KotKapiszon 24.02.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Cześć!Szukam pomocy przy wyborze sposobu ocieplenia stropu. Chcę oddzielić część parterową od strychu - strych będzie tylko na graty, nie będzie mieszkalny.Natomiast cały parter będzie mieszkalny. I teraz mam problem bo nie wiem:Czy ocieplać strop?Ewentualnie czym ocieplić strop? Styropian, wełna?A może ocieplić dach od wewnątrz? Jak odizolować te dwie kondygnacje? Mam taki projekt:https://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/2850/projekt-domu-babie-lato-bis Powierzchni do ocieplenia jest około 200 m2. Jak to wyjdzie kosztowo? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 25.02.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 izolacja stropu to mniej m2 i to raczej najlepsze wyjscie jeśli strych nie ogrzewany, najtaniej styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotKapiszon 26.02.2017 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ile cm tego styropianu położyć? I co później dać na ten styropian? Wylewkę z miksokreta? Jakie są możliwości? Wolałbym czymś lekkim, żeby nie obciążać stropu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 26.02.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Stosując miękkie płyty (np. SUPERROCK) ze skalnej wełny mineralnej możesz je ułożyć pomiędzy drewniane belki. Dobrze docieplony strop to przynajmniej warstwa termoizolacji o grubości 30 cm. Legary drewniane można zamocować do rozłożonych bloczków z betonu komórkowego, a na górę rozłożyć deski lub płytę OSB. Są dostępne lekkie bloczki o lambdzie mniejszej niż drewno np. λ = 0,110 W/mK więc z tego względu lepiej jest ułożyć legary na takich słupkach niż wykonywać układ krzyżowy z legarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciexior 28.02.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 zajrzyj najpierw do raportów GUNB - producenci ociepleń i izolacji nas oszukują!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts