Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna akrylowa - skrócenie o 2cm

Recommended Posts

ja też mam wanne na piance i folii stretch. Poszło około 2-3 pianki.

Trzeba poczytać instrukcję wanny - piszą że albo stelaż albo pianka.

Rozwiązanie o tyle dobre że się nie wychładza tak.

Do wanny też są zdaje się nóżki fabrycznie.

Podobnnie z brodzikami - brodzik nie moze sie trzymac tylko po obwodzie - musi być podparty na dole. jak wisi na krawedziach=gwarancji brak na popękanie akrylu.

Ogolnie to chyba mało wykonawców w praktyce wie jak montowac akrylowe wanny/brodziki

To może Ty się pochwalisz jak to wygląda, bo każdy ma :) a zdjęcia nie chce pokazać LOL

zamiast pianek itp nie lepiej taki nośnik ze styropianu? [ATTACH=CONFIG]382930[/ATTACH]

Te wszystkie gotowe nośniki styropianowe uniwersalne , a nawet dedykowane , są okropnie uciążliwe w montażu . Trzeba je nieźle popodcinać , żeby jako tako pasowały do kształtu wanny i bez pianki poliuretanowej się nie obędzie . Należy też je przygotować , aby móc przykleić do nich płytki . Te wszystkie zabiegi powodują , że taniej i szybciej jest zbudować samemu nośnik pod wannę . No i unika się rozczarowania , że kupiłem coś , co tak na prawdę do niczego się nie nadaje .

To może Ty się pochwalisz jak to wygląda, bo każdy ma :) a zdjęcia nie chce pokazać LOL

a jak pokazać jak wanna juz zabudowana?

Została zrobiona zabudowa, wanne osadzono dla celów testowych. Ja wszystko było dopasowane - majster owinął wanne stretchem i wsadził wannę w docelowe miejsce. Następniekombinował z pianka i wstrzykiwał przez dziury. Jak juz zapiankował - włożył do wanny kilka worków kleju aby piana nie wypchęła wanny. I to koniec. Wanna została ze stretchem w piance. Wanna akrylowa jest przy tym dość cicha zaś wychładzanie wody nie jest jakieś super szybkie, ale to nie jest też tak ze w ogole sie nie wychładza.

Ogólnie - jestem w stanie kąpać się 90 min i przy dolewaniu gorącej wody jest cały czas odpowiednia temperatura

A co tam zobaczysz przez szczeliny przy syfonie? Zaglądałem tam dzisiaj, nic nie widać.

Daj już spokój z tymi zdjęciami już zamontowanych wanien, nikt nie będzie wycinał silikonu dookoła. Taką dokumentację może zrobić ktoś, kto właśnie montuje wannę, nikt inny. Nie rozumiem dlaczego tak dociekasz tych zdjęć, to przecież bardzo prosty montaż.

• 4 months później...
Remont dawno skończony więc dla innych zainteresowanych. Proszę się nie przejmować i skracać śmiało wannę u mnie się sprawdziło. Nie ma problemów ze stabilnością itp. dużo lepsze rozwiązanie niż wanna krótsza o 10cm. Jedyny minus to strata gwarancji, ale tym się nie martwię co się może stać z wanną? hmmm, a nawet jakby się coś stało to powiedzą, że to wina użytkowania lub złego montażu - norma. Więc ich gwarancja jest warta tyle jakby jej nie było :) Pozdrawiam.