Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od nieruchomości

Eengi

Recommended Posts

Witajcie. Potrzebuje pomocy. Ostatnio dostałam od mamy działkę. U notariusza byłyśmy 16 lutego i niby wszystko miało być załatwione. Teraz dowiedziałam się , że jednak w ciągu dwóch tygodni musze ten fakt zgłosić w gminie w celu naliczenia podatku. Dostałam druk I-NRL i zaczęły się schody. Jak to wypełnić? Jest tam rubryka o numerze kw działki tylko ze ja żadnego numeru księgi wieczystej nue nam. Czy znajdzie się na forum jakaś dobra dysza, która pomoże mi to wypełnić i wyjaśni skąd takie dane mam wziąć? I jeszcze jedno po wizycie u notariusza dostałam tylko wypis aktu notarialnego. Czy jest jeszcze coś opróc tego co mmusiała bym załatwić. ? jakieś dokumenty. ? dodam że póki co nie zamierzam się jeszcze budować ewentualnie jakiś płot zrobić. Pomożecie. ? Z góry bardzo dziękuję.

Tak w akcie jest tylko numer działki. Była to działka odłączana od większej działki. Notariusz powiedział nam tylko że on do sądu wyśle pismo o założenie księgi wieczystej mojej działki tylko to potrw . A w gminie wymagają niby na juz. Dzwoniłam dziś do gminy i powiedzieli ze numer kw mam ewentualnie pominąć.

A co do innych papierów to po otrzymanej darowiznie jest cis co musze jeszcze załatwić opricz notariusza ? Czy posiadanie tylko wypisu aktu notarialnego wystarczy, czy musze wyciagnac jeszcze jakies dokumenty i posiadac je w domu? Przepraszam ale zupelnie tego nie kojarze, a notariusz niestety wylewny nue byl.