daniel.w 26.02.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Witam, proszę o opinię nt. funkcjonalności grafitowych styropianów pod podłogówkę i na elewację. Wg projektu mam 15 cm pod podłogówkę i 20cm na elewację. Co wybrać, żeby był nie za miękki i funkcjonalny? Jakie obserwacje z praktyki układania itp? Czy zawsze układa się 2-u warstwowo? Ponadto jaki dobry ale antyakustyczny styropian na płytę na poddaszu??Póki co przymierzam się do:Swisspor EPS 031 LAMBDA MAX fasada -elewacjaAustrotherm EPS 031 FASSADA PREMIU -elewacjaTermo Organika Termonium Podłoga Styropian Grafitowy 031 -podłogaInne -co proponujecie? Edytowane 26 Lutego 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Termoorganika to EPS 60, pod podłogę to lepiej EPS 80 minimum, a takie mają w podobnej cenie Swisspor i Austrotherm.Na elewacje miałem Austrotherm, sam kleiłem i był OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 26.02.2017 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Dzięki, ale czy potrzebna aż tak wielka wytrzymałość? W końcu wylewka to jednak gruba całośc... -przemyślęTy masz parterówkę, ale może ktoś podpowie co z izolacją akustyczną o odp. twardości na piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 26.02.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ja wszędzie dawałem eps 80 to jest minimum a w garażu dałem eps 100, 60 bym nie ryzykował. Jeżeli chodzi o poddasze to nic nie słychać na dole ale ja mam płytę 18 więc może dlatego mam dobrze wyciszone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.02.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Cholera wie czy potrzebna.. wiekszosc sugeruje, ze musi byc EPS100. Mi w paru skladach tez mowili, ze przy 20cm ocieplenia EPS100..fotohobby ma chyba 20cm grafitu z eps80 i jest wszystko ok.. ja tez stwierdzielm, ze bedzie wylewka i nie powinno sie nic stac i kupilem eps80 swisspora, a jak bedzie to zobaczymy, z pewnoscia nie bede sobie tym zaprzatal glowy.Na elewacje wszyscy polecali mi austrotherma i taki tez kupilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Dzięki, ale czy potrzebna aż tak wielka wytrzymałość? W końcu wylewka to jednak gruba całośc... -przemyślę Ty masz parterówkę, ale może ktoś podpowie co z izolacją akustyczną o odp. twardości na piętro? To nie jest jedna gruba całość, tylko pola poprzecinane dylatacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.02.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 ciekawe kto w mieszkaniu stawia przedmioty cięższe niż 1,8 tony na metr kwadratowy co to za pancerne mebla ? nawet jak by była obciążalność 1 tony/m2 to i tak by wystarczyło a to ma chyba najgorszy fasadowy styropian , jak się mylę to mnie poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomJons 26.02.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ja nad tym samym się zastanawiam. Mam 20 cm pod posadzkę i nie wie czy dać eps100 czy 80. Na ścianę chciałbym dać swisspor lambda white no podobno nie trzeba go osłabiać przed słońcem a sam chciałbym położyć na piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 26.02.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 U mnie wszędzie (w garażu też) jest termoorganika 60.Najcięższym meblem w domu jest trzystu litrowy zbiornik cwu. Nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 28.02.2017 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Dzięki Panowie, co sądzicie ostatecznie o takim wyborze:1. Pod podłogówkę: 15cm (5+10) Austrotherm EPS 031 DACH/PODŁOGA PREMIUM 80kPa -ok. 240 PLN/m32. Garaż - 10cm -Austrotherm EPS 036 100kPa -aż ok. 245 PLN/m3 !!3. Podłoga na piętrze -Izolacja akustyczna 4 cm - co proponujecie sparwdzonego?4. Izolacja poddasza 2x15cm Isover SuperMata 033 -ok. 24 PLN/m25. Elewacja 20cm: -Termo Organika Termonium Fasada Plus Styropian Grafitowy 031 vs. Austrotherm EPS 031 Fasada Styropian Grafitowy -ok. 225 PLN.m3I co z izolacją akustyczną, macie jakiś dobre doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.02.2017 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Dzięki Panowie, co sądzicie ostatecznie o takim wyborze: 1. Pod podłogówkę: 15cm (5+10) Austrotherm EPS 031 DACH/PODŁOGA PREMIUM 80kPa -ok. 240 PLN/m3 2. Garaż - 10cm -Austrotherm EPS 036 100kPa -aż ok. 245 PLN/m3 !! 3. Podłoga na piętrze -Izolacja akustyczna 4 cm - co proponujecie sparwdzonego? 4. Izolacja poddasza 2x15cm Isover SuperMata 033 -ok. 24 PLN/m2 5. Elewacja 20cm: -Termo Organika Termonium Fasada Plus Styropian Grafitowy 031 vs. Austrotherm EPS 031 Fasada Styropian Grafitowy -ok. 225 PLN.m3 I co z izolacją akustyczną, macie jakiś dobre doświadczenia? no i pieknie teraz jeszcze oferta ode mnie na przyklad: Garaż - 10cm -Austrotherm EPS 036 100kPa -aż ok. 240 PLN/m3 !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.02.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 a co do izolacji akustycznej - welna steprock lub podobna, styro akustyczne to wg mnie totalna porazka. wiec albo normalny podlogowy a nie miekki akustyk, albo welna pod wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 28.02.2017 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Pewnie można by jeszcze coś wynegocjować, ale ceny są zajefajne i jeszcze wyższe od marca! Też słyszałem od znajomego, który kupił wełnę akustyczną, że jest b. miękka i jak to pogodzić??? Dać najsłabszy cieplnie styropian, ew. który -jak robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomJons 28.02.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Mam podobne pytanie. Mam parterowy dom i chciałbym ocieplić strop na dachu mam blacho-dachówkę( około 340m2 )i obawiam się że będzie głośno. Położyć wełnę np 5cm i na to styropian 5+10 plus posadzka. czy to będzie miało rację bytu? wygłuszy strop i pod posadzkę będzie się nadawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 01.03.2017 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 a co do izolacji akustycznej - welna steprock lub podobna, styro akustyczne to wg mnie totalna porazka. wiec albo normalny podlogowy a nie miekki akustyk, albo welna pod wylewki 1. Wełna ROCKWOOL STEPROCK HD/ HD4F, grub. 5 cm 38zł/m2= 760zł/m3 2. Styropian Termo Organika Superakustic Podłoga 150 zł/m3 Czy STEPROCK nie będzie za miękki i ta cena Jaka jest różnica tłumienia dB dla tych 2 produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.03.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 po 1 - strasznie ktos Cie chce zloic na SteprockHD 5cm... cennikowo kosztuje 33,88 brutto/m2, spokojnie mozna kupic po 28 brutto m2 czyli 560 m3po 2 - Superacoustic po 145 brutto/m3 Welna steprock jest duzo twardsza niz superacoustic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 01.03.2017 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) @ fighter1983 i o to mi chodziło, dzięki! Czyli na ten czas nic lepszego nie znajdę i warto dołożyć do SteprockHD. Pozdrawiam! Edit. Czy SteprockHD nadaje się do garażu do stropu? Co na to kłaść, płyty R-K, czy tynk też? Edytowane 1 Marca 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 02.03.2017 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 No i przyszedł wykonawca -prosty gość i wyśmiał, że takiego modzenia to w życiu jeszcze nie widział i wg niego należy jak najbardziej unifikować i nie przepłacać:.1. brać izolacje od jednego producenta -jeden transport, jeden termin, wszystko jednocześnie2. nie pchać się w 031 bo to pzrereklamowane3. nie bawić się w izolacje super akustyczne, które może coś tam poprawiają w dB, ale ze względu na ściśliwość nic nie warte zachodu, stąd propozycja żeby górę zrobić takim samym twardym styropianem jak dół3. Ostatecznie powiedział, że jak sobie sam kupię te wymyślone akustyki to założy mi je ale nie ponosi odpowiedzialności uginania i ew. pęknięć wylewki4. I rzeczywiście nawet w pobliskich składach budowlanych nie ma SteprockHD -tylko na zamówienie I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.03.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 ja sie z ta opinia zgadzam prawie w 100% ale ... Ty zapytales konkretnie o materialy i rozwiazanie, nie pytales o doradztwo. ad1 - racja ad2 - moze nie przereklamowane, ale... za miekkie na posadzki, minimum to 80kPa a najlepiej EPS 100, na elewacji z kolei grafit potrafi czasami splatac figla, odpada przy kiepskich klejach, przy bledach wykonawczych typu klejenie w sloncu, lub przechowywanie materialu przed plozeniem w naslonecznionym miejscu. ad3 - oczywiscie ze tak, styro akustyczne jest mega miekkie , ugina sie, ja nie wierze w nie zupelnie. malo tego jak tylko wszedl jeden z moich klientow deweloperow na wilanowie budujacy mega wypas zastosowal to w swoich apartamentach - efekt skuwanie posadzek ad4 - no i slusznie ad5 - no to standard... dziwny produkt, drogi, rzadko stosowany reasumujac: nie zadales pytania, tylko zasugerowales co chcesz zastosowac. odpowiedz dostales adekwatna do pytania ale fajnego wykonawce trafiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.03.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Przerabiałem temat -mój wykonawca zaproponował na pięterko 50:50 akustyk i twardy styro na wierzch, ponoć to rozsądne rozwiązanie, a może nie. Co do rad, to uwaga, bo sprzedawcy wciskają najdroższe materiały -najwyższa marża! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts