Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka do styropianu Insta Stik

adic9009

Recommended Posts

Sama pianka jest ok, wiąże szybciej, niż Tytan EOS, co przy wysokiej temperaturze i wilgotności może być problemem, bo trzeba sie uwijać.

Ja kleiłem do silikatu i BK, nie kołkowałem. Do ceramiki tez się nada, tylko zużycie będzie o 50-75% większe, niż to, co deklarowane jest na opakowaniu.

Gość Konto usunięte_1*
Ale fakt jest taki że jest lepsza od tytana , ja radzę kleić jak jest chłodniej , szybciej się stabilizuje , kołkować trzeba bardzo wysokie budynki a nasze domki raczej maławe

• 1 month później...

Przemyśl jeszcze sprawę Kolego, bo ja za opiniami z forum kupiłem piankę (insta) do klejenia styropianu. Jak temp na zewnątrz spadła ko 8-9`C, a to wydajnośc piany tak spadła, że na 64m2 poszło mi 9 szt, mimo ogrzwania puszek. Jak pianka pęcznieje, płyta odchodzi nierówno od ściany (ale na fundamencie to nie tragedia) Co ciekawe pianka tytana do klejenia XPS,, którą przywiózł majster dużo lepiej szła z niż insta.

Kupiłem 24 puszki tego bo chciałem kleić elewację na piankę, ale po przygodzie z fundamentem poważnie zastanawiam sie nad tradycyjnym klejem.

Ja polecam - okleiłem nią bez kołkowania cały dom (ściany z porothermu) i wszystko ładnie od kilku lat się trzyma. Zużycie w górnej granicy, ale też jej nie oszczędzałem. Kluczem do sukcesu jest dobranie czasu "wstępnego wiązania" piany - ja pianowałem 4 płyty i dopiero potem pierwszą przykładałem do ściany, ale to było latem, trzeba sprawdzić przy każdej temperaturze (wychodziła różnica nawet pomiędzy ścianami, szczególnie północną. Jak dobrze dobierzesz czas wstępnego wiązania, to nic nie będzie odchodzić - przykładasz płyty z pianą w fazie końca pęcznienia, ale jeszcze bez tej "skórki" która oznacza początek zasychania.

Jak to opanujesz (potrenuj na kilku mniejszych kawałkach), to wszystko idzie sprawnie.