Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie cegieł w mieszkaniu

Recommended Posts

Dzień dobry, bardzo proszę o radę.

Niedawno położyliśmy w mieszkaniu lico starej cegły. Niestety nie wygląda to tak, jak powinno :( Wybraliśmy jasną fugę, która zabrudziła nam się na pomarańczowo od cegieł. Ponadto tej fugi jest mam wrażenie za dużo- cegły są jakby w niej "zatopione"/ zrównane. W niektórych miejscach "odkopałam" zatopione mocniej cegły za pomocą dłuta i młota i wygląda to trochę lepiej.. Ale za to fuga jest teraz nierówna.

Do tego wszystkiego jeszcze na cegłach są smugi (od fugowania).

Czy usunięcie całej fugi i położenie jej na nowo jest dobrym pomysłem? Czy może da się innym sposobem oczyścić fugę i najwyżej uzupełnić jej ubytki?

Wiem, że istnieją środki chemiczne do czyszczenia resztek zapraw z cegły, ale są to środki mocno żrące, które trzeba spłukać wodą. Pomieszczenie, w którym jest ta ściana wyłożone jest panelami - nie wiem czy to w ogóle realne do stosowania w mieszkaniu.I czy ten środek poradziłby sobie z wyczyszczeniem fug bez konieczności ich usuwania?

Czy ktoś z Państwa ma jakiś pomysł co z tym zrobić? I w razie czego - czym łatwo usunąć twardą, cementową fugę?

Z góry dziękuję za rady.

Pozdrawiam