Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na węgiel - podłogówka + grzejniki

kurtz

Recommended Posts

Czy można zainstalować w jednej części domu podłogówkę a w drugiej grzejniki i zasilać to kotłem na paliwo stałe (ekogroszek)?

Jak wykonać jednocześnie instalację wysoko i nisko temperaturową?

Dodam, że podłogówka byłaby w nowej części domu z dobra izolacja a grzejniki w części słabo ocieplonej. Czy takie rozwiązanie umożliwi sensowną regulację temperatury w domu? Wykonać się pewnie jakoś da, tylko się obawiam, czy da się tym sensownie sterować, żeby nie było, że w nowej części będzie cały czas za gorąco a w starej za zimno.

Gość Konto usunięte_1*
bez najmniejszego problemu , tylko do rozdzielacza musisz dokupić grupę pompowo mieszającą 7-8 stówek i działa jak lala , ustawiasz na zaworze czterodrogowym ile chcesz od 25 do 55 stopni wg uznania

Gość Konto usunięte_1*
ale na pozostałe grzejniki pójdzie mi np. 70stopni?

oczywiście , rura odpowiedniej grubości i z tej rury wali ciepło na grzejniki a z odgałęzienia idzie na rozdzielacz i w nim ustawiasz tmp jaka ci pasuje

ja mam takie rozwiązanie i działa wyśmienicie, podłączasz do rozdzielacza i gitara http://www.ferro.pl/termostatyczna-mieszajaca-grupa-pompowa-do-ogrzewania-podlogowego-gm40.html

Pewnie, że możesz - choć ja jeszcze z tego nie korzystałem, przy dobrze dobranym/wyliczonym rozstawie rurek Ogrzewania Podłogowego nie ma takiej potrzeby, co najwyżej przy dużych mrozach zwiększam temp zasilania rozdzielacza OP. Temperatury w poszczególnych pomieszczeniach zróżnicować najprościej zmianą przepływu w danej pętli (koniecznie kup rozdzielacz z rotametrami-przezroczyste wskaźniki przepływu z regulacją).

W wersji dla wymagających możesz też założyć elektrozawory na belce powrotnej rozdzielacza OP i podłączyć je do termostatów pokojowych - nie zapomnij w takim wypadku o odpowiednim okablowaniu, są też wersje bezprzewodowe ale będą droższe.

Dla regulacji temperatury w pomieszczeniu polecam przewodowy System KAN-therm BASIC+.

http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/automatyka_sterujaca_kan_therm/basic_sterujaca_automatyka_przewodowa.html

Kompletny system to listwa sterująca, siłowniki oraz termostaty.

Listwa w standardzie posiada tzw. moduł pompowy, do którego wpinamy zasilanie pompy obiegowej ogrzewania podłogowego. W przypadku gdy we wszystkich pomieszczeniach zostanie uzyskana wymagana temperatura (siłowniki wszystkie zamkną się) moduł automatycznie odetnie zasilanie pompy - gdy chociaż jeden siłownik się otworzy (potrzeba grzania) wówczas moduł uruchomi pompę.

Tym sposobem nie ma potrzeby ciągłej pracy pompy ogrzewania podłogowego.

Termostaty pokojowe do podłączenia do listwy sterującej wymagają przewodu min. 3-żyłowego o przekroju 0,75 - 1,5 mm2.

osobiście polecam założenie przewodu 5-żyłowego, w przyszłości może będzie chęć zmiany termostatu na bardziej zaawansowany - instalacje elektryczna będzie już gotowa.