Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia sciekow czy to normalne?

Bert budowniczy

Recommended Posts

Mam juz okolo 2 lat przydomowa oczyszczlnie sciekow z tunelami grafa jest przewymiarowana na 5_6 osob a uzytkuja ja 3osoby ostatnio zaobserwowalen ze poziom sciekow w tunelach dzwignal sie na okolo 15cm czy to normalne ?

W sumie to nie jest normalne, ale z drugiej strony nie należy od razu wpadać w panikę.

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem, że masz tunele na 5-6 osób - opisz układ swojej oczyszczalni, to będzie łatwiej :)

Obecnie mamy ekstremalne warunki pogodowe do testowania oczyszczalni wraz z odprowadzeniem. U mojego klienta, poziom wody gruntowej podniósł się teraz z 1,3m ppt na 0,3m ppt, lecz nasyp, który mu wykonałem za oczyszczalnią dał radę - uffff :).

Podany przykład ma zilustrować jak może się zmienić lustro wód gruntowych. Jeżeli do tej pory wszystko Ci działało, to widocznie grunt nasączył się już wodą i spadła jego chłonność lub podniósł się poziom wód gruntowych. Na oba przypadki nie ma rady i trzeba po prostu obserwować co się dalej dzieje. Jeżeli woda w tunelach będzie się dalej podnosić, to będzie duży problem. Jeżeli już się nie podniesie, a w kolejne dni opadnie, to Ci się udało :). W przypadku powtarzania się takiego zjawiska po każdych opadach, czy roztopach to i tak trzeba będzie zbierać na przepompownię ścieków oczyszczonych i w konsekwencji podniesienie poziomu odprowadzenia ( tuneli lub drenażu ).

Ile masz tych tuneli Grafa? Co dla Ciebie znaczy, że jest przewymiarowana?

Mam juz okolo 2 lat przydomowa oczyszczlnie sciekow z tunelami grafa jest przewymiarowana na 5_6 osob a uzytkuja ja 3osoby ostatnio zaobserwowalen ze poziom sciekow w tunelach dzwignal sie na okolo 15cm czy to normalne ?