Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik/ Wymiennik c.w.u - na wodę

trais

Recommended Posts

Witajcie,

Potrzebuję wybrać odpowiedni cena/jakoś zasobnik na ciepłą wodę bez grzałki elektrycznej. Piec gazowy jednofunkcyjny o wydajności 25-26kW (rozpatruje dwa modele). Do tego potrzebuje dobry (klasa energetyczna, wydajność, powierzchnia i pojemność wężownicy oraz materiał z którego jest wykonany).

W domu mam 3 łazienki (prysznic z deszczownicą x2, wanna x1, umywalkix3 + kuchnia). Planowałem zbiornik 150L, ale po rozmowie z kilkoma osobami z firm produkujących zasobniki powiedzieli że min 200L a najlepiej 300L. Z miejscem nie mam problemu. Jak wiekszy zasobnik to rzadziej się piec włącza i lepiej.

Wybrałem kilka modeli. Czy możecie pomóc mi w wyborze:

https://galmet.com.pl/pl/produkt/tower - (SGW-S 300L) z pianką 70mm klasa B

http://www.biawar.com.pl/podgrzewacze-wody/zasobniki-c-w-u-pionowe/zasobniki-mega-z-w%C4%99%C5%BCownic%C4%85 - W - E 300.81.

http://www.kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/sw-i-swz-termo-max.html -SW-300 TERMO MAX

Dziękuję

Ilośc łazienek nie ma wpływu na ilość potrzebnej ciepłej wody - dopóki nie otwierasz pensjonatu. Zużycie CWU wynika głównie z wielkości rodziny, potrzeb i przyzwyczajeń.

Zbiornik 150l spokojnie wystarczy.

Nie bardzo tez rozumiem po co tak wielka moc kotła. Lepiej moc kotła większa niż mniejsza, szczególnie - dolny próg pracy np 2kW potrzebny

Zaś bojlerów galmet nie polecam, lepiej kupić coś firmowego np Buderus, a nawet Biawar/Nibe

Edytowane przez Adam626

Piec mam dobry wybrany od 2kW do 25 lub 26kW.

Wlasnie viessmann albo buderus podobno nie ma dobrych zasobnikow. Najlepsze z nierdzewki ale drogie. Potem wybieram malowane emalia na mokro sa najlepsze pod wzgledem ochrony przed korozja.

Biawar robi wedlug mnie dobre zasobniki tak samo jak kospel.

Już widze tych użytkowników od "desczowni" którzy wode wybierają w 15 min:)

Realia są takie że większość dusigroszy trzyma wodę na 40C w bojlerze "bo im wystarcza". A prawda jest taka że skąpią na CWU i na gaz, ale w deszczowni to oni przy kąpieli 200l na jedną kąpiel zużyją:)

Zawsze majster będzie polecał za duży kocioł i za duży bojler. Bo najbezpieczniej dla niego - wody i ciepła nie zabraknie. Natomiast majstry którzy instalują hydraulikę ekonomię użytkowania mają w nosie. A użytkownicy potem siedzą w zimnym a CWU mają w temperaturze takiej ze mozna iść pod prysznic bez mieszania z zimną.

Wiadomo że im bojler większy tym wygoda użytkowania większa. Nawet koszty użytkowania jakoś znacząco większe nie będą. Ale czasami szkoda miejsca na takie wielkie bojlery. Z drugiej strony jak ludzie bufory wstawiają po 2000l to czym jest bojler 300l.

Wygoda bedzie lespza;)

Edytowane przez Adam626