busy_beaver 24.02.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Planuję na wiosnę złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. Całość inwestycji podzieliłem sobie na 3 etapy (chciałbym w dużej mierze budować systemem gospodarczym) W tym roku chciałbym wybudować garaż murowany, który w przyszłości będzie połączony z domem drewnianą wiatą. Garaż będzie mi służył jako magazyn na przyszłe materiały budowlane dla domu. W przyszłym roku chciałbym wylać fundamenty, zgromadzić potrzebne materiały. W 2019 chciałbym po spłacie działki rozpocząć budowę domu. Czy mogę prowadzić tak długo budowę, jak to wygląda z wpisami do dziennika ? Jak wygląda kwestia wynagrodzenia dla kierownika budowy, płacę za całość budowy, za rok, miesiąc, wpis ? Przepraszam, jeśli to głupie pytanie ale to mój pierwszy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 24.02.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Możesz budować ile chcesz z tym że niektóre projekty np przyłaczy maja ważność np 2 lub 3 lata i potem trzeba je robic od nowa. Głównym ograniczeniem będzie dla ciebie bank udzielający kredytu, w umowie będzie podana data ukończenia budowy, zwykle do 3 lat.Z KB umawiasz się jak chcesz. Większość bierze kase od wpisu do DB np 50zł i potem za powykonawczą 500 do 1000zł. Inni biorą za każdą wizytę na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Planuję na wiosnę złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. Całość inwestycji podzieliłem sobie na 3 etapy (chciałbym w dużej mierze budować systemem gospodarczym) W tym roku chciałbym wybudować garaż murowany, który w przyszłości będzie połączony z domem drewnianą wiatą. Garaż będzie mi służył jako magazyn na przyszłe materiały budowlane dla domu. W przyszłym roku chciałbym wylać fundamenty, zgromadzić potrzebne materiały. W 2019 chciałbym po spłacie działki rozpocząć budowę domu. Czy mogę prowadzić tak długo budowę, jak to wygląda z wpisami do dziennika ? Jak wygląda kwestia wynagrodzenia dla kierownika budowy, płacę za całość budowy, za rok, miesiąc, wpis ? Przepraszam, jeśli to głupie pytanie ale to mój pierwszy dom Kierownik budowy zwykle bierze całą opłatę z góry, inaczej zdechł by z głodu. Najważniejsze abyś rozpoczął budowę w rok od wydania pozwolenia. Górna granica nie jest określona, innymi słowy budujesz tak długo ...aż wybudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 24.02.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zazwyczaj z góry? Żaden KB którego znam i o którym słyszałem nie chciał kasy z góry za nadzór nad budową domu.Przy takim podejściu to by brał 2 tyś na wstępie i tyle go zobaczysz na budowie. Może z łaski wbije kilka pieczątek i przyjedzie raz zobaczyc czy w ogóle dom stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.02.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Najdłużej budował dom mój wujek 28 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 24.02.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Od momentu uzyskania ostatecznej decyzji PnB trzeba zacząć budowę w ciągu 3 lat i wpisy w DB nie mogą mieć przerwy też dłuższej niż 3 lata.Pod tymi warunkami możesz budować jak długo chcesz. KB bierze za etap lub za wizytę, u mnie brał za etap nie spotkałam się że całość przed nikt ze znajomych też nie płacił z góry. Edit przyłącz to inne terminy więc nie warto np gazu robić w tym przypadku na jednym pozwoleniu z budynkiem. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Bejaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.02.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zazwyczaj z góry? Żaden KB którego znam i o którym słyszałem nie chciał kasy z góry za nadzór nad budową domu. Przy takim podejściu to by brał 2 tyś na wstępie i tyle go zobaczysz na budowie. Może z łaski wbije kilka pieczątek i przyjedzie raz zobaczyc czy w ogóle dom stoi.[/quote Chyba w Twoich stronach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 25.02.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Poważnie zapłaciłeś swojemu KB z góry? to troche smieszne i troche straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 25.02.2017 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedź i przybliżenie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.02.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Poważnie zapłaciłeś swojemu KB z góry? to troche smieszne i troche straszne. A na miejscu kierbuda chciałbyś czekać na kasę, aż ktoś łaskawie się wybuduje? To może trwać kilka lat. Ja zapłaciłem z góry a on na budowie był wiele razy sam od siebie i na każde moje wezwanie. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale jeśli dziwisz się mojemu zachowaniu, to u Ciebie jest dziwnie, bardzo dziwnie. Ja z Wielkopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 25.02.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Przecież to fucha jak każda inna w budowlance. Płaci sie za kolejne wykonane etapy. Tak jak murarzowi, dekarzowi, kafelkarzowi... Im też płaciłeś z góry bo nie chcieli łaskawie czekać aż skończą etap budowy? Nie ma znaczenia lokalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Przecież to fucha jak każda inna w budowlance. Płaci sie za kolejne wykonane etapy. Tak jak murarzowi, dekarzowi, kafelkarzowi... Im też płaciłeś z góry bo nie chcieli łaskawie czekać aż skończą etap budowy? Nie ma znaczenia lokalizacja Nie rozumiemy się. Ja o kozie, Ty o wozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.02.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Przecież to fucha jak każda inna w budowlance. Płaci sie za kolejne wykonane etapy. Tak jak murarzowi, dekarzowi, kafelkarzowi... Im też płaciłeś z góry bo nie chcieli łaskawie czekać aż skończą etap budowy? Nie ma znaczenia lokalizacja 100% racji. Rzadko słychać by ktos chciał zapłacić z góry za całą robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.02.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 100% racji. Rzadko słychać by ktos chciał zapłacić z góry za całą robote. Źyczę Ci żebyś był kierownikiem budowy i czekał na kasę po kilka lat. Rura by Ci zmiękła szybko. Uprzedzam, ja kierbudem nie jestem, lecz ich rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.02.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Źyczę Ci żebyś był kierownikiem budowy i czekał na kasę po kilka lat. Rura by Ci zmiękła szybko. Uprzedzam, ja kierbudem nie jestem, lecz ich rozumiem. Nie muszę walić głową w mur by wiedzieć co się stanie. Masz ochotę płacić za całość z góry ok, twoja sprawa. Ja płacę za to to zostało wykonane. Tak samo traktuje swoich klientów. Jakoś nie wyobrażam sobie bym brał kasę za coś czego nie zrobilem i może nie uda mi się zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts