Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór dobrego styropianu pod podłogówkę i na elewację

daniel.w

Recommended Posts

Witam, proszę o opinię nt. funkcjonalności grafitowych styropianów pod podłogówkę i na elewację. Wg projektu mam 15 cm pod podłogówkę i 20cm na elewację. Co wybrać, żeby był nie za miękki i funkcjonalny? Jakie obserwacje z praktyki układania itp? Czy zawsze układa się 2-u warstwowo?

Ponadto jaki dobry ale antyakustyczny styropian na płytę na poddaszu??

Póki co przymierzam się do:

Swisspor EPS 031 LAMBDA MAX fasada -elewacja

Austrotherm EPS 031 FASSADA PREMIU -elewacja

Termo Organika Termonium Podłoga Styropian Grafitowy 031 -podłoga

Inne -co proponujecie?

Edytowane przez daniel.w

Cholera wie czy potrzebna.. wiekszosc sugeruje, ze musi byc EPS100. Mi w paru skladach tez mowili, ze przy 20cm ocieplenia EPS100..

fotohobby ma chyba 20cm grafitu z eps80 i jest wszystko ok.. ja tez stwierdzielm, ze bedzie wylewka i nie powinno sie nic stac i kupilem eps80 swisspora, a jak bedzie to zobaczymy, z pewnoscia nie bede sobie tym zaprzatal glowy.

Na elewacje wszyscy polecali mi austrotherma i taki tez kupilem

Dzięki, ale czy potrzebna aż tak wielka wytrzymałość? W końcu wylewka to jednak gruba całośc... -przemyślę

Ty masz parterówkę, ale może ktoś podpowie co z izolacją akustyczną o odp. twardości na piętro?

To nie jest jedna gruba całość, tylko pola poprzecinane dylatacjami.

Gość Konto usunięte_1*
ciekawe kto w mieszkaniu stawia przedmioty cięższe niż 1,8 tony na metr kwadratowy co to za pancerne mebla ? nawet jak by była obciążalność 1 tony/m2 to i tak by wystarczyło a to ma chyba najgorszy fasadowy styropian , jak się mylę to mnie poprawcie

Dzięki Panowie, co sądzicie ostatecznie o takim wyborze:

1. Pod podłogówkę: 15cm (5+10) Austrotherm EPS 031 DACH/PODŁOGA PREMIUM 80kPa -ok. 240 PLN/m3

2. Garaż - 10cm -Austrotherm EPS 036 100kPa -aż ok. 245 PLN/m3 !!

3. Podłoga na piętrze -Izolacja akustyczna 4 cm - co proponujecie sparwdzonego?

4. Izolacja poddasza 2x15cm Isover SuperMata 033 -ok. 24 PLN/m2

5. Elewacja 20cm: -Termo Organika Termonium Fasada Plus Styropian Grafitowy 031 vs. Austrotherm EPS 031 Fasada Styropian Grafitowy -ok. 225 PLN.m3

I co z izolacją akustyczną, macie jakiś dobre doświadczenia?

Dzięki Panowie, co sądzicie ostatecznie o takim wyborze:

1. Pod podłogówkę: 15cm (5+10) Austrotherm EPS 031 DACH/PODŁOGA PREMIUM 80kPa -ok. 240 PLN/m3

2. Garaż - 10cm -Austrotherm EPS 036 100kPa -aż ok. 245 PLN/m3 !!

3. Podłoga na piętrze -Izolacja akustyczna 4 cm - co proponujecie sparwdzonego?

4. Izolacja poddasza 2x15cm Isover SuperMata 033 -ok. 24 PLN/m2

5. Elewacja 20cm: -Termo Organika Termonium Fasada Plus Styropian Grafitowy 031 vs. Austrotherm EPS 031 Fasada Styropian Grafitowy -ok. 225 PLN.m3

I co z izolacją akustyczną, macie jakiś dobre doświadczenia?

no i pieknie :)

teraz jeszcze oferta ode mnie :) na przyklad:

Garaż - 10cm -Austrotherm EPS 036 100kPa -aż ok. 240 PLN/m3 !!

a co do izolacji akustycznej - welna steprock lub podobna, styro akustyczne to wg mnie totalna porazka.

wiec albo normalny podlogowy a nie miekki akustyk, albo welna pod wylewki

Mam podobne pytanie. Mam parterowy dom i chciałbym ocieplić strop na dachu mam blacho-dachówkę( około 340m2 )i obawiam się że będzie głośno. Położyć wełnę np 5cm i na to styropian 5+10 plus posadzka. czy to będzie miało rację bytu? wygłuszy strop i pod posadzkę będzie się nadawać?

a co do izolacji akustycznej - welna steprock lub podobna, styro akustyczne to wg mnie totalna porazka.

wiec albo normalny podlogowy a nie miekki akustyk, albo welna pod wylewki

1. Wełna ROCKWOOL STEPROCK HD/ HD4F, grub. 5 cm 38zł/m2= 760zł/m3

2. Styropian Termo Organika Superakustic Podłoga 150 zł/m3

Czy STEPROCK nie będzie za miękki i ta cena :o Jaka jest różnica tłumienia dB dla tych 2 produktów?

po 1 - strasznie ktos Cie chce zloic na SteprockHD 5cm... cennikowo kosztuje 33,88 brutto/m2, spokojnie mozna kupic po 28 brutto m2 czyli 560 m3

po 2 - Superacoustic po 145 brutto/m3

Welna steprock jest duzo twardsza niz superacoustic.

No i przyszedł wykonawca -prosty gość i wyśmiał, że takiego modzenia to w życiu jeszcze nie widział i wg niego należy jak najbardziej unifikować i nie przepłacać:.

1. brać izolacje od jednego producenta -jeden transport, jeden termin, wszystko jednocześnie

2. nie pchać się w 031 bo to pzrereklamowane

3. nie bawić się w izolacje super akustyczne, które może coś tam poprawiają w dB, ale ze względu na ściśliwość nic nie warte zachodu, stąd propozycja żeby górę zrobić takim samym twardym styropianem jak dół

3. Ostatecznie powiedział, że jak sobie sam kupię te wymyślone akustyki to założy mi je ale nie ponosi odpowiedzialności uginania i ew. pęknięć wylewki

4. I rzeczywiście nawet w pobliskich składach budowlanych nie ma SteprockHD -tylko na zamówienie

I co Wy na to?

ja sie z ta opinia zgadzam prawie w 100% ale ...

Ty zapytales konkretnie o materialy i rozwiazanie, nie pytales o doradztwo.

ad1 - racja

ad2 - moze nie przereklamowane, ale... za miekkie na posadzki, minimum to 80kPa a najlepiej EPS 100, na elewacji z kolei grafit potrafi czasami splatac figla, odpada przy kiepskich klejach, przy bledach wykonawczych typu klejenie w sloncu, lub przechowywanie materialu przed plozeniem w naslonecznionym miejscu.

ad3 - oczywiscie ze tak, styro akustyczne jest mega miekkie , ugina sie, ja nie wierze w nie zupelnie. malo tego jak tylko wszedl jeden z moich klientow deweloperow na wilanowie budujacy mega wypas zastosowal to w swoich apartamentach - efekt skuwanie posadzek

ad4 - no i slusznie

ad5 - no to standard... dziwny produkt, drogi, rzadko stosowany

reasumujac: nie zadales pytania, tylko zasugerowales co chcesz zastosowac. odpowiedz dostales adekwatna do pytania :)

ale fajnego wykonawce trafiles