admiralbar 25.02.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Czesc, zastanawiam sie nad pokryciem dachu 2-spaowego 320m2 na moim domku - front widać na fotce. Sporo metrow wiec jak mozna sie domyslic trzeba ciac koszty. Na wiazarach bedzie deskowanie + papa i teraz jest kilka mozliwosci : 1. Czekam na lepsze czasy i klade dach. cementowa, zamiast dachowek szczytowych ( w sumie 40mb) daje obrobki z blachy, gasiory na kalenicy (ok 21mb) zostaja cementowe. Pokrycie kompletne ok 23-24 tys + ok 12-13 tys robocizna 2. Klade blache po calosci - robocizna wtedy darmowa bo zrobie to z tesciem majacym pojecie o robocie. Dachowka w tym przypadku odpada z racji ciezaru - to prawie 15 ton do wrzucenia na dach. Pokrycie ok 22-23 tys, robocizna 0 zl. 3. Gont - ale temat krycia powroci za 15 lat. Co byscie doradzili ? Edytowane 25 Lutego 2017 przez admiralbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2017 Dachówka. Koszt nie wiele większy od dobrej balchodachówki (sam to napisałeś). Przy blachodachówce temat krycia powróci za 20~25 lat a może szybciej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.kaminski 30.03.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wyceń sobie jeszcze ceramikę, ale weź pod uwagę tylko "duże" rodzaje dachówek (np. Alegra ma tylko 9 dachówek w metrze kwadratowym). Gont i blacha odpadają ze względu na niską trwałość i słabą akustykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian0303 02.04.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Najlepszym wyborem mimo wszystko będzie dachówka. Szczególnie w tym okresie, gdzie porządna blachodachówka wychodzi drożej od dachówki cementowej. W brew pozorom niektóre ceramiczne też można dostać w dobrej cenie, a jeśli firma sprzeda dach na 8%, to też coś oszczędzisz. Porównaj sobie np dachówkę Innovo 10 Bogena, lub Titanię Creatona. Ewentualnie możesz położyć cementową (większość ma długość krycia 31-34,5cm), a za kilkanaście lat robisz przekładkę na ceramikę (łaty, kontrłaty, rynny, obróbki i papa zostają jeśli wszystko było zrobione zgodnie ze sztuką) i bierzesz małą dachówkę na tyn rozstaw, np Innovo 12/Alegra 12, która ma długość krycia 33-36 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Jeżeli możesz sobie pozwolić to zdecydowanie dachówka. PS. w czasie w którym zamierzałeś z teściem kłaść blachodachówkę wykonaj inne prace - to co zaoszczędzisz - przeznacz na dekarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 08.04.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Witam. Mam podobny dylemat a dach 300m2. Czy dachówka cementowa w dzisiejszych czasach jest dobra i warto ją kłaść? Podobno trwałość porównywalna z ceramiczną a jak pod względem estetycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 08.04.2017 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Cerazmika wychodzi jednak drogo i na moim dachu nie biorę jej pod uwagę. Ostatnio drożeje blacha, dostałem wyceny takie, że wychodzi bardzo podobnie co cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.04.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 Poszukaj czasem są promocje. Jeżeli nie masz kasy na ceramikę, lepsza dobra betonowa niż blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D0ti_01 09.04.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja mam trochę inne pytanie, co powiecie na dachówkę kompozytową? Dach dwuspadowy prosty ok 250 m2 z dwoma "giblami" . Cena ok 40/m2 brutto? Warto? Dziękuję za odpowiedzi Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez D0ti_01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.04.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Jak pisze tak "tłusto" to od razu widać wszystkie błędy. Pisz normalnie i poprawnie. Wracając do meritum to jak ma atesty to można spróbować. W tej cenie kupisz pewnie Robena. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 04.05.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 (edytowane) Czesc, zastanawiam sie nad pokryciem dachu 2-spaowego 320m2 na moim domku - front widać na fotce. Sporo metrow wiec jak mozna sie domyslic trzeba ciac koszty. Na wiazarach bedzie deskowanie + papa i teraz jest kilka mozliwosci : 1. Czekam na lepsze czasy i klade dach. cementowa, zamiast dachowek szczytowych ( w sumie 40mb) daje obrobki z blachy, gasiory na kalenicy (ok 21mb) zostaja cementowe. Pokrycie kompletne ok 23-24 tys + ok 12-13 tys robocizna 2. Klade blache po calosci - robocizna wtedy darmowa bo zrobie to z tesciem majacym pojecie o robocie. Dachowka w tym przypadku odpada z racji ciezaru - to prawie 15 ton do wrzucenia na dach. Pokrycie ok 22-23 tys, robocizna 0 zl. 3. Gont - ale temat krycia powroci za 15 lat. Co byscie doradzili ? Opowiem się za 3cią opcja, taka praca. Pomimo wszystko może być to bardzo ładne w wyglądzie. No i cenowo nieporównywalnie lepiej. Etyka Forum taka, że po więcej info proszę pisać do mnie. Edytowane 4 Maja 2017 przez Gontowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 ... No i cenowo nieporównywalnie lepiej... Lepiej od czego? Pokrycie z gontu bitumicznego to najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.05.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Lepiej od czego? Pokrycie z gontu bitumicznego to najdroższe pokrycie w relacji cena - żywotność. Pozdrawiam. Lepiej od dachówki ceramicznej. Żywotność dyskusyjna,ale to omówmy. Czy Pan gotów z grubsza ocenić przedstawiony dach w 'polecanym' pokryciu? Obliczę go w gontach bitumicznych które osobiście sprzedaję, zobaczmy na liczbach... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.05.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Cóż, moje obliczenie.320 m.kw gontu będzie Panu kosztowało od 4500 (kupiony w promocji marketu lub Allegro) poprzez 10600 u mnie z 'wymiatającym' wzorem aż do 15000 to co sprowadzają poprzez pół-globu ze Stanów. Może coś droższego... Ceny brutto bez rabatów.Do tego wentylacja w kalenicy 2400 (cena detaliczna 60 zł na wskazane 40 m.b)80 m.b. startowego oraz 40 m.b. kalenicy w mojej droższej opcji to 2400 razem 320 warstwy podkładowej (ależ Pan jej nie liczy przy innych pokryciach... bo już papa położona do wiadomości cóż 8 zeta z m +15% na zakładki... 3100 grubo).transport 320 m.kw gontu oraz dodatków to 450 do 900 zł (3-5 palet do dostarczenia razem ze wszystkim w zależności od rodzaju gontów).No i gwoździe c.a. 25 kg, 500 zł powinno wystarczyć? Podsumowanie: polecane 'ładne' rozwiązanie za materiał 14100 =10600+2400+600 (transport)+500. Bez rabatów wszystko. Gwarancja producenta w zależności od stanu podkładowej papy. O robociznę decyduje Pan. Z opcją 'budżetową' w promocji marketu z marną gwarancją 2 lata nawet 8100. Tamte z mega gwarancjami oraz na zlecenie sprowadzane z Teksasu góra 18600. Pytania o 'cenowo lepiej' jeszcze są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.05.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Oczywiście, że są pytania bo tego gontu nie montuje się w powietrzu tylko podkładzie np. OSB grubości minimum 18 mm pióro-wpust i też gwoździe. No i żywotność to około 20 lat te dobre. Nie ma żadnego porównania z dachówką. I żeby było jasne nie jestem przeciwnikiem gontu bitumicznego bo swój dach też mam pokryty gontem. Żywotność mojego dobiega już końca i muszę zdecydować co dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 05.05.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Oczywiście, że są pytania bo tego gontu nie montuje się w powietrzu tylko podkładzie np. OSB grubości minimum 18 mm pióro-wpust i też gwoździe. No i żywotność to około 20 lat te dobre. Nie ma żadnego porównania z dachówką. I żeby było jasne nie jestem przeciwnikiem gontu bitumicznego bo swój dach też mam pokryty gontem. Żywotność mojego dobiega już końca i muszę zdecydować co dalej. Pozdrawiam. W pytaniu już zgłoszono że deskowanie oraz conieco papa są zrobione. Chętnie dostarczę ładny gont również na Pana dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 05.05.2017 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Poddasze chyba bez okien czyli raczej nie zamieszkałe ??? Więc ja bym przykrył blachodachówką . Pruszyńskiego można dostać za ok 25zł z gwarancją na 20 lat, taniej niż gont a wytrzyma dłużej. Po następne jak powiadasz przykryjesz sobie sam, i koszty ważne a dachu troche metrów jest.Ja swój przykrył bym blachą po lekka , ale mam zamieszkałe poddasze i w lecie bardziej się nagrzeje i będzie deszcz bardziej słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.05.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ...Chętnie dostarczę ładny gont również na Pana dach. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.kosiecki 10.05.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Czesc, zastanawiam sie nad pokryciem dachu 2-spaowego 320m2 na moim domku - front widać na fotce. Sporo metrow wiec jak mozna sie domyslic trzeba ciac koszty. Na wiazarach bedzie deskowanie + papa i teraz jest kilka mozliwosci : 1. Czekam na lepsze czasy i klade dach. cementowa, zamiast dachowek szczytowych ( w sumie 40mb) daje obrobki z blachy, gasiory na kalenicy (ok 21mb) zostaja cementowe. Pokrycie kompletne ok 23-24 tys + ok 12-13 tys robocizna 2. Klade blache po calosci - robocizna wtedy darmowa bo zrobie to z tesciem majacym pojecie o robocie. Dachowka w tym przypadku odpada z racji ciezaru - to prawie 15 ton do wrzucenia na dach. Pokrycie ok 22-23 tys, robocizna 0 zl. 3. Gont - ale temat krycia powroci za 15 lat. Co byscie doradzili ? Jeśli cena jest tu najważniejsza to zdecydowanie blacha. Gontów bitumicznych nie polecam bo są nietrwałe i bardzo często są zabrudzone po kilku latach - szczególnie przy obróbkach. Mech od północnej strony również się zdarza często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 18.05.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jeśli cena jest tu najważniejsza to zdecydowanie blacha. Gontów bitumicznych nie polecam bo są nietrwałe i bardzo często są zabrudzone po kilku latach - szczególnie przy obróbkach. Mech od północnej strony również się zdarza często. Założymy się! Gont już kilka miesięcy jest tańszy od blachy. Blachy nie polecam bo jest nietrwała i bardzo często jest pordzewiała po kilku latach - szczególnie przy obróbkach. Mocowania wkrętami od południowej strony również zaczynają przeciekać, zdarza się często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts