Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec gazowy - PILNE

Arek.G

Recommended Posts

Cześć.

Deweloper podesłał mi 2 piece które zamierza zamontować w mieszkaniu.

Mieszkanie 65m2, ogrzewanie podłogowe, wanna

1. Saunier Duval (dopłata 1000)

Kocioł gazowy THEMA CONDENS F 25 moc: 5,4-19,6 kW (c.o.) 5,1-25,5 kW (c.w.u.)

https://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/search-result-page-128731.pl_pl.html?q=THEMA+CONDENS+F+25

2. TERMET

http://www.termet.com.pl/produkt/ecocondens-silver-nowosc/66

KOC.KON 2F ECOCONDEN S SILVER 20 KW

• 7 lat Gwarancji Zgodnie z Warunkami Gwarancji

• dodatkowa izolacja dźwiękochłonna zapewniająca wysoki komfort akustyczny

(zaledwie 48dB)

• system komunikacji EASY REMOTE – zdalne sterowanie wszystkimi parametrami kotła

z pozycji regulatora pokojowego

• kompaktowy wymiennik o wysokiej sprawności - obudowa wykonana z aluminium, wymiennik w postaci pojedynczej wężownicy wykonanej ze stali nierdzewnej

• wysokoefektywna pompa obiegowa (EEI≤0,23) z automatycznym odpowietrznikiem

• łatwy w obsłudze panel sterowania

• szeroki zakres modulacji (już od 12% mocy maksymalnej), który umożliwia dostosowanie mocy kotła do aktualnego zapotrzebowania na ciepło

• bardzo wysoki komfort c.w.u. przy Δt 30°C nawet do 19 l/min

• wentylator z płynną regulacją obrotów, sterowany elektronicznie

• niska emisja NOx (klasa 5)

• kompletny system zabezpieczeń

• możliwość zoptymalizowanego zarządzania pracą kotła dzięki współpracy z regulatorem temperatury pomieszczeń

Co Wy na to? Proszę o szybką odpowiedź.

Dziękuje i pozdrawiam

Bierz Termet. Produkowany w Polsce na najlepszych zachodnich podzespołach. Robiony taniej i lepiej niż konkurencja a i serwis sporo tańszy później...

Potwierdzam , u mnie termet staruszek grzeje już 22 lata bezawaryjnie i bezserwisowo bo konstrukcja prosta, obecne są pewnie bardziej skomplikowane ale miejmy nadzieje że choc w połowie tak trwałe.

@janusz_21

Do kotłów serii Gold Plus, czyli bądź co bądź najwyższych modeli możesz podłączyć jedynie prosty sterownik typu włącz/wyłącz. Zapomnij o jakimkolwiek mądrzejszym sterowaniu kotłem typu:

- ustawienie temperatury CO - NIE MA

- ustawienie temperatury CWU - NIE MA

- ustawianie parametrów kotła - NIE MA

Sorry, ale nie tak sobie wyobrażam sterownik do kotła. Bo poza tym kocioł jest fajnie wykonany i nie ma się do czego przyczepić.

Jeśli chodzi o kotły Silver, to tu z kolei praktycznie nic nie ustawisz na kotle, ale sterownik Easy Remote obsługujący protokół komunikacji Open Therm jest nawet niezły. W dalszym ciągu brakuje mi np. ustawiania prędkości pompy czy nachylenia krzywej grzewczej.

Przejrzałem pobieżnie instrukcję Gold i na str 19 jest mowa o zmianie nastaw temp cwu i co jeszcze nie doczytałem o nastawach krzywej chociaż na forum Elektroda ludzie piszą o takich nastawach z zaznaczeniem, że dokonuje ich serwisant. Pytanie dlaczego nie ja?

Proszę wyjaśnij co masz na myśli. Mój serwisant wspominał o pompie (teraz nie pamiętam czy miał na myśli kotłową czy przy sprzęgle) że mają regulację elektroniczną prędkości.

@janusz_21

Do kotłów serii Gold Plus, czyli bądź co bądź najwyższych modeli możesz podłączyć jedynie prosty sterownik typu włącz/wyłącz. Zapomnij o jakimkolwiek mądrzejszym sterowaniu kotłem typu:

- ustawienie temperatury CO - NIE MA

- ustawienie temperatury CWU - NIE MA

- ustawianie parametrów kotła - NIE MA

Sorry, ale nie tak sobie wyobrażam sterownik do kotła. Bo poza tym kocioł jest fajnie wykonany i nie ma się do czego przyczepić.

Jeśli chodzi o kotły Silver, to tu z kolei praktycznie nic nie ustawisz na kotle, ale sterownik Easy Remote obsługujący protokół komunikacji Open Therm jest nawet niezły. W dalszym ciągu brakuje mi np. ustawiania prędkości pompy czy nachylenia krzywej grzewczej.

ja widze że pogodówke ma, obroty pompy tez ustawisz, w instrukcji do gold plus jest opisane ze parametrem ustawiasz delte t

na ogrzewaniu

Przejrzałem pobieżnie instrukcję Gold i na str 19 jest mowa o zmianie nastaw temp cwu i co jeszcze nie doczytałem o nastawach krzywej chociaż na forum Elektroda ludzie piszą o takich nastawach z zaznaczeniem, że dokonuje ich serwisant. Pytanie dlaczego nie ja?

Proszę wyjaśnij co masz na myśli. Mój serwisant wspominał o pompie (teraz nie pamiętam czy miał na myśli kotłową czy przy sprzęgle) że mają regulację elektroniczną prędkości.

ja widze że pogodówke ma, obroty pompy tez ustawisz, w instrukcji do gold plus jest opisane ze parametrem ustawiasz delte t

na ogrzewaniu

Ok, być może niedokładnie napisałem. Chodzi mi o możliwości sterownika pokojowego. Standardem powinna być możliwość zmiany nastaw kotła bez konieczności pójścia do kotłowni, czy korekta krzywej grzewczej ze względu na faktyczną temperaturę w pomieszczeniu.

jedno wielkie oszustwo

m=19 l/min to 0,317 l/s

zgodnie ze wzorem na moc

Q= m * cp * Δt

a więc

Q= 0,317 *4,19 * 30

Q= 39,85 kW

a kocioł ma ledwie 20kW....

znaczy że nie będzie 19l/min a ledwie 10l/min...

@pegaziatko fachowo policzone :)

Na stronie producenta wszystko jest dobrze rozpisane http://www.termet.com.pl/produkt/ecocondens-silver-nowosc/67 i tak 20 kW ma 12L/min, 25kW ma 14L/min, a 35kW ma 19L/min. Także to musiał kolega @Arek.G wkleić jakiś marketingowy tekst.

Edytowane przez teres

• 1 month później...
Wtam. Podepnę się pod temat. Wybrałem sobie kocioł Wolf CGB2 14kw, ale ostatnio kolega polecił mi żeby zamontować Termet, który będzie tańszy w zakupie i dużo tańczy w serwisowaniu, a też bardzo dobry. Poradźcie co zrobić. Podobno Wolf ma bardzo drogi serwis. Czy warto dopłacić za tego Wolfa?

Wtam. Podepnę się pod temat. Wybrałem sobie kocioł Wolf CGB2 14kw, ale ostatnio kolega polecił mi żeby zamontować Termet, który będzie tańszy w zakupie i dużo tańczy w serwisowaniu, a też bardzo dobry. Poradźcie co zrobić. Podobno Wolf ma bardzo drogi serwis. Czy warto dopłacić za tego Wolfa?

Tylko nie wolf .

Możesz wyjaśnić dlaczego nie Wolf ? Mój olejak Wolfa ma 31 lat i ciągle chodzi, dlatego sugerowałem się tą firmą. Fakt, że nic nie można wyczytać o tym piecu CGB2, żadnych opinii. Tylko strona producenta podaje jaka to nowoczesna konstrukcja.

Proponuję zobaczyć różnice w konstrukcji tych kotłów .

W Polsce w każdym garażu można wyprodukować kocioł olejowy . Ale kocioł gazowy kondensacyjny udało sie tylko w Termecie.

W Wolfie wymiennik jest nie do wyczyszczenia . Dostępny jest w jakiś 30 % jego powierzchni.

Oczywiście można mówić ,że teraz wiele zmieniono bo pomalowano go polimerem . Ale czyszczenie jest jeszcze trudniejsze .

Wierz mi serwisowałem kilka sztuk .

Ja nic z tego nie mam czy go kupisz czy nie .

Ja polecam prosty i tani ACV compakt ,ale on nie ma pogodówki .

Fajne Vajlanty ,a le jest też tani i fajny kociołek firmy Bretie ,ale z wymiennikiem stalowym .

Ja wszystkim odradzam Bretie z wymiennikiem alu krzemowym ( były fatalne ) ale te stalowe chyba dobre .Mam dobre opinie.

Ale Wolf to same kłopoty

Proponuję zobaczyć różnice w konstrukcji tych kotłów .

W Polsce w każdym garażu można wyprodukować kocioł olejowy . Ale kocioł gazowy kondensacyjny udało sie tylko w Termecie.

W Wolfie wymiennik jest nie do wyczyszczenia . Dostępny jest w jakiś 30 % jego powierzchni.

Oczywiście można mówić ,że teraz wiele zmieniono bo pomalowano go polimerem . Ale czyszczenie jest jeszcze trudniejsze .

Wierz mi serwisowałem kilka sztuk .

Ja nic z tego nie mam czy go kupisz czy nie .

Ja polecam prosty i tani ACV compakt ,ale on nie ma pogodówki .

Fajne Vajlanty ,a le jest też tani i fajny kociołek firmy Bretie ,ale z wymiennikiem stalowym .

Ja wszystkim odradzam Bretie z wymiennikiem alu krzemowym ( były fatalne ) ale te stalowe chyba dobre .Mam dobre opinie.

Ale Wolf to same kłopoty

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Muszę spojrzeć jak cenowo kształtują się te Vajlanty. Możesz coś powiedzieć o Immergazie? Wchodziłem na opinie o ACV, ale mało kto pisze o nim pozytywnie( chodzi o użytkowników)