26.02.2017 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Dziękuję za odzew Zrobiłem jedno szczegółowe zestawienie okien z wymiarami i z opisem wyposażenia - pakiet szybowy U= 0,5 - ciepła ramka - zgrzew na nitkę - okno narożne - FIX+drzwi 90cm na stronie 240cm - okleina gładka / piaskowana jak najbardziej zbliżona do ral 7016 ( wg występowania w ofercie danego producenta) - na tym etapie w wycenie nie miały być uwzględnione poszerzenia dolne oraz wszelkie zimowe rabaty bo w chwili zamówienia nie będą obowiązywały poniżej zestawienie na podstawie jednego okna.. ] Wszyscy wycenili więc raczej to samo. Nie potrafię rozszyfrować tych literek przy opisach pakietów szybowych. O co mogę jeszcze zapytać producentów? Nie podałem ilości sztuk w zestawieniu ale montaż u wszystkich wyszedł ok 6000-7000 zł Opinie? Na temat każdego producentasą setki wpisów i wszyscy w zasadzie uwielbiani jak i trolowani... Na temat oknoplastu vetrexu adamsa poczytałem na forum.. Na temat oknostylu który mi się najbardziej podoba, choć właśnie nie wiem czy słusznie , nie ma za dużo a tym bardziej na temat profilu living md - ma ktoś może te okna lub na tym profilu ? jakieś opinie? Na temat firm które mi te okna chcą sprzedać / montować - opinii klientów na ich stronach nie traktuje poważnie , w sieci o niektórych tez głucho choć chwalą się że działają od lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.02.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Myślałem o opiniach nt lokalnych przedstawicieli. Dobra marka to nie wszystko. Tak, Oknostyl ma swoją specyfikę - jest nielubiany przez innych producentów na profilach Schuco, bo sprzedaje te okna bardzo tanio a to - dla osób znających koszty produkkcji - jest podejrzane. Jeśli nie oszczędzają na oknie, to muszą na pozostałych kosztach. Schueco Living jest stosunkowo nowm profilem, więc opinii brak. Zalecenia dla starszych wersji mówiły o konieczności stosowania tzw "skrzydeł pośrednich" - czyli masywniejszych, bo tu wysokość przekracza 230cm. Oknoplast jako jedyny wycenił podzial 100+50cm i chyba z powodu sukłej szyby w mniejszym skrzydle musiał wrzucić grubszą szybę6mm (czemu tylko zewnętrzną to nie wiem - widocznie uważająże wystarczy) - to podnosi trochę ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 26.02.2017 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Przedstawiciele Oknoplast / vetrex u których wyceniałem okna mają dużo bardzo dobrych opinii .. O przedstawicielach Adamsa i Oknostylu nie mogę znaleźć nic a są na rynku długo i są najbardziej rzeczowi i nie próbują wciskać na siłe jakiś rozwiązań. Generalnie każdy przebija się, że lepiej montuje od innych, że stosuje lepsze materiały a to taką markę taśm a to że taśmy kleją klejem a nie samoprzylepne itd.. Co do oknostylu - czyli co? Warto brać ich pod uwagę ? Czy lepiej wybrać jakiegoś innego producenta / bardziej sprawdzony profil ? Znajomy zamówił te okna z oknostylu i niebawem będę mógł zobaczyć jak je montują, działają.. Tylko czy to coś mi powie? Teraz jak wspomniałeś o tych szybach to faktycznie są różnice; Oknoplast w porównaniu do innych w ogóle szlaleje z tymi szybami w takim oknie 150x240 to jedną daje 6mm a w 100x240 i mniejszych 4,3,3mm ?? Na HS Czy to jest ważne przy gabarytach moich okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milun 03.03.2017 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Myślałem, że TU rozwieje swoje wątpliwości dot wyboru okien albo chociaż dostanę konkretne wskazówki ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts