marzenkowo 26.02.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Urodził się pomysł podyktowany potrzebą budowy domu. Działka jest! Tak jak patrzymy na zboże w stronę zabudowań północ, po prawej wiadomo wschód na lewo zachód, szeroka 28m długa 100, media są w "asfaltowej drodze" tam gdzie widać białe zabudowania, budować chcielibyśmy "od góry działki" również asfalt, powiedzmy 20metrów od drogi później 10m domu i 20 metrów ogrodu z tyłu, drugie 50m nie zagospodarujemy albo posadzimy las. Projekt który nam się podoba to Swierk 2 PS http://archdom.pl/swierk2_paliwo_stale.htm z tym że tutaj podobno w/g Pani " kierbud" problemem jest salon od północnego wschodu i za bardzo na południe wyeksponowana kuchnia. Zastanawiamy się co by było gdyby dom odwrócić frontem od dołu? Można tak ? ma to sens? 100m powierzchni użytkowej w zupełności nam wystarczy i musimy mocno pilnować budżetu więc nic na "przyda się" Jest jakiś sposób żeby salon był bardziej doświetlony? Drugi projekt to https://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-wiosennej-3-KRK1261 ten jest ciut większy nie specjalnie tego potrzebujemy, jest ładny i dość ciekawie zaprojektowany, salon byłby od południa, reszta pomieszczeń też ok jedna lukarna która mogłaby zostać w sumie w tym projekcie nie trzeba by chyba robić żadnych przeróbek. Czy potraficie oszacować różnice w koszcie budowy jednego i drugiego? Kolejna historia to przyłącza, są w dolnej drodze i przeraża nas trochę ciągniecie ich w górę działki, jakieś 70m. Czy jest opcja że prąd i gaz podciągneliby nam do granicy działki od góry, wodę dalibyśmy rade zrobić na własny koszt. Dużo niewiadomych jak dla niedoświadczonych inwestorów Prosimy o konstruktywną dyskusje. PS. Najważniejszym powodem napisania na tym forum są uwagi Pana Myjk dotyczące PC, bardzo nam się te wpisy podobają dyskusja w wątku gaja2 rzeczowa, chęć pomocy w wycenie i rozwiązaniach z PC są super, nieśmiało prosimy o pomysł na ogrzewanie w naszym domku. PS2. Czytamy kilka dzienników budowlanych jak dobrą książkę, wspomniany już wątek gaja2, pogłębiamy naszą wiedze i rozważamy różne sugestie forumowiczów. Edytowane 28 Lutego 2017 przez marzenkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 02.03.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Trochę zostałam wywołana i zaproszona i przepraszam, że dopiero teraz piszę; prawdę mówiąc - nie bardzo wiem, co doradzić w sprawie usytuowania domu wobec stron świata, bo ja mam taki sam układ, jak Wy i zrobiłam nietypowo - salon na północ ( w moim przypadku lekko na północny wschód, ale i tak mało słońca z tej strony), a kuchnia na południe. Rozważyłam sobie po prostu priorytety i tak mi wyszło. Może więc tak zróbcie? Tzn. na przykład czy bardziej zależy Wam na słońcu na tarasie, czy też na kuchni od frontu domu? W moim przypadku zdecydowanie zależało mi bardziej na tym drugim, a że latem jestem raczej cieniolubna, to taras od północy bardzo mnie urządza. Rano będzie na nim trochę słońca i późno po południu też, a w środku dnia będzie można odpocząć w cieniu. A kuchnia od południa...hmm...zobaczymy Na szczęście na wprost okna mam sporą lipę, która będzie rzucać trochę cienia. W każdym razie taras z przodu domu zdecydowanie mnie nie przekonuje. Natomiast przez jakiś czas brałam pod uwagę projekty z tarasem od zachodu...lub od wschodu ( nie kojarzę, czy masz z boku dość miejsca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts